ستادهای فناوری‌های راهبردی در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، ساختارهای تشکیلاتی فرا دستگاهی هستند که به منظور هم افزایی، تجاری سازی، اجتناب از دوباره کاری، تقسیم کار ملی و نظارت بر روند فعالیت‎های، تحقیقاتی فناوری و تجاری سازی هر یک از حوزه‌های فناوری های راهبردی طراحی شده‌اند.

به پایگاه خبری-تحلیلی فناوری و نوآوری، تاکنون دوازده ستاد فناوری های راهبردی در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تشکیل شده است.

یکی از مهمترین فعالیت های این ستادها تهیه اسناد توسعه راهبردی ، حمایت از محققین و مراکز آموزشی و پژوهشی در محورهای اولویت دار فناوری های راهبردی و جهت دهی برای کارآمدی نتایج آن و حمایت برنامه ریزی شده از ایجاد و تقویت شرکت های دانش بنیان است.

پیش از این گزارش عملکرد ستاد ویژه فناوری نانو در ایرنا منتشر شد ، عنوان ستاد توسعه فناوری هوافضا هم با جدا شدن دو بخش هوا و فضا از یکدیگر و انتقال مسوولیت فضای زیر جو به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از اواخر سال 92 به ستاد توسعه فناوری و صنایع دانش بنیان هوایی و هوانوردی تغییر کرد.

این ستاد با هدف جلب مشارکت حداکثری نهادهای مرتبط با این فناوری در کشور ، زمینه تعامل ، همکاری و هم افزایی این نهادها در جهت تجاری سازی فناوری و خلق بازارهای جدید در حوزه صنایع هوایی فعالیت خواهد کرد.

اهم فعالیت های دیگر ستادهای راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در سال 92 به شرح بوده است.

ستاد توسعه زیست فناوری

-حمایت از 50 طرح تولیدی محصولات زیست فناوری ارائه شده توسط شرکت های دانش بنیان زیست فناوری

- حمایت از صادرات محصولات فناورانه شرکت های دانش بنیان ازطریق ساماندهی کارگروه ویژه صادرات ، برگزاری نشست با شرکت های صادر کننده و حمایت از تشکیل کنسرسیوم شرکت های زیست فناوری

- تعیین فهرست نمایشگاه های بین المللی مفید زیست فناوری و حمایت از شرکت های توانمند برای حضور فعال موثر در نمایشگاه های مزبور به منظور گسترش بازار فراورده های زیست فناوری

- تدوین 5 طرح های کلان ملی زیست فناوری در جهت تأمین نیازهای کشور

ستاد توسعه فناوری انرژی های تجدید پذیر

- پایش پروژه ترسیم نقشه راه بیو انرژی کشور که هدف از این پروژه ترسیم نقشه راه راهبردی و شناسایی و تعیین اولویت های سرمایه گذاری وتحقیق و توسعه به منظور خلق قابلیت های فناورانه و صنعتی در زمینه سوخت های زیستی در کشور است.

- پایش پروژه های توسعه و تکمیل تکنولوژی تولید سوخت زیستی ، با همکاری دانشگاه تربیت مدرس و پژوهشگاه صنعت نفت ، پروژه بالا بردن راندمان سلول های خورشیدی ، توسط دانشگاه تهران ، پروژه تدوین دانش فنی طراحی به منظور بومی سازی فناوری بخاری زیست توده سوز با راندمان بالا و پایش پروژه تامین گرمایش یک ساختمان عمومی از شرکت گاز استان قم با بهره گیری از پمپ حرارتی زمین گرمایی

نظارت بر پروژه های طرح مطالعاتی منابع ژئوترمال استان آذربایجان شرقی ، پروژه تحقیق ، طراحی ، ساخت نمونه صنعتی ، نصب و راه اندازی یک دستگاه سیستم کنترل دیجیتال میکرو رایانه ای گاورنر نیروگاه آبی ، طراحی و ساخت و آزمایش میکروتوربین آبی بزرگتر از 20 کیلووات ، پروژه شناسایی مشاغل و شایستگی های مرتبط با انرژی های تجدید پذیر و تدوین استانداردهای شغلی و حرفه ای انرژی های تجدید پذیر از دیگر فعالیت های این ستاد در سال 92 بوده است.

ستاد توسعه فناوری آب، خشکسالی ، فرسایش و محیط زیست

در این ستاد پیگیری و نظارت بر بیش از 60 طرح در حال اجرا و تفاهم نامه های منعقد شده با دانشگاه ها ، پژوهشکده ها و دستگاه های اجرایی و پایش مستمر خروجی طرح ها و پروژه ها و پیگیری دریافت گزارشات طی فازهای مختلف

، پیگیری تدوین پیش نویس سند توسعه فناوری آب ، خشکسالی ، فرسایش و محیط زیست ، بررسی و ارزیابی بیش از 30 طرح فناورانه ارسالی به ستاد و پیگیری و ارائه طرح علاج بخشی دریاچه ارومیه از مهمترین فعالیت های این ستاد بوده است.


ستاد علوم و فناوری های شناختی

علوم و فناوری های شناختی ، به عنوان یکی از دانش ها و فناوری های نوین عصر حاضر است که سعی بر کشف اسرار مغز، ذهن و کارگروه های شناختی انسان دارد تا به او در استفاده بهینه از این ودیعه الهی ، رفع کاستی های آن و تولید سامانه های مصنوعی برگرفته از آن برای بهبود زندگی اش کمک کند.

اهم فعالیت های این ستاد در سال 92 حمایت از شرکت کنندگان در همایش های مرتبط با علوم و فناوری های شناختی ، برگزاری کارگاه آموزشی جهت معرفی ستاد توسعه فناوری و علوم شناختی به اهالی رسانه های گروهی ، حمایت از برگزاری 8 دوره کوتاه مدت تخصصی - مهارتی در حوزه های بالینی مرتبط با علوم شناختی ، برگزاری 2 مورد فرصت دانش افزایی برای اعضاء هیات علمی دانشگا ه های کشور در قالب کارگاه ، برگزار 4 مورد جلسه هم اندیشی دو روزه خارج از مرکز و 16 مورد جلسه هم اندیشی نیم روزه در کشور به همراه حمایت از تولید 1 برنامه تلویزیونی 52 قسمتی در شبکه های آموزش و چهار بوده است .


ستاد بهینه سازی مصرف انرژی و محیط زیست


ستاد بهینه سازی مصرف انرژی و محیط زیست ، در آذر ماه سال 92 تشکیل شد که اهم فعالیت های انجام شده توسط این ستاد تدوین برنامه کوتاه مدت ستاد ، تدوین سند ملی بهینه سازی انرژی و محیط زیست و برنامه برای ایجاد شبکه های تخصصی دانشگاه ها ، شرکت های دانش بنیان ، خدمات انرژی با همکاری تشکل های صنعتی ، حرفه ای و نهادهای مدنی بوده است.


ستاد توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات

در این ستاد تبیین اولویت ها ونقشه راه ستاد فناوری اطلاعات و ارتباطات در جلسات کارگروه های ستاد با بیش از 300 نفر ساعت جلسات تخصصی و 500 ساعت کار تحقیقاتی ، تدوین دستور العمل اجرای فراخوان جهت دریافت طرح های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات تصحیح و تدوین روند اعطای تسهیلات با توجه به اولویت های مصوب و پیگیری و نظارت طرح های در حال اجرا و تفاهم نامه های منعقده با دانشگاه ها ، پژوهشگاه ها و دستگاه های اجرایی مهمترین فعالیت هایی بود که در سال 92 توسط این ستاد انجام شد.

ستاد توسعه فناوری میکرو الکترونیک

پیگیری تصویب سند ملی ستاد میکروالکترونیک در شورایعالی انقلاب فرهنگی ، تایید طرح حمایتی کلان ICIC( خدمات طراحی و ساخت IC به سراسر کشور ) ، تهیه لایحه به دولت برای ارتقاء فناوری بومی میکروالکترونیک و تسهیل و تضمین بازار های در تسخیر دولت مانند کارت ملی هوشمند اولین و پرتیراژ ترین محصول بومی میکروالکترونیک از جمله فعالیت های این ستاد در سال 92 است.


ستاد توسعه علوم و فناوری سلول های بنیادی

ستاد توسعه علوم و فناوری سلول های بنیادی در سال 1387 تاسیس شد و به سرعت در زمینه های مختلف آموزشی ، پژوهشی و موارد دیگر پیشرفت نمود و برای نظارت بر کلیة فعالیت هایی که در گوشه و کنار سرزمین پهناور ایران، در این خصوص صورت می گیرد ، انسجام لازم را پیدا کرد.

ارزیابی مراکز آموزشی و پژوهشی و درمانی مرتبط با حوزه فعالیت ستاد ، جلسات متمرکز با معاونت های پژوهشی دانشگاه های کشور و پیگیری پروژه های گذشته و سیاستگذاری برنامه های آینده این دانشگاه ها ، نظارت و داوری بر پروژه های فناوری ستاد ، حمایت از برگزاری کارگاه ها و دوره های کوتاه مدت و بلند مدت پیرامون حوزه سلول های بنیادی از مهمترین فعالیت های این ستاد به شمار می رود.


*** ستاد توسعه فناوری های نرم و هویت ساز

این ستاد در بهمن ماه 1392، با توجه به ضرورت ساماندهی ، توسعه و ارتقای پژوهش ها و فناوری های راهبردی کشور در حوزه علوم و فناوری های نرم و فرهنگی و فراهم آوردن بستری مناسب برای توسعه دستاوردهای فناورانه در تکمیل چرخه ایده تا ثروت و اتخاذ رویکرد ملی و فرادستگاهی و توجه به مزیت ها و مقتضیات بومی و بهره مندی از دستاوردهای مفید ملی و بین المللی شکل گرفت.

از جمله فعالیت های اصلی این ستاد تدوین راهبردها ، اولویت ها و راهکارها ، هماهنگی طرح های توسعه ای و هم افزایی فعالیت های مرتبط با این حوزه و نظارت بر امور مربوط در سطح کشور است .