مدیر گروه زیست فناوری مواد غذایی پژوهشکده علوم و صنایع غذایی، استفاده از پروبیوتیک‌ها در فرآوری مواد غذایی را باعث سلامت دستگاه گوارش عنوان کرد و از اجرای طرح های کلان این پژوهشکده در زمینه کاربرد پروبیوتیک و پری‌بیوتیک‌ها در غذاهای فراسودمند خبر داد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی فناوری و نوآوری، دکتر مرضیه حسینی‌نژاد با اشاره به نقش و اهمیت غذا در ارتقا سلامت انسان گفت: در طول سال‌های اخیر مصرف کنندگان به طور روز افزون به دانستن نقش فعال مواد غذایی در سلامت انسان، افزایش طول عمر، پیشگیری از سرطان و جلوگیری از بروز بیماری‌های گوارشی علاقمند شده‌اند.

وی تصریح کرد: در این راستا صنعت غذا باید به سمت تولید مواد غذایی فراسودمند و بهره‌گیری از ترکیبات غذا-دارو در ارائه فرآورده‌های بهبود یافته خود حرکت کنند و با توجه به جنبه‌های علمی و تغذیه‌ای آن از مزایای نسبی فناورانه در بازار رقابتی ایجاد شده بهره‌مند شوند.

عضو هیئت علمی پژوهشکده علوم و صنایع غذایی یکی از مهم‌ترین این محصولات را فرآورده‌های حاوی پروبیوتیک و پری بیوتیک‌ها دانست و گفت: حفظ سلامت بدن به ویژه دستگاه گوارش یکی از مهم‌ترین فوایدی است که استفاده از پروبیوتیک‌ها در فرآوری مواد غذایی به همراه دارد.

حسینی‌نژاد ادامه داد: پروبیوتیک‌ها ‌میکروارگانیسم های مفیدی هستند که در غذاهای فراسودمند یا عملگرا مورد استفاده قرار می‌گیرند و با ورود به بدن و حضور فعال خود در سیستم گوارش منجر به بهبود سیستم گوارشی انسان و بروز اثرات مطلوب سلامتی بخش می‌شوند.

وی افزود: این ارگانیسم‌ها به واسطه تولید مواد پیشگیری‌کننده از جمله باکتریوسین و اسید لاکتیک، همچنین با پیشگیری از اتصال و رشد سویه‌های بیماری‌زا در مخاط روده از بروز بسیاری از عفونت‌ها پیشگیری می‌کنند.

مدیر گروه زیست فناوری مواد غذایی پژوهشکده علوم و صنایع غذایی خاطرنشان کرد: همچنین این ترکیبات با نگهداری از سلامت روده‌ها به عملکرد سدی روده و جذب مواد مغذی و ریز مغذی‌ها کمک کرده و در برابر سموم و اجرام بیماری‌زا نقش حفاظتی ایفا می‌کنند.

حسینی نژاد با اشاره به نقش تکمیلی ترکیبات پری‌بیوتیک و عملکرد پروبیوتیک‌ها در بدن انسان گفت: پری‌بیوتیک ها در واقع ترکیبات غیر قابل هضمی هستند که رشد و فعالیت باکتری‌های پروبیوتیک موجود در دستگاه گوارش را بهبود بخشیده و اثرات مفید آنها را بر سیستم ایمنی بدن تقویت می‌کنند؛ این ترکیبات غذایی غیرقابل هضم، با تقویت انتخابی و تاثیرگذاری بر گونه‌های باکتریایی روده بزرگ، زمینه غلبه آنها بر باکتری‌های مضر را فراهم می‌سازند و می‌توان این ترکیبات را به راحتی و به طور طبیعی از بسیاری گیاهان استخراج کرد.

مدیر گروه زیست فناوری مواد غذایی پژوهشکده علوم و صنایع غذایی با اشاره به فعالیت‌های این پژوهشکده در زمینه پیشبرد تحقیقات فناورانه در زمینه پروبیوتیک‌ها گفت: پژوهشکده علوم و صنایع غذایی در طول چند سال اخیر با بهره‌گیری از توان علمی اعضای هیئت علمی و بکارگیری تجهیزات و امکانات آزمایشگاهی به انجام پژوهش‌های کاربردی در زمینه پروبیوتیک‌ها و پری‌بیوتیک‌ها و بکارگیری این اجزاء موثر در فرمولاسیون و تولید فراورده‌های غذایی فراسودمند پرداخته است.

وی ادامه داد: در حال حاضر اجرای طرح‌های پژوهشی کلان در زمینه کاربرد پروبیوتیک و پری‌بیوتیک‌ها در غذاهای فراسودمند در اولویت‌های پژوهشی این مجموعه قرار گرفته است.

به گفته این مقام مسئول، این طرح‌ها در زمینه‌های مختلف از جمله شرایط بکارگیری کشت باکتری‌های پروبیوتیک در غنی‌سازی فرآورده‌های غذایی، ریزپوشانی و ایجاد شرایط بهینه برای محافظت، مقاوم سازی و افزایش زنده‌مانی پروبیوتیک‌ها، اثربخشی این ارگانیسم‌های مفید در جذب سموم مختلف در محصولات، استخراج و تولید ترکیبات پری‌بیوتیک از گیاهان دارویی و موضوعات تخصصی-کاربردی مشابه به اجرا در آمده است.