بر اساس ابلاغ سیاستهای کلی "علم و فناوری" از سوی مقام معظم رهبری، معاونت علمی و فناوری باید مدیریت کلان را در حوزه‌های مختلف سیاست گذاری و برنامه ریزی راهبردی عملیاتی کند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی فناوری و نوآوری، دکتر علیرضا دلیری، معاون توسعه مدیریت و منابع معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با اشاره به یکی از بندهای سیاستهای کلی علم و فناوری ابلاغ شده از سوی مقام معظم رهبری با موضوع مدیریت دانش و پژوهش و انسجام بخشی در سیاست گذاری برنامه ریزی و نظارت راهبردی در حوزه علم و فناوری، اظهار کرد: با توجه به محور مذکور ضرورت ورود سازمانی چون معاونت علمی و فناوری وجود داشته و این معاونت باید به صورت جامع و کامل به حوزه مراکز علمی و پژوهشی ورود پیدا کند و با سیاستها و راهبردهای مشترک و برگرفته از قوانین بالادستی کشور و نگاهی بر اساس نیازهای کشور مدیریت کلان را درعرصه علم وفناوری در حوزه های مختلف اجرایی کند.

دلیری با اشاره به اینکه در نظام پژوهشی کشور ما بودجه کم نبوده است، افزود: در بحث پژوهش، ما دچار ضعف نهادینه مدیریتی هستیم که بنای آن از گذشته بوده و با توجه به وجود بودجه‌ها و ردیف‌های مصوب مختلف برای انواع پژوهشگاه‌ها اما تاکنون خروجی مناسبی از پروژه‌های پژوهشی دیده نشده است.

وی در ادامه بیان کرد: بسیاری از پروژه‌های پژوهشی کشور با بودجه‌های کلان و در مدت طولانی، خروجی تاثیرگذاری در حوزه مربوطه خود نداشته و می‌توان گفت که تنها دلیل این مشکلات، نبود ساختار مدیریتی درست است.

معاون توسعه مدیریت و منابع معاونت علمی و فناوری اظهار کرد: ساختارها باید اصلاح شده و پروژه های پژوهشی و تحقیقاتی باید بر اساس نیاز محوری و محصول محوری باشد. اجرای این طرح بر اساس شناسایی نیازها و ضرورت ها بوده و پس از تعیین اولویت ها و شبکه سازی پژوهش ها محصول تولید می شود.

دلیری خاطرنشان کرد: در راستای مدیریت بحث پژوهش و بودجه های تحقیقاتی، معاونت اقدام به راه اندازی شبکه آزمایشگاهی کرده و تمامی آزمایشگاه های کشور را به این شبکه ارتباط داده است تا با یک مدیریت یکپارچه در کشور و خرید تجهیزات آزمایشگاهی چندین بار هزینه نشود.

معاون توسعه مدیریت و منابع معاونت علمی و فناوری با اشاره به اهمیت موضوع سرمایه گذاری خطرپذیر که دارای ریسک و خطر پذیری اما با سوددهی بالا است، افزود: معاونت علمی و فناوری یک بسته حمایتی از طرح‌های سرمایه گذاری خطرپذیر پیش بینی کرده است و در نظر دارد تا در آینده این بحث را به صورت کامل پوشش دهد.

دلیری همچنین توضیح داد: معاونت علمی و فناوری در برنامه های آینده خود پوشش کامل بحث سرمایه گذاری خطرپذیر را داشته است و در نظر دارد تا دانشگاه‌های برتر کشور و طرح‌های نخبگان و دانشجویان برتر آنها را درگیر این موضوع کند تا آنها بتوانند به عنوان نخستین فعالان این طرح حمایتی باشند.

معاون توسعه مدیریت و منابع معاونت علمی با بیان اینکه طرح‌های vc (سرمایه گذاری خطرپذیر) می تواند عامل تسریع و تحول حوزه اقتصاد و فراهم کردن سرعت بیشتر پیشرفت در حوزه‌های دارای خلاء باشد، تصریح کرد: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در این راستا برنامه‌ریزی‌های مدونی انجام داده است. ایجاد بورس ایده برای عرضه و به فروش رساندن طرح‌های خطرپذیر، راه اندازی فن بازارها و پیش بینی ضمانت نامه‌هایی برای حمایت از اینگونه طرح‌ها از جمله اقداماتی است که معاونت در راستای حمایت از سرمایه گذاری ریسک پذیر انجام داده است.

تمرکز بر تولید محصولات دانش بنیان

وی با بیان اینکه تمرکز اصلی تولید کشور باید بر مبنای تولید دانش بنیان باشد، گفت: ما باید افق 1404 را مدنظر قرار داده و نیازهای داخلی کشور را بر اساس نوآوری‌های داخلی کشور قرار دهیم که این موضوع عزم ملی و سطوح همه کشور را می‌طلبد.

معاون توسعه مدیریت و منابع معاونت علمی و فناوری در ادامه بیان کرد: عدم ارتباط قشر دانشگاهی با صنعت یکی از دلایل عدم ورود همه جانبه در حوزه صنعت است و ارتباط بین مراکز علمی و فناوری با مراکز صنعت می تواند تحول عظیمی را ایجاد کند.

دلیری تصریح کرد: اعتقاد ما در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اصلاح تفکر در دانشگاه‌های کشور است تا استادان و دانشجویان بیشتر وقت خود را در حوزه تخصصی خودشان در صنعت بگذارند و نیازهای فناورانه صنعت کشور را به صورت عملیاتی در بخش خصوصی در کنار بخش‌های بزرگ اقتصادی رفع کند که البته اجرای این بحث به ما کمک می‌کند تا در حوزه آموزش نیز بهره وری داشته و سیستم آموزش همراه با تجربه را اجرایی کنیم.