با دستیابی به دانش فنی در داخل کشور، قیمت آشکارساز مواد مخدر و داروها، به یک سوم مشابه خارجی رسیده است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی فناوری و نوآوری، احمد حاج آقا معمار مدیر عامل شرکت تحقیقاتی تولیدی ردیاب شیمی اظهار کرد: قیمت دستگاه های آشکارساز مواد مخدر، به طور کلی بالا است و هر دستگاه را شرکت چیزی حدود یک سوم قیمت خارجی آن در آورده است که خود صرفه جویی در ارز را به همراه دارد.

وی با بیان این مطلب که شرکت تحقیقاتی تولیدی ردیاب شیمی با هدف ایجاد وارائه فناوری، جهت امن و سالم تر نمودن جامعه فعالیت می کند اظهار کرد: این شرکت از سال 1385 در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان استقرار یافته و به عنوان یکی از چهار موسسه برتر پارک های علمی آسیا انتخاب گردیده.

این فعال حوزه فناوری ادامه داد: شرکت ردیاب شیمی در حال حاضر موفق به طراحی و ساخت آشکار ساز مواد مخدر و داروها با قابلیت تعیین نوع آن و دستگاه طیف سنج تحرک یونی و چندین اختراع دیگر شده است.

حساسیت دستگاه ساخت داخل 10برابر خارجی آن است

مدیر عامل شرکت تحقیقاتی تولیدی ردیاب شیمی با اشاره به تقسیم فعالیت های شرکت به دو بخش تحقیقات و تولید بیان کرد: در بخش تحقیقات، عمده فعالیت ها روی توسعه کاربردهای طیف سنجی تحرک یونی و آشکارسازهای شیمیایی متمرکز است. در قسمت تولید نیز شرکت موفق به تولید دستگاه طیف سنج تحرک یونی، آشکارساز مواد مخدر و داروها، منابع تغذیه ولتاژ بالا،پالس ژنراتور و تقویت کننده های مختلف شده است.

وی محصول تولیدی کشور را نسبت به مشابه خارجی آن برتر دانست و تصریح کرد: دلیل این امر این است که در دستگاه خارجی از منبع رادیو اکتیو استفاده گردیده، که به طور کلی باید تحت نظر آژانس باشد حال چه در زمینه نقل و انتقال، چه پسماند، چه نگه داری و حتی شخصی که از آن استفاده می کند. اما ما دستگاه های شرکت را در این چند ساله با منابع یونیزاسیون کرونا جایگزین کرده ایم ، تا با خصوصیات بهتری همان کار را انجام دهیم و شدت سیگنال دستگاه حداقل 10 برابر ، دستگاه خارجی گردیده است.

حاج آقامعمار افزود: حساسیت بالا (در حد نانو گرم)،سرعت تشخیص بسیاربالا (حدود 8 ثانیه)، عدم نیاز به مواد مصرفی، قابلیت افزایش مواد مورد شناسایی و بومی بودن از مهمترین ویژگی‌های این دستگاه است.
این فعال فناور در ارزیابی وضعیت صادرات و تولید دستگاه آشکارساز مواد مخدر خاطرنشان کرد: صادرات این دستگاه هنوز جایی برای خود باز نکرده است اما تعدادی از این دستگاه ها را خود ریاست جمهوری به کشورهای خارجی هدیه داده است.

وی ادامه داد: میزان تولید این دستگاه ها بستگی به میزان تقاضا دارد اما ظرفیت ما چیزی حدود حداقل 100 عدد در سال است.

حاج آقا معمار در اشاره به میزان اشتغالزایی این محصول تصریح کرد: کسانی که روی این پروژه کار می کنند همگی متخصص هستند، اما در قسمت تولید شرکت که نیاز به دستگاه های دقیق دارد، برون سپاری شده. به عنوان مثال چیزی حدود 50 نفر بیرون درگیرند و حدود 5 نفر هم داخل شرکت مشغول فعالیت هستند.

توان دستگاه های داخلی در شناسایی مواد مخدر و داروهای روان گردان متنوع

وی در بیان رقابت محصول تولیدی شرکت با نمونه مشابه خارجی آن گفت: در داخل کشور هم اکنون محصول مشابهی وجود ندارد اما نسبت به محصولات مشابه خارجی باید گفت که با توجه به توزیع تنوع موادمخدر و روان گردان سنتی و صنعتی که در کشور ما وجود دارد، این دستگاه قادر به شناسایی تمام آنها بوده و تعداد بیشتری مواد را نسبت به دستگاه مشابه خود در خارج از کشور شناسایی می کند.

حمایت معاونت علمی و فناوری

این فعال حوزه فناوری خواستار حمایت های بیشتری از جانب معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری شد و گفت: معاونت از لحاظ اعطای وام کمک هایی را ارائه کرده است اما با توجه به این که مشتری های ما از بخش نظامی و دولتی هستند ، کاری نشده.

وی افزود: به عنوان مثال یک وام 250 میلیونی برای جشنواره علم تا عمل که شرکت ردیاب شیمی موفق به کسب رتبه اول در کشور شد از جانب معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری دریافت کردیم(یک ساله) که در ساخت قالبهای جعبه دستگاه هزینه شده، مقداری از آن را بازگردانده ایم اما متاسفانه در پرداخت مابقی آن با مشکل مواجه شده ایم.

بنابراین از معاونت خواهش کرده ایم با توجه به وضعیت اقتصادی، مهلت بیشتری را برای بازپرداخت وام به شرکت بدهد.
مدیر عامل شرکت تحقیقاتی تولیدی ردیاب شیمی اظهار کرد: با توجه به این که فناوری محصولات شرکت بسیار بالا است و مشتری های آن به طور کلی دولتی هستند، معاونت محترم تجاری سازی باید علاوه بر حمایت مادی از شرکت های دانش بنیان، اقدام به زمینه سازی بکارگیری محصولات دانس بنیان در کشور کند، تا شرکتهای دانش بنیان روی پای خود بایستند.

وی ادامه داد: با توجه به معضل توزیع روز افزون مواد مخدر وروان گردان در کشور، دستگاهی جهت شناسایی و تشخیص آنها 100 درصد مورد نیاز است و هر شهری حداقل تعدادی از این دستگاه ها نیاز دارد. متاسفانه تعداد دستگاهی که تاکنون خریداری شده است، نسبت به نیازی که وجود دارد، خیلی کم بوده است. به عنوان مثال در کشوری که حدود 1000 دستگاه نیاز دارد، تنها 30 دستگاه توسط خریداری شده است. بنابرین باید برنامه ای جهت بکارگیری محصولات دانش بنیان مورد نیاز، در سازمانهای نظامی و دولتی به جریان افتد.

وی افزود: کاربران دستگاه آشکارساز مواد مخدر و داروها، نیروهای انتظامی(پلیس مبارزه با مواد مخدر)،گمرک، فرودگاهها، زندانها، دادگاه ها، مراکز تشخیص هویت، پزشک قانونی، اورژانس ها ی بیمارستانها(سم شناسی)هستند.