پژوهشگران
دانشگاه شهید باهنر کرمان در طرحی مشترک با دانشگاه صنعتی امیرکبیر و با
حمایت تشویقی ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری،
اقدام به ساخت نانوساختارهایی کردهاند که قابل کاربرد در صفحات LED
تلویزیونها و رایانههاست. به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی فناوری و نواوری، در طرحی که با همکاری مشترک محققان
دانشگاه امیرکبیر و پژوهشگران دانشگاه شهید باهنر استان کرمان صورت گرفته
است، این محققان اقدام به ساخت نانوساختارهایی کردهاند که قابل کاربرد در
صفحات LED تلویزیونها و رایانههاست. این نانوساختار به روشی ساده و مقرون
به صرفه قابل تولید است.
بر اساس این گزارش، با توجه به خواص فیزیکی و
شیمیایی منحصر به فرد مواد نانوساختار، مطالعه و استفاده از آنها در چند
دههی گذشته افزایش یافته است. این خواص تا حد زیادی تحت تأثیر شکل، اندازه
و حال کریستالی نانومواد قرار دارد. در این میان نانوذرات کربنات
استرانسیم (SrCO3) و کربنات باریم (BaCO3) مواد پرکابردی در صنایع مختلف
هستند. کربنات استرانسیم به عنوان یک جزء مغناطیسی در تولید شیشه، اجزای
تولید رنگ تلویزیون و رنگدانهها به کار میرود.
در این کار تحقیقاتی از روش آسان و کم هزینهی استفاده از امواج ماکروویو برای ساخت نانوذرات کربنات استرانسیوم استفاده شده است.
مهدی
رنجبر، محقق این طرح، اهمیت بررسی نحوهی ساخت این نانوذرات را بدین شرح
عنوان کرد: یکی از مهمترین مشکلات در ساخت LED ها، افزایش حرارت و داغ شدن
سیستمهای الکتریکی و مانیتورهاست. با استفاده از نانوساختارهایی که در
این طرح سنتز شده، ضمن بالا بردن توان مغناطیسی این ابزار، توان حرارتی
آنها نیز افزایش یافته و منجر به دیر گرم شدن پشت صفحات تلویزیون خواهد
شد.
وی در ادامه به سایر کاربردهای این نانوذرات اشاره کرد و افزود:
همانگونه که ذکر شد، نانوساختارهای کربنات استرانسیوم در ساخت LED های
تلویزون و سیستمهای رایانه و مانیتورها قابل استفاده است. اما به طور کلی
این نانوساختارها با ویژگی نیمه رسانایی بسیار بالای خود، در صنایع
الکترونیکی و ساخت رباتها و خازنها نیز قابل استفاده هستند.
این محقق
توضیح داد: در این تحقیق با استفاده از بهینه سازی روش و بررسی توان و زمان
انجام واکنش، نانوساختارهای میله مانند تولید شدند که از لحاظ خواص
رسانایی و نوری، تفاوت بسیار چشمگیری نسبت به سایر شکلهای نانومتری و
ابعاد غیرنانومتری این ترکیب دارند.
وی افزود: در روند این مطالعات
پارامترهای مختلف مانند زمان و قدرت امواج مایکروویو بر اندازه و شکل محصول
مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین خواص نوری محصول نیز مطالعه شد؛ به این
منظور از آزمونهای مختلف همانند XRD، SEM، TEM و PL جهت مشخصهیابی محصول
استفاده شده است.
نتایج این کار تحقیقاتی در مجلهی Journal of
Industrial and Engineering Chemistry (جلد 21، شماره 1، سال 2015، صفحات
1132 تا 1136) منتشر شده و از همکاری حسن جهانگیری، مهدی رنجبر، دانشجویان
دکترای نانوشیمی دانشگاه شهید باهنر کرمان، دکتر محمدعلی طاهر، عضو هیأت
علمی دانشگاه شهید باهنر کرمان، و دکتر حنیف کازرونی، عضو هیأت علمی
دانشگاه صنعتی امیرکبیر، حاصل شده است.
علاقهمندان برای استفاده از
حمایت تشویقی ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
میتوانند به صفحه حمایت تشویقی مقالات ISI مراجعه کنند.