معاون علمی و فناوری رییسجمهوری با تاکید بر استفاده از منابع صندوق نوآوری و شکوفایی برای توسعه شرکتهای دانش بنیان، اذعان کرد: درصد سود این صندوق بر اساس تصویب شب گذشته هیئت دولت بسیار پایین آمده است که با این مصوبه اغلب مشکلات موجود در حمایت از شرکتهای دانش بنیان برطرف خواهد شد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی فناوری و نوآوری، دکتر سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس جمهوری امروز در دیدار با اعضای هیئت علمی دانشگاه، فناوران و مدیران شرکت های دانش بنیان آذربایجان شرقی با بیان اینکه دانشگاه ها صاحب مهم ترین مولفه نیروی انسانی ماهر و پایه های اقتصاد دانش بنیان هستند، ابراز کرد: وجود اساتید و متخصصان برجسته در مراکز دانشگاهی خود به خود موجب جذب اعتبارات و منابع می شود. اما متاسفانه سیستم آموزشی ما صف تحصیلکردگان بیکار را پشت در اتاق استانداران و مدیران اجرایی تشکیل داده است که این روند باید تغییر کند.
وی افزود: بزرگ ترین مشکل حوزه پژوهش کشور، عدم وجود مشتری برای پروژههای علمی است بنابراین پژوهش بدون مشتری نباید انجام شود. البته حمایت از پژوهش به صورت بنیادی و در بخش مرز دانش، وظیفه دولت است اما نباید به این مسئله اکتفا کنیم و باید زمینه حضور بخش خصوصی و سودآوری را در عرصه تجاری سازی فناوری فراهم کنیم.
ستاری ایجاد نهادهای واسط و تجاری در گسترش پروژههای علمی - تجاری را مهم عنوان کرد و با بیان اینکه نگرش سنتی در نحوه حمایت از اساتید پژوهشی باید تغییر کند، ابراز کرد: ستادهای فناوری فعالی در آذربایجانشرقی فعال شدهاند و این ستادها باید مشکل و معضلهای علمی و پژوهشی استان را مرتفع کنند. خوشبختانه آذربایجانشرقی مسیر خوبی را با توجه به توسعه دانش بنیان و همسو با محیط زیست آغاز کرده است که میتواند پایه رشد خوبی برای استان باشد.
مخالفت با توسعه نابودکننده محیط زیست
رییس بنیاد ملی نخبگان در ادامه بر ایجاد اشتغال ودرآمدزایی در پژوهش ها تاکید کرد و در حین حال توسعهای که پایه آن نابودی محیط زیست باشد را غیرقابل قبول دانست.
دبیر هیئت امنای صندوق نوآوری و شکوفایی با اشاره به اینکه بازارسازی و کشش تقاضا برای شرکتهای دانشبنیان، حمایت مالی از طرحهای ریسکپذیر و اعطای وامهای قرض الحسنه به عنوان طرحهای حمایتی دنبال میشود بیان کرد: پژوهش تجاری با اعتبار و بودجه بلاعوض تحقق نمییابد. پژوهشی که به فروش و مشتری منجر شود، ساز و کارهای خاص خود را دارد و در این میان پژوهش های مرز دانش از سوی سازمانهای دولتی حمایت می شوند.
صنعت کشور با سرمایه دولتی پیشرفت نمی کند
ستاری ادامه داد: این تصور در کشور ما وجود دارد که در پژوهشهای تجاری، فکر میکنیم میتوان با پول دولت دست به تجاری سازی زد و به بخش صنعت در این زمینه کمک کرد، اما تا زمانی که سرمایه دولتی صرف بخش پژوهش تجاری شود، صنعت مان پیشرفت نخواهد کرد.
معاون علمی و فناوری رئیسجمهوری در بخش دیگری از سخنان خود به اهمیت نهادهای واسط همچون پارک های علم و فناوری و شرکت های دانش بنیان برای ورود دانشگاهها به عرصه تجاری اشاره و اظهار کرد: برای تحقق درآمدزایی از پژوهش، نخستین گام؛ داشتن مشتری و شناخت نیازهای واقعی جامعه و بازار است. بر همین اساس در معاونت علمی تلاش ما این است که درآمدزا بودن پژوهش درآمدزا را به اثبات برسانیم.
کاهش محسوس درصد سود تسهیلات صندوق نوآوری و شکوفایی
دبیر هیئت امنای صندوق نوآوری و شکوفایی همچنین با تاکید بر استفاده از منابع این صندوق برای توسعه شرکت های دانش بنیان، اذعان کرد: درصد سود این صندوق بر اساس تصویب شب گذشته هیئت دولت بسیار پایین آمده است که با این مصوبه اغلب مشکلات موجود در حمایت از شرکت های دانش بنیان برطرف خواهد شد.
وی با بیان اینکه قوانین حمایت از شرکتهای دانش بنیان انعطافپذیر است و در صورت وقوع مشکل، متناسب با شرایط، تغییر می کند، گفت: تعداد قابل توجهی از شرکت دانش بنیان تاکنون از صندوق نوآوری و شکوفایی تسهیلات دریافت کردهاند و با توجه به اعتبار خوبی که در این صندوق تزریق شده است، امکان بهره مندی از تسهیلات آن برای شرکت های بیشتر وجود دارد.
بودجه دانشگاه نباید وابسته به دولت باشد
ستاری در ادامه این حضور، تنها مشکل اقتصاد دانش بنیان را فرهنگی دانست و بیان کرد: بودجه دانشگاه نباید وابسته به دولت باشد. در دنیا دانشگاهها درآمدشان از محل پژوهش و شرکت های دانش بنیان است و کسب درآمد از محل پژوهش در دنیا امری معمولی و فرهنگ جا افتادهای است. رییس بنیاد ملی نخبگان با تاکید بر اینکه دانشگاهها نباید وارد شرکت داری شوند، اظهار کرد: فرهنگ نفتی و مدرکگرایی موجب میشود تا جوانان ما به دنبال کار اداری بروند و باری بر دوش مدیران باشند. البته باید توجه داشته باشیم که کلید حل همه این مشکلات در رونق اقتصاد دانش بنیان است.