یک شرکت دانش‌بنیان ایرانی، برای نخستین‌بار داروهای گیاهی از عصاره زعفران در زمینه‌های پیش‌گیری و کاهش علائم آلزایمر، درمان افسردگی و اختلالات پیش از قاعدگی تولید کرده است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی فناوری و نوآوری،، این داروها در زمینه‌های کاهش علائم بیماری آلزایمر، افسردگی و درمان اختلالات پیش از قاعدگی خانم‌ها مورداستفاده قرار می‌گیرد.

داروی گیاهی ضدافسردگی، بدون عوارض جانبی- ثبت‌شده در کتاب کاپلان

شرکت دانش‌بنیانی که بر روی این دارو، تحقیقات طولانی صورت داده‌اند، با استفاده از خواص زعفران توانسته‌اند دارویی را برای نخستین بار به‌صورت گیاهی در زمینه پیش‌گیر و درمان افسردگی تولید کنند که «سافرومود» نام دارد.


جمال الدین جلالی، مجری این طرح، بیان کرد: داروی «سافرومود» طی 11 سال پس از مقایسه با دارونما و سپس با معروف‌ترین داروهای مشابه خارجی از جمله fluoxetine و imipramine مقایسه شده و موردتحقیق قرارگرفته است. طی این مدت مشخص شد این دارو علاوه بر این‌که تأثیر لازم را بر بیماری افسردگی می‌گذارد، عوارض جانبی مشاهده‌شده در داروهای شیمیایی با تأثیر مشابه را ندارد.


وی افزود: نداشتن عوارض جانبی دارویی، نکته مهمی در این امر محسوب می‌شود، چون افرادی که دارای اختلال افسردگی هستند، پس از مصرف داروهای شیمیایی، باید در مدت‌زمانی طولانی، به پزشک‌های مختلف برای درمان عوارض ناشی از داروهای استفاده‌شده مراجعه کنند که در بسیاری از موارد منتج به قطع دارو می‌شود.

داروی P.M.Stop نخستین تحقیق موفق در درمان اختلالات پیش از قاعدگی

این مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان و محقق گیاهان دارویی به داروی دیگری که از خواص زعفران به‌دست آمده اشاره کرد و گفت داروی P.M.Stop تنها داروی موجود است که کار مطالعات بالینی را به طور دقیق و بر مبنای کار علمی بر روی اختلالات پیش از قاعدگی خانم‌ها طی نموده است. اختراع این دارو هم اکنون به ثبت رسیده است.


وی توضیح داد حدود 70 درصد از خانم‌ها در این دوره - حدود 10 روز پیش از قائدگی - دچار حداقل یکی از علائم رفتاری، فیزیکی یا خلقی مانند نگرانی - بی‌قراری - افسردگی- زود رنجی و خستگی و نیز اختلالات فیزیکی مانند درد در ناحیه شکم - حساسیت سینه‌ها، نفخ، سر درد و ...غیره می‌شوند. تأثیر این دارو پس از تحقیقات بسیار دقیق بر روی 78 نفر از بانوان مبتلا به اثبات رسید.


جلالی مهم‌ترین نکته در فرمولاسیون و تولید این داروها را تعیین دوز تأثیر گذار آنها بر هر یک از بیماری‌ها و اختلالات نامبرده دانست.


داروی گیاهی ایرانی درمان آلزایمر با عنوان تجاری «سافروتین»، بعد از 9 سال پژوهش در بیمارستان‌های تحت پوشش دانشکده‌های پزشکی دانشگاه تهرانو سایر مؤسسات پژوهشی - پس از توفیق در ثبت اختراع مربوطه - به‌تازگی مجوز ورود به بازار دارویی کشور را دریافت کرده است.


بر اساس تحقیقات صورت گرفته، مشخص‌شده که «سافروتین» عوارض جانبی نمونه‌های خارجی خود ازجمله افسردگی، سرگیجه، عدم کنترل دفع، میالژی، تهوع، تنگی نفس، بی‌قراری، سردرد، تحریک‌پذیری، خون‌ریزی گوارشی، عوارض قلبی و عروقی، عوارض پوستی، عوارض سیستم ادراریو تناسلی، بی‌اشتهایی و غیره را ندارد. این دارو بنام سافروتین ثبت و در بالاترین رتبه ایمنی و تائثیر گذاری داروهای بیماری آلزایمر در جهان قرارگرفته است.


حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری

این محقق با تاکید بر این‌که، هرسه داروی به دست آمده ازعصاره زعفران برای نخستین بار در دنیا اختراع شده است، افزود: زعفران، گیاهی با خواص فراوان است که با هر بار تحقیق، به خاصیت‌های جدید آن پی می‌بریم.


جلالی، نقش معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری را در اجرای این تحقیقات مهم خواند و گفت: در اجرای این تحقیقات هزینه بسیار بالایی متقبل شدیم که معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری هم با اعطای وامی در بخشی از کار ما را مورد حمایت خود قرارداد.


مدیرعامل شرکت دانش بنیان گیاهان سبز زندگی توضیح داد: زعفران گیاه بومی ایران است که در گذشته به سایر نقاط جهان گسترش پیداکرده است. قدیمی‌ترین تحقیقات و کاربرد و خواص آن نیز از دیر باز توسط دانشمندانی چون ابن‌سینا صورت گرفته. هم‌اکنون نیز شرکت گیاهان سبز زندگی با همکاری نزدیک با محققین کشورمان بیشترین مطالعات را برAX روی این ماده معجزه آسا داشته است. امید است که مرکز تحقیقات و دستاوردهای علمی آتی بر روی زعفران، همانند زادبوم آن - با همیاری و حمایت‌های دولت - ایران باقی بماند.