معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری گفت: حل مشکل آب، خشک‌سالی و محیط زیست، به‌عنوان یکی از اولویت‌های اصلی کشور، نیازمند توسعه فناوری و ارائه ایده‌های نوآورانه در بستر شرکت‌های دانش‌بنیان است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی فناوری و نوآوری، دکتر سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رییس جمهوری، در جشنواره و نمایشگاه ملی فناوری‌های «آب، خاک و محیط زیست» با تاکید بر ضرورت بهره‌گیری فناوری‌های بومی در حوزه‌های یاد شده گفت: کمبود آب و مشکلات زیست‌محیطی که در حال حاضر جزو جدی‌ترین معضلات کشور محسوب می‌شود، باید به وسیله پژوهشگاه‌ها، دانشگاه‌ها و مراکز علمی و فناوری که با بخش خصوصی همکاری دارند حل شود.

وی با اشاره به تعداد کم شرکت‌های قدیمی با سابقه در حوزه‌های آب، خاک و محیط ‌زیست بیان کرد: امیدواریم با برگزاری نمایشگاه‌هایی از این دست و توجه بیشتر به شرکت‌های دانش‌بنیان این حوزه، خلاء کمبود شرکت‌های توانمند حوزه یادشده جبران شود. رییس بنیاد ملی نخبگان با بیان این‌که، خوشبختانه توانسته‌ایم فناوری بومی بسیار خوبی را در این حوزه توسعه دهیم، ادامه داد: به‌طور مثال حذف فلزات سنگین در تصفیه آب‌ها از طریق بکارگیری فناوری نانوکه هزینه آن نسبت به فناوری‌های حال حاضر دنیا به‌مراتب مناسب‌تر است یا در حوزه حذف نیترات از آب، فناوری‌های بومی بسیار خوبی به‌صورت پایلوت در کشور پیاده‌سازی شده است. همچنین برای حذف پساب و فناوری‌های بومی دیگر که شکل تجاری‌سازی شده آن از پژوهشگاه‌ها خارج شده است، دارای توانمندی هستیم.

معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری با بیان این‌که باید ثابت کنیم پژوهش به درآمدزایی منجر می‌شود و درآمد حاصل از آن از هر فعالیت تجاری دیگری بیشتر است عنوان کرد: فناوری‌های بومی ارزنده ای ظرفیت تجاری‌سازی و ایجاد اشتغال دارند و در تمامی این حوزه‌ها، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، در بستر قانون حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان، اعطای معافیت‌های مالیاتی و صندوق نوآوری و شکوفایی از طریق وام‌ها و تسهیلات کم‌بهره، از ایجاد شرکت‌های دانش‌بنیان حوزه آب، خاک و محیط زیست حمایت می‌کند.

رییس ستاد توسعه فناوری‌های آب، خشکسالی و محیط ‌زیست کشور بابیان این‌که راه‌حل ایجاد اشتغال و درآمدزایی، بهره‌کشی از محیط ‌زیست و استفاده بی‌رویه از منابع طبیعی نیست، بر حفظ این اندوخته‌ها تاکید کرد و افزود: تجربه نشان داده هر جا که به‌صورت بی‌رویه از منابع طبیعی استفاده کرده‌ایم، محیط زیست بعد از یک یا دو دهه، انتقام سختی از ما گرفته و ما را دچار سردرگمی‌ها و مشکلات عمده ای ساخته است. این شیوه بهره‌گیری از طبیعت زاده تفکر صنعتی و نشأت گرفته از توسعه‌های بی‌رویه دهه‌های 50 و 60 بوده و اکنون کشور را دچار مشکلات عمده ای کرده است.
ستاری در ادامه اظهار کرد: در گذشته تصور می‌کردیم اگر از منابع طبیعی و محیط زیست بیشترین بهره را ببریم، بدون آن‌که برای این منابع ارزشی قائل باشیم، زندگی بهتری خواهیم داشت، اما دیدیم که تبعات این تفکر به قدری سنگین است که قابل‌تحمل و جبران نیست.

وی راه‌حل مشکلات عمده زیست‌محیطی و آب کشور را توجه به تفکر، خلاقیت و نوآوری دانست و عنوان کرد: اگر با نگاه صحیح به مسائل و مشکلات زیست‌محیطی کشور بنگریم، می‌توانیم فرصت‌های جدیدی را برای ایجاد اشتغال و ارزش افزوده، از دل همین مشکلات فراهم کنیم. تعداد شرکت‌های نوپا در حوزه آب و محیط زیست بیشتر از شرکت‌های قدیمی این حوزه است، چرا که به این حوزه به دید یک مقوله اشتغال‌ساز و درآمد زا توجه نشده است و کمک‌های دولتی مبنای حل مشکلات قرار گرفته است؛ در حالی که بهره‌گیری از فناوری ضمن کاهش هزینه‌ها، به تولید اقتصاد منجر می‌شود و به حل مشکلات می‌پردازد.

ستاری در پایان ضمن قدردانی از همکاری وزارت نیرو و جهاد کشاورزی، قرار گرفتن بازار فناوری در این حوزه را ضرورت رونق شرکت‌های دانش‌بنیان دانست و ابراز امیدواری کرد: مشکل حوزه آب و محیط زیست که یکی از مسائل اولویت‌دار کشور است، با همکاری و حمایت معاونت علمی و وزارت نیرو و به‌دست شرکت‌های دانش‌بنیان و فن‌آوران این حوزه‌ها، حل خواهد شد.

در بخش دیگری از نخستین روز جشنواره و نمایشگاه فناوری‌های «آب، خاک و محیط زیست»، معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری با همراهی حمید چیت چیان (وزیر نیرو) از نمایشگاهی در زمینه‌های فناوری‌های حوزه آب، خشکسالی و محیط زیست بازدید کردند.

این جشنواره از 23 لغایت 26 خردادماه سال جاری، به همت و حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، در مصلی بزرگ امام خمینی (ره) میزبان عموم علاقه‌مندان خواهد بود.