محققان با استفاده از پروتئین پارکینسون، موفق به ساخت فیلم‌های بسیار نازک و متراکمی از نانوذرات طلا شده‌اند. تاخوردگی غلط این پروتئین، موجب تجمع آن می‌شود. بنابراین با پوشاندن نانوذرات طلا توسطاین نوع پروتئین و تحریک این پیچ و تاب نادرست، می‌توان لایه‌هایی بسیار متراکم و پایدار ایجاد نمود.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی فناوری و نوآوری، دانشمندان، کاربردی خلاقانه برای پروتئینی مرتبط با بیماری پارکینسون یافته‌اند. محققان به کمک این نوع پروتئین، ورقه‌های بزرگی از نانوفیلم‌های تک‌لایه‌می‌سازند. نتایج این روش، موجب پیشرفت و توسعه ساخت دستگاه‌های نانوالکترونیک انعطاف‌پذیر خواهد شد.
فیلم‌های بسیار نازک از نانوذرات، به دلیل کاربرد احتمالی آن‌ها در دستگاه‌های الکترونیکی و نوری، بسیار مورد توجه می‌باشند. در راستای ساخت این فیلم‌ها در ابعاد بزرگ، یک تیم تحقیقاتی به سرپرستی پایک سونگ ریول ، استاد دانشگاه ملی سئول، به پروتئینی به نام آلفا سینوکلئین روی آورده‌اند. این پروتئین، وظیفه تنظیم میزان دوپامین آزاد شده در مغز را بر عهده داشته و نیز به عنوان پروتئین مسئول برای تولید ساختارهای تارچه‌مانند مرتبط با بیماری‌های اعصاب نظیر پارکینسون، شناخته شده‌است.
آلفا سینوکلئین تمایل شدیدیبه تجمع در صورت پیچ و تاب نادرست دارد. محققان نانوذرات طلا را با لایه‌ای از این پروتئین پوشاندند و سپس به این ترکیب اجازه دادند تا جذب یک سطح پلی کربنات شود. پروتئین‌ها به این سطح متصل شده و در نهایت، تک‌لایه‌ای متراکم از نانوذرات طلا تشکیل دادند که توسط پیوندهای پروتئینی پابرجا بود.
در مرحله آخر، پایه پلی‌کربناتی توسط کلروفرم حل شد. این حلال،تاخوردگی اشتباه پروتئین‌ها را نیز تحریک کرده و منجر به تجمع متراکم‌تر آن‌ها و به تبع آن افزایش پایداری تک‌لایه‌ها حتی پس از خشک شدن آن‌ها می‌شود. برخلاف روش‌های قبلی، توسط این تکنیک می‌توان فیلم‌هایی با ابعاد میلی‌متری و سانتیمتری نیز ساخت. از این روش برای پوشاندن یک ویفر چهار اینچی استفاده شده‌است.
رنگ این فیلم‌های شفاف، به اندازه ذرات طلای مورد استفاده بستگی دارد. ذرات 10، 20 و 30 نانومتری، به‌ترتیب رنگ‌های صورتی روشن، بنفش و آبی تیره را تولید می‌کنند. انعطاف‌پذیری این فیلم‌ها به اندازه‌ای است که می‌توان آن‌ها را مچاله و سپس در یک مایع دوباره صاف کرد. با این فیلم‌ها می‌توان اجسام مختلف نظیر کره‌های سیلیکونی را بدون شکاف برداشتن آن‌ها پوشاند.
دانشمندان امیدوارند که با استفاده از نانوذرات مغناطیسی و یا نقاط کوانتومی، بتوانند کاربردهای متنوع دیگری برای این فیلم‌ها بیابند. کاربردهای احتمالی این فیلم، در ساخت قطعات الکترونیکی، صفحه‌های نمایش بسیار نازک و حسگرهای زیست‌سازگار برای مطالعه و بررسی اندام‌ها و بافت‌های بدن در محیط آزمایشگاهی می‌باشد.
منبع:
http://www.asianscientist.com/2015/02/in-the-lab/parkinsons-protein-helps-ultrathin-nanoparticle-films/