محمد باقر شمساللهی مجری طرح "مکانیابی منابع مغزی با استفاده از دادههای الکتروانسفالوگرام" از انجام این طرح با حمایت ستاد علوم شناختی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری خبر داد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی فناوری و نوآوری، محمد باقر شمساللهی مجری طرح
"مکانیابی منابع مغزی با استفاده از دادههای الکتروانسفالوگرام" درباره
این طرح گفت: در بسیاری از کاربردهای مرتبط با سیگنالهای مغزی و به طور
خاص در تشخیص فعالیتهای مغزی نیاز است مکان منابع جریان تولیدکننده این
فعالیتها را در مغز مشخص کنیم. با توجه به رزولوشن زمانی کم پاسخهای
همودینامیک مغز که با استفاده از روشهای تصویربرداری مانند fMRI و PET
قابل ثبت است، اندازهگیری مستقیم میدانهای الکترومغناطیسی ایجاد شده در
اثر فعالیت عصبی EEG و MEG مورد توجه قرار گرفته و مسئله مکانیابی منابع
در سر با استفاده از سیگنالهای الکترومغناطیسی ثبت شده سطحی، مطرح شده
است.
وی درباره ضرورت و اهمیت حل مسئله مکانیابی منابع مغزی گفت: اهمیت این مسئله را میتوان در دو زمینه بیماریهای مغزی و فعالیتهای شناختی بررسی کرد. در زمینه بیماریهایی مانند صرع و آلزایمر و اختلالات شناختی رفتاری مانند اعتیاد و بیشفعالی، تشخیص درست مکانهایی از مغز که این فعالیتها را تولید میکنند و همچنین فعالیتهای زمانی متناظر با آنها، میتواند به تشخیص و درمان بهتر این اختلالات کمک کند.
وی با بیان اینکه تعیین مکان منابع مغزی تولید کننده فعالیتهای صرعی مستلزم استخراج فعالیت صرعی از سیگنال ثبت شده، حذف نویز و حل مسئله معکوس برای مکان یابی این منابع صرعی است عنوان کرد: از طرف دیگر، فعالیتهای شناختی و رفتاری ارتباط مستقیم با منابع مغزی تولیدکننده این فعالیتها دارند بنابراین برای شناخت بهتر این فعالیتها بایستی ساختار شبکهای- زمانی مغز مورد مطالعه قرار گیرد و منابع تولیدکننده این فعالیتها شناسایی شوند. بدیهی است افزایش شناخت مغز و نحوه ارتباط فعالیتهای شناختی رفتاری با مراکز تولیدکننده این فعالیتها در مغز، باعث ارتقا دانش ما نسبت به ساختارهای شبکهای-زمانی مغز شده و این دانش میتواند در محیطهای دانشگاهی و بیمارستانی مورد استفاده پژوهشگران علوم شناختی و پزشکان قرار گیرد.
شمس اللهی اظهار کرد: در مرحله دوم به پردازش دادههای EEG مربوط به یک فعالیت شناختی و مکانیابی منابع مغزی متناظر با آن پرداخته میشود بدین منظور دادههای مغزی در دو حالت توجه و عدم توجه مورد بررسی قرار میگیرند. در دوره اول این طرح، پژوهشهایی بر روی حذف نویز و استخراج زیرفضای سیگنال از دادههای EEGصرعی انجام شدهاند و چهار دسته الگوریتم ارائه و پیادهسازی نرم افزاری شدهاند.
مجری طرح مکانیابی منابع مغزی با استفاده از دادههای الکتروانسفالوگرام که با حمایت ستاد علوم شناختی معاونت علمی در حال انجام آن است خاطر نشان کرد: همچنین بخشهایی از مرحله دوم طرح برای پردازش سیگنالهای شناختی انجام شده است. بنابراین پژوهشهای پیشین در زمینه سیگنالهای EEG مربوط به فعالیتهای شناختی مورد مطالعه قرار گرفتند یک پروتکل به منظور ثبت سیگنالهای EEG در دو حالت توجه و عدم توجه ارائه شد و سیگنالهای EEG در سناریوهای مختلف ثبت شدند.
عضو هیئت علمی دانشگاه شریف گفت: فاز اول طرح با عنوان "ارائه الگوریتمهای مناسب برای پیش پردازش دادهها" به منظور استخراج زیرفضای سیگنال مطلوب به طور کامل انجام شده است. همچنین 10 درصد از فاز چهارم طرح با عنوان "پردازش دادههای مربوط به یک فعالیت یا اختلال شناختی و مکانیابی منابع مغزی متناظر" انجام شده است.