مجری طرح ملی ماهواره مصباح با بیان اینکه برنامه ها برای پرتاب این ماهواره به صورت جدی‌تر در حال پیگیری است گفت: پرتاب ماهواره مصباح با موشک خارجی در آینده نزدیک، انجام خواهد شد.

به گزارش پایگاه اطلاع‎رسانی بنیاد ملی نخبگان، محمدحسن انتظاری گفت: در مورد «طرح ملی ماهواره مصباح» که بار دیگر از سوی سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران در دستور کار قرار گرفته است، اظهار داشت: پروژه ماهواره مصباح طبق قرارداد میان سازمان پژوهشها و سازمان فضایی ایران تعریف شد و هم اکنون نیز با تغییر شرایط سیاسی و دیپلماسی، مدیریت این پروژه در سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران بار دیگر ادامه یافته است.

معاون سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران با بیان اینکه پرتاب ماهواره مصباح که قدمتی نزدیک به ۲۰ سال دارد به دلیل تحریم های بین المللی انجام نشد، اظهار امیدواری کرد که بعد از موافقت هسته‌ای و برجام، این تحریم ها برداشته شود و کار پرتاب این ماهواره استارت بخورد.

وی با اشاره به نشست برگزاری طرح ملی ماهواره مصباح از سوی سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران (وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری) و برنامه های مدنظر برای پرتاب ماهواره گفت: پیش بینی می‌شود مذاکراتی با طرف ایتالیایی انجام شود و با توجه به رفع تحریم‌ها، مانعی برای مراحل بعدی در رابطه با پرتاب وجود نخواهد داشت.

انتظاری آخرین وضعیت ماهواره مصباح قبل از بلوکه شدن در ایتالیا را تشریح کرد و گفت: آن زمان تست پرتاب انجام شده بود و همان موقع هم آمادگی برای پرتاب این ماهواره رسما اعلام شده بود. ما کاملا برای پرتاب آماده بودیم و مجوز پرتاب را نیز از دولت روسیه برای استفاده از ماهواره‌بر دراختیار داشتیم اما با جدی شدن بحثهای تحریم و قطعنامه علیه ایران، این پروژه متوقف شد.

مجری طرح ماهواره مصباح با بیان اینکه هم اکنون پرتاب این ماهواره با هر موشک و ماهواره‌بری، نیازمند تستهای پرتابی مجدد خواهد بود، افزود: آن زمان که قرار بود «مصباح» با موشک روسی پرتاب شود تمامی تست ها با آن ماهواره‌بر انجام شده بود.

وی با بیان اینکه طبق برنامه، پرتاب ماهواره مصباح با موشک خارجی در آینده قابل پیش بینی انجام خواهد شد، در مورد ویژگیهای این ماهواره نیز اظهار داشت: ماهواره مصباح به لحاظ کلاس ماهواره‌ای در کلاس C ماهواره ها قرار دارد و ماهواره ای میان ماهواره های مینی و میکرو، محسوب می شود. این ماهواره یک ماهواره عملیاتی برای مخابرات غیرهمزمان است به این معنی که برای نقل و انتقال پیام بسیار مناسب است و می تواند ماهواره تجاری باشد.

انتطاری با تاکید براینکه کاربرد ماهواره عملیاتی مصباح برای فعالیت‌های علمی، تحقیقاتی و آموزشی و نیز شناسایی منابع آبی، خاکی، معدنی، هواشناسی، کنترل شبکه‌های آب، برق، نفت و گاز و کمک رسانی در حوادث غیرمترقبه است، افزود: شبیه به این ماهواره به صورت تجاری در دنیا وجود دارد و ما تاکنون از نعمت آن محروم بوده ایم که امید می رود با مذاکرات برای بازپس گیری آن، مقدمات پرتاب آن فراهم شود.

به گزارش مهر، موضوع طراحی و ساخت ماهواره مصباح از سوی سازمان‎ ‎پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران (وابسته به وزارت علوم) در سال ۷۵ آغاز شد و موافقتنامه ساخت این ماهواره سال ۷۶ میان وزارتخانه‌های علوم و ارتباطات (سازمان فضایی ایران) به امضاء رسید. وزارت ارتباطات در سال ۷۷ نیز همکاری مشترک با یک شرکت ایتالیایی را در این پروژه آغاز کرد.

ماهواره مصباح در سال ۸۴ رونمایی شد و قرار بود در سال ۸۵ توسط موشک روسی به نام کازموس-۳ام از پایگاه فضایی پلستسک در نزدیکی مسکو به مدار هزار کیلومتری از سطح زمین پرتاب شود اما به دلیل عدم همکاری روسها و تحریمهای بین المللی علیه ایران، این پروژه اجرایی نشد. ماهواره مصباح هم اکنون در ایتالیا قرار دارد و این کشور تا پیش از این از پس دادن این ماهواره به ایران خودداری کرده بود.