سیستم‌های محاسبات شناختی در حال توسعه هستند و به زودی قادر به تاثیرگذاری روی جنبه‌های مختلف زندگی بشر خواهند بود. این سیستم‌ها همانند مغز انسان قادر به یادگیری و تصمیم‌گیری هستند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی فناوری و نوآوری،‌ هوش مصنوعی هنوز به نقطه‌ای که دانشمندان انتظار دارند نرسیده است هر چند که کامپیوترها طی سال‌های گذشته توسعه قابل توجهی پیدا کرده‌اند. اما مدل‌های محاسبات شناختی می‌تواند دانشمندان را به این هدف نزدیکتر کند.

محاسبات شناختی از علوم شناختی نشات می‌گیرد، علمی که در آن به بررسی مغز انسان و عملکرد آن می‌پردازد. همچنین علوم کامپیوتر نیز سهم بزرگی در محاسبات شناختی دارد.

محاسبات شناختی می‌تواند اثرات قابل توجهی روی کسب و کار، سلامتی و زندگی شخصی افراد بگذارد. هدف از محاسبات شناختی، شبیه‌سازی فرآیندهای انجام شده در مغز انسان است که در یک مدل کامپیوتری شده ارائه می‌شود. الگوریتم‌های یادگیری که توسط روش‌های داده‌کاوی استفاده می‌شود، تشخیص الگو و پردازش زبان طبیعی از جمله حوزه‌هایی هستند که عملکرد مغز انسان را تقلید می‌کنند.

درحالی که کامپیوترهای امروزی قادراند با سرعت بالاتری نسبت به مغز انسان محاسبات را انجام دهند اما هنوز قادر به انجام بسیاری از کارهای روزمره مغز نظیر یادگیری زبان یا شناسایی یک جسم خاص در یک تصویر نشده‌اند.

این سیستم‌های شناختی که مهمترین آنها کامپیوتر واتسون شرکت IBM است، مبتنی بر الگوریتم‌های یادگیری عمیق هستند و در آنها از شبکه‌های عصبی برای پردازش تصویر استفاده شده است. هر قدر اطلاعات بیشتری به این سیستم‌ها داده شود، دقت کار آنها افزایش می‌یابد. شبکه نرونی در این سیستم‌ها در واقع یک درخت پیچیده است که می‌تواند فرآیند تصمیم‌گیری را انجام دهد.

عملکرد این سیستم‌ها به نحوی است که مدیران شرکت IBM از واتسون در بخش درمانی نیز استفاده کرده‌اند تا بتواند با توجه به شرایط بیمار و اطلاعات موجود در منابع مختلف، روش درمانی مناسب را برای بیمار ارائه دهد. این سیستم‌ها قادر به آنالیز وتحلیل اطلاعات هستند.

پزشک بعد از مشاهده پیشنهادات واتسون درباره درمان بیمار، روشی را که موثرتر است، انتخاب کند. بنابراین سیستم‌های محاسبات شناختی به گونه‌ای توسعه یافته‌اند که قادر به تاثیرگذاری روی جنبه‌های مختلف زندگی انسان هستند.