رئیس جمهوریی گفت:با توسعه شرکت های دانش بنیان می توان در زمینه اشتغال جوانان تحصیلکرده  گام برداشت. خوشبختانه براساس آخرین آماری که به من دادند 250 نفر در یک سال اخیر از تحصیل کردگان بالای دکتری و دکتری از کشورهای خارج به ایران برگشتند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی فناوری و نوآوری، حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی رییس جمهوری سه شنبه شب در گفت وگویی تلویزیونی با مردم، مهمترین مسائل روز کشور در حوزه های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، منطقه‌ای و بین‌المللی را تشریح کرد.

رییس جمهوری در ابتدای این گفت وگو با آرزوی اینکه ملت ایران همانند همیشه شاد ، امیدوار و آماده برای آبادانی بیشتر کشور باشند، به مصادف شدن این گفت وگو با 12 مردادماه اشاره کرد و گفت: 12 مرداد برای من روز بسیار خاطرهانگیزی است؛ روزی که حکم تنفیذ آراء مردم را از دست مقام معظم رهبری دریافت کردم.

رییس‌جمهوری با تاکید بر اینکه امسال سال گشایش ها خواهد بود ، اظهارداشت: سال ۹۴ بدلیل کاهش شدید قیمت نفت سال سخت اقتصادی بود و تلاش دولت این است که سال ۹۵ سال آغاز گشایش‌ها باشد.

دکتر روحانی افزود: هر روز که پیش میرویم با همت و کمک مردم و با تلاش و کوشش پیگیر دولت و ملت و با همدلی با یکدیگر و با هماهنگی با سایر قوا ، قدم‌های مؤثری برای سربلندی ملت و رفاه مردم برخواهیم داشت و علامت‌های اقتصادی ماه‌های گذشته، گویای حرکت در مسیر تحقق رشد ۵ درصدی است.

دکتر روحانی با بیان اینکه ایران کانون امنیت و ثبات منطقه است،  اظهارداشت:  در طول این سه سال با  تلاش قوای مسلح و همت مردم، یک آرامش و ثبات بینظیری را شاهد بودیم و این ثبات و آرامش ادامه خواهد یافت و ایران همواره کانون امنیت و ثبات منطقه خواهد بود.

 علامت های اقتصادی ماه های گذشته، گویای حرکت در مسیر تحقق رشد 5 درصدی است

رییس جمهوری در پاسخ به سوال مجری برنامه مبنی بر اینکه شما در نوروز امسال قول رشد 5 درصدی را به مردم دادید که خیلی بلند پروازانه به نظر میرسید؛ آیا فکر می کنید روی این ریل هستیم؟ ، گفت: بسیار امیدوارم که امسال به هدف رشد 5 درصدی دست پیدا کنیم و علامتها نیز این موضوع را نشان می دهند.

دکتر روحانی با اشاره به اینکه رشد مصرف برق در بخش صنعتی کشور در طول 4 ماه گذشته، بیشتر از 3 و 4 ماهه اول سال گذشته است، افزود: همواره مصرف برق در بخش صنعتی علامتی برای نشان دادن فعال بودن و رشد صنعتی و کشاورزی است و در سال 93 به همان نسبتی که رشد برق داشتیم به رشد اقتصادی رسیدیم؛ همچنین رشد برق در صنعت علامت این است که امسال در مسیر رشد و حرکت به سمت توسعه هستیم.

بیمه شدگان تامین اجتماعی در سال 95 به میزان 461 هزار نفر افزایش یافت

رییس جمهوری خاطرنشان کرد: همچنین رشد آمار بیمه شدگان توسط تأمین اجتماعی به ما نشان میدهد در این مسیر روبه جلو حرکت میکنیم به گونه ای که بر اساس آمار ارائه شده تعداد بیمه شدگان تأمین اجتماعی 461 هزار نفر بیشتر از سال گذشته است.

دکتر روحانی با بیان اینکه در صادرات غیر نفتی حرکت بسیار خوبی را شاهد هستیم، به نمودار صادرات کالاهای غیر نفتی و واردات گمرکی در چهارماهه نخست سال 1395 اشاره کرد و ادامه داد:  بر اساس این نمودار ارزش رشد صادرات ما در سال 88، به میزان 5.9 میلیارد دلار بوده و واردات ما در همان مدت 15.7 میلیارد دلار است؛ در سال 89 صادرات ما 8 میلیارد دلار بوده و واردات 19 میلیارد دلار؛ در سال 90 صادرات ما 10.3 میلیارد دلار بوده و واردات ما 18.6 میلیارد دلار؛ در سال 91 صادرات 10.1 میلیارد دلار بوده و واردات  17.5 میلیارد دلار؛ در سال  92، صادرات 10.4 میلیارد دلار بوده و واردات 13 میلیارد دلار؛ صادرات در سال 93 به میزان 11.3 میلیارد دلار بوده و میزان واردات 17.3 میلیارد دلار؛ در سال 94 بیش از 11 میلیارد دلار صادرات داشتیم و 13.9 میلیارد دلار میزان واردات بوده و امسال در چهار ماهه نخست سال 95 میزان صادرات غیرنفتی 13.4 میلیارد دلار و واردات ما 12.9 میلیارد دلار است.

صادرات غیر نفتی امسال از واردات پیشی گرفت

رییس جمهوری با تاکید بر اینکه در سال 95 صادرات غیرنفتی کشور بر واردات پیشی گرفته است، گفت: البته این بدان معنا نیست که همیشه واردات بد است بلکه واردات مصرفی آن هم اگر تولید داخلی داشته باشیم خیلی بد است، اما واردات کالای اولیه یا مواد و قطعات مورد نیاز کارخانجات ضروری است.

دکتر روحانی با بیان اینکه میزان صادرات از 11 میلیارد دلار در سال گذشته به 13.4 میلیارد دلار رسیده است، اظهار داشت: پیشی گرفتن صادرات بر واردات علامتی است که نشان می دهد امسال مسیر حرکت ما به سمت یک حرکت مثبت اقتصادی است.

رونق اقتصادی در گرو مبارزه قاطع با قاچاق کالاست

 مجری برنامه از رییس جمهوری پرسید: در آمارهای صادرات و واردات هیچ وقت قاچاق کالا منظور نمیشود در حالی که گفته می شود بین 20 تا 25 میلیارد دلار کالای قاچاق به کشور داریم که اگر این را محاسبه کنیم تراز تجاری ما همچنان منفی است اما خوشبختانه در سالهای اخیر مبارزه خوبی با قاچاق در کشور شده است و ستاد مبارزه با قاچاق کالا وارز هم گزارشهایی مبنی بر مقابله 40 درصدی با قاچاق داده است. در این مورد توضیح بدهید.

رییس جمهوری خاطرنشان کرد: آمار صادرات غیرنفتی و واردات مربوط به گمرک ایران است، بنابراین قاچاق در این آمار نیست؛ آماری که اخیراً از سوی مسئولین مربوطه به من ارائه شده است، نشان می دهد خوشبختانه در یک سال گذشته هم قاچاق کاهش قابل ملاحظهای داشته و هم کشفیات افزایش یافته است و قاچاق از 25 میلیارد دلار به 10 میلیارد کاهش پیدا کرده است.

دکتر روحانی با تاکید بر اینکه برای مبارزه با قاچاق باید همه دست به دست هم دهیم، گفت:  خوشبختانه گمرکات ما با تجهیزات جدید موجب افزایش نرخ کشفیات شده است و نیروهای مرزبانی ما باید بیشتر تلاش کنند و زمانی که به سمت دولت الکترونیک حرکت بکنیم مسلماً میتوانیم بهتر با مسأله قاچاق مبارزه کنیم.

رییس جمهوری مبارزه با قاچاق را برای رونق اقتصادی بسیار مهم دانست و افزود: اگر کالایی با قاچاق وارد کشور شود این مسلماً با تولید کالا در داخل کشور در تضاد است؛ بنابر این دولت با جدیت راه خود را در مسیر مبارزه با قاچاق ادامه میدهد.

دکتر روحانی با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری درباره مبارزه قاطع با قاچاق، گفت: البته در بحث مبارزه با قاچاق باید همه قوا و بویژه نیروهای مسلح دست به دست هم دهند.

رییس جمهوری در پاسخ به سوالی درباره فرجام برجام و تاثیر برجام در زندگی مردم و همچنین اینکه با نقض عهدهای مکرر و دو صدایی آمریکاییها، میوه برجام چه زمانی چیده می شود، اظهار داشت: زمانی که در برابر طرف خارجی قرار میگیریم باید کمبودها، کمکاریها، کاستیها و اهمال آنها را به رخ بکشیم و باید این طرف موضوع نیز برای مردم توضیح داده شود. البته طرف مقابل در اجرای برجام 1+5 اهمالهایی دارد اما در عین حال برجام یک فضای بسیار خوبی برای کشور و اقتصاد بوجود آورده است.

از تمام کارکنان و مدیران صنعت نفت تشکر می کنم

دکتر روحانی با قدردانی از همه کارکنان ، مدیران و مسئولان صنعت نفت، ادامه داد: این نیروها کاری کردند که در طول چند ماه بعد از برجام حتی دیگران دچار متعجب شدند که چگونه در زمانی کوتاه تولید نفت را بالا بردیم و در صادرات میعانات و نفت ، به شرایط قبل از تحریم بازگشتیم.

رییس جمهوری افزود: برای دوباره فعال شدن چاه بسته فعالیتهایی نیاز است که این آمادگی از قبل از اجرای برجام در دولت ایجاد شده بود و به حق کارکنان صنعت نفت تلاش بسیار خوبی انجام دادند و امروز ما با یک آمار و ارقام بسیار خوبی مواجه هستیم.

دکتر روحانی با اشاره به آمار وضعیت صنعت نفت در طول چند ماه گذشته و پیشرفت های  قابل ملاحظه در این زمینه گفت: پیش از برجام و در 10 ماهه نخست سال 94، مجموع تولید نفت خام و میعانات گازی ما 3 میلیون و 250 هزار و صادرات یک میلیون و  348 هزار بوده است. در 4 ماهه سال 95، تولید ما 4 میلیون و 122 هزار بشکه در روز و صادرات 2 میلیون و 382 هزار بشکه  بوده است. در تیرماه تولید نفت خام و میعانات 4 میلیون و 154 هزار بشکه و صادرات نفت خام و میعانات ما 2 میلیون 428 هزار بشکه است که  نشان می دهد طی چند ماه از تولید 3 میلیون و 250 به 4 میلیون و  154 هزار رسیدیم که قریب به یک میلیون بشکه نفت خام و میعانات افزایش پیدا کرده است و این حرکت بسیار خوب، یکی از آثار برجام است.

مجری پرسید: آیا میتوانیم پول‌هایی نفت فروخته شده به برخی کشورها از جمله ایتالیا و سریلانکا را به کشور برگردانیم؟

رییس‌جمهوری پاسخ داد: یکی از آثار برجام فروش نفت و میعانات است. تنها بحث فروش نفت نیست که برای مثال یک میلیون بشکه نفت بیشتر بفروشیم، بلکه مهم این است که در گذشته قدرتهای بزرگ بالای سر ما ایستاده بودند و به ما تحمیل میکردند که از یک میلیون بشکه نفت خام، یک بشکه اضافه هم نباید بفروشید و حتی جلوی کشورهایی که میخواستند از ما نفت بخرند، ایستاده بودند.

 
امروز کسی نمی تواند برای صادرات نفت ایران تعیین تکلیف کند

دکتر روحانی با بیان اینکه امروز کسی نمی تواند برای صادرات نفت ایران تعیین تکلیف کند، تاکید کرد: این عزتی است که الان نفت را به مقداری که میخواهیم،  می فروشیم و این علاوه بر مسأله اقتصادی، از لحاظ سیاسی و از لحاظ ابعاد انقلابی نیز حائز اهمیت است.

رییس جمهوری با بیان اینکه تحقق استقلال بخش بزرگی از انقلاب بوده و بخش بزرگ استقلال این است که بتوانیم در ارادهو اجرای اراده در برابر قدرتهای بزرگ ایستادگی بکنیم و اجازه ندهیم چیزی را بر ما تحمیل بکنند، اظهار داشت: امروز در فروش نفت، میعانات نفت و همچنین در دسترسی به پول نفت و میعانات دست ما باز شده است.

دکتر روحانی ادامه داد: در دوران تحریم، کشورهایی که از ما نفت میخریدند برای ما شرایط تعیین میکردند چراکه مجبور بودیم به چند کشور نفت بفروشیم اما امروز برای استفاده از پولهای نفت دست ما باز شده است.

رییس جمهوری با اشاره به سخنان وزیر نفت مبنی براینکه فروش نفت به یورو بوده و این درآمد نفتی  به حسابی که ما تعیین میکنیم، ریخته می شود، تاکید کرد: امروز بیش از 400 بانک خارجی با ما در ارتباط هستند که این آمار روز به روز در حال افزایش است. بنابراین در دوران برجام یک فرصت خوبی نه تنها برای فروش نفت و دسترسی به اموال ، بلکه برای مسأله بیمه و کشتیرانی ایجاد شده است.

رییس جمهوری افزود: در حوزه کشتیرانی نیز تحت تحریم بودیم و کشتیهای بزرگ در بنادر کشورمان  پهلو نمیگرفتند و مجبور بودیم کالاها را با لنج به بنادر خودمان حمل کنیم که مخارج هنگفتی برای کشورمان به همراه داشت.

دکتر روحانی در پاسخ به اینکه اگر به فرض برجامی در کار نبود و سناریوی قبلی ادامه می یافت، اکنون وضعیت ما در حوزههای مختلف  به چه شکلی بود، اظهار داشت: شرایط قبل از برجام یعنی قبل از مذاکرات دولت یازدهم، به این صورت  بود که باید فقط یک  میلیون بشکه نفت میفروختیم و با مقرراتی هم که تحمیل کرده بودند، به تدریج 20 درصد از این یک میلیون کاهش پیدا میکرد و امروز در شرایطی بودیم که نمیتوانستیم نفت را به کشوری صادر کنیم و ضمن اینکه شرایط دسترسی به اموال مان نیز روز به روز سختتر میشد و کشورها سختگیریهای بیشتری می کردند.

رییس جمهوری خاطرنشان کرد: در حوزه خودرو ، پتروشیمی ، جابهجایی پول و فلزات گرانبها هم در تحریم بودیم و با ادامه روند گذشته در همه اینها ، شرایط بسیار سختی برای کشور پیش میآمد.

دکتر روحانی رفع سایه شوم تهدید از بالا سر کشور را یکی دیگر از آثار مهم برجام دانست و گفت: دشمنان پرونده ما را به شورای امنیت و در ذیل فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد  برده بودند و  شش الی هفت قطعنامه و تحریمهای سخت و شدید علیه کشورمان تصویب کرده بودند و هر زمانی ممکن بود کشورمان با آتش و جنگ ناخواسته مواجه شود و امروز این تهدید رفع شده است. دشمنان همچنین  ایران را در سازمان ملل و در قطعنامههای شورای حکام به عنوان کشور تهدید کننده صلح و امنیت جهانی معرفی کرده بودند و امروز شرایط ایرانهراسی از بین برده شده است.

رییس جمهوری تصریح کرد: توفیق ما در برجام لطف 1+5 نبوده نه اینکه آنها چیزی را سخاوتمندانه به کشور ما بخشیدند بلکه مردم بزرگ ایران با ایستادگی، مقاومت و اتحادشان و با هدایت های رهبری شجاعشان باعث شدند که این توفیق را در برجام پیدا کنیم. ما در واقع حق مان را بازستاندیم و کسی نیامد آنرا به ما تقدیم کند و لطف کسی نبود بلکه در سایه مقاومت و ایستادگی ملت بزرگ کشورمان موفق شدیم.

دکتر روحانی اضافه کرد: از ابتدا اعلام کردیم که در روند مذاکرات به دنبال برد و باخت نیستیم بلکه خواهان یک توافق برد- برد هستیم  به نحوی که طرف مقابل هم احساس کند که یک موفقیتی به دست آورده و ما هم به توفیقاتمان دست پیدا کنیم در این راستا طرف مقابل مدعی است که  ایران را از ساخت بمب دور کرده اند -حالا بگذار دلشان خوش باشد- درحالیکه ایران طبق فتوای مقام معظم رهبری دنبال چنین بمبی نبوده، نیست و نخواهد بود.

رییس جمهوری تاکید کرد: باید حقمان را در هر مقطعی بازستانیم. دیگران میخواهند حق ما را تضییع بکنند. حق هسته‌ای مگر حق ما نبود؟ دشمنان بواسطه شورای امنیت اعلام کردند که ایران اصلاً حق غنیسازی ندارد، اما امروز طبق همان مصوبه شورای امنیت، ایران نه تنها حق غنیسازی دارد بلکه حتی در مقام فروش محصولات غنیسازی خودش هم بوده و آب سنگین را تولید و اورانیوم را غنی سازی کرده و  به کشورهای دیگر میفروشد و همچنین در زمینه فناوریهای هسته‌ای با همکاری کشورهای دیگر در حال دسترسی به فناوری‌های نو است و رآکتور اراک را با کمک یکی دو کشور دیگر نوسازی و تجهیز می‌کند. بنابراین آنچه مهم است احقاق حقوق ملت ایران است که امروز به آنها دست پیدا کردهایم و در بسیاری از زمینهها فضای بهتری برای کار، کوشش و فعالیت و سرمایه‌گذاری مردم فراهم شده است.

رییس جمهوری با اشاره به آغاز سرمایه گذاری در کشور اظهار داشت: بیش از 3 میلیارد دلار سرمایهگذاری قطعی در کشور انجام شده است و  سرمایه‌گذاری ها و قراردادهای دیگر در حال نهایی شدن است. البته اگر طرف مقابل ما دقیقاً به همه آنچه متعهد بود و به ظاهر و روح برجام به خوبی عمل میکرد امروز شرایط بهتری داشتیم.

دکتر روحانی در پاسخ به سوالی درباره سنگ‌اندازی در مسیر برجام از سوی طرف مقابل، تصریح کرد: حتما سنگ‌اندازی‌هایی توسط همان‌هایی که با اصل برجام مخالف بودند، انجام می شود، در درون آمریکا حداقل مجلس نمایندگان و مخصوصاً جمهوریخواهان با برجام مخالف بوده و مرتبا مخالفت و سنگاندازی می کردند که برجام امضاء و تصویب نشود. رژیم صهیونیستی هم همیشه مخالف بوده و سنگاندازی می کرد و الان هم مانع‌تراشی میکند. برخی از کشورهای اطراف نیز متأسفانه، از روی کودکصفتیشان با برجام مخالف بودند و امروز هم در اجرای برجام سنگ‌اندازی میکنند. کنگره آمریکا هم هر روز دنبال تصویب یک لایح‌های است تا مشکلی را جلوی پای ایران بوجود بیاورد و دولت آمریکا ناچار میشود بعضی از موارد را وتو کند.

رییس جمهوری با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه اگر طرف ما به تعهدات خود دقیق عمل میکرد هم به نفع منطقه و هم به نفع خودش بود و اینکه این یک آزمایش و امتحان برای طرف مقابل بود، افزود: اگر آمریکایی‌ها با حسن نیت و دقیق برجام را اجرا و پیاده میکردند، جلوی سنگاندازیها و کندکاریهایی که امروز میبینیم را میگرفتند ، چه بسا ما به طرف اعتماد میکردیم و در یک موضوع دیگر هم حاضر بودیم با آنها مذاکره بکنیم که ممکن بود به نفع منطقه، آمریکا، ما و دیگران باشد.

دکتر روحانی با بیان اینکه متأسفانه آنها این آزمایش را به خوبی انجام نداده و به تعهدات خودشان دقیق پایبند نبودند، گفت: ما باید در برابر طرف مقابل حواسمان جمع باشد و من این نکته را میخواهم تأکید کنم، برجام در سایه وحدت، انسجام ملی،همکاری همه قوا، حمایت همه ملت بزرگوار،رهنمودهای مقام معظم رهبری بود که به پیروزی رسید.

رییس جمهوری خاطرنشان کرد: امروز هم برای اینکه از فرصت بوجود آمده به خوبی استفاده کنیم در ادامه راهمان باز به همان وحدت، انسجام و هدایتهای مقام معظم رهبری نیاز داریم؛ باید دست به دست هم دهیم، همه قوا در کنار یکدیگر و اگر دیدیم طرف مقابل ما روزی، جایی میخواهد نقضی را انجام دهد ما در برابر او با قاطعیت بایستیم و ایستادگی کنیم.

دکتر روحانی تاکید کرد: برجام در بعضی از زمینهها مثل صادرات نفت و گاز، بیمه، کشتیرانی و نقل و انتقال پول خیلی خوب اجرا شد و در بعضی از موضوعات مثل عدم حضور و فعالیت بانکهای بزرگ در رابطه با ایران که البته بهانههایی که میتراشند و یا فشارهایی که پشت پرده به آنها وارد میشود و در برخی از نقل و انتقال ذخایر ما و یا تبدیل ذخایر ما به ارزهای دیگر هنوز کم و بیش مشکلاتی وجود دارد؛ اما روند، به گونه ای است که هر چه جلوتر میرویم گشایش بیشتری پیش روی ما است و  ان شاءالله با وحدت، اتحاد و یکپارچگی این راه را پیش میبریم.

مجری برنامه گفتگوی زنده تلویزیونی از رییس جمهوری پرسید: بحث فیشهای حقوقی را بهانهکنیم برای طرح مبارزه با فساد؛ فیشهای حقوقی اگر چه موضوع مهمی است، اما اتفاقاً در قسمت شفاف فساد در کشور ما اتفاق افتاد، برنامه جامع دولت برای مبارزه با فساد که جزو شعارهای انتخاباتی شما هم این بوده است چیست؟ و به مردم بگویید کی متوجه این موضوع شدید؟

رییس‌جمهوری در پاسخ به این سوال اظهار داشت: این موضوع به پرداختهای غیرمتعارف یا فیشهای حقوقی معروف شده و این حرکت در مجموع حرکت خیری بود و به نظر من افرادی که این موضوع را دنبال کردند با هر نیتی که بوده، در مجموع به نفع مردم بوده و کشور ما در مسیر درست مبارزه با فساد و بحث شفافیت قرار گرفته است.

دکتر روحانی با تاکید بر اینکه نقش فضای مجازی و شبکههای اجتماعی در این زمینه بسیار مؤثر بود، افزود: دولت یازدهم از روز اول که برخیها معتقد بودند باید با این شبکهها مبارزه و آنها را فیلتر کرد چرا که می پنداشتند این شبکهها مشکل برای جامعه درست میکنند، اجازه این اقدام را نداد و این در حالی است که همه نظرسنجیهایی که در زمینه فضای مجازی به عمل میآید نشان می دهد بیش از 60 درصد مردم به خاطر طنز، تفریح، سرگرمی و وقتگذرانی به فضای مجازی مراجعه میکنند و 20 الی 30 درصد بخاطر اطلاعات، مسایل علمی و اخبار.

رییس جمهوری تصریح کرد: مردم ما هوشیار و بیدار هستند و با آگاهی خودشان نخواهند گذاشت گروه کوچکی از این ابزار بسیار خوبی که میتواند به نفع جامعه، اطلاعات و مردم قرار بگیرد سوء استفاده کند و امیدوارم بتوانیم از این فضا به نفع کشور استفاده کنیم بویژه که ما در مسیر حرکت برای دولت الکترونیک و همچنین ساخت یک شبکه اطلاعات ملی هستیم و یکی از اهداف این دولت این است که هر چه زودتر شبکه ملی اطلاعات را سامان دهد.

دسترسی مردم به اطلاعات و برخورد همه جانبه و غیر جناحی، لازمه مبارزه با فساد است

رییس جمهوری با تاکید بر اینکه لازمه مبارزه با فساد شفافیت، دسترسی مردم به اطلاعات و غیرجناحی بودن است، گفت: مسأله را حزبی و جناحی نکنیم. همه باید با فساد ، قاچاق، سوء استفاده و رانت و از جمله رانت اطلاعاتی، بانکی و تسهیلاتی مبارزه کنیم.
 

ماموریت سازمان اداری و استخدامی، ساماندهی و تمرکز قوانین اداری، استخدامی و مالی است

دکتر روحانی ضرورت تغییر برخی از امور با اصلاح ساختاری را خاطر نشان ساخت و ادامه داد: من در بحث مبارزه با فساد و فیشهای حقوقی به این نتیجه رسیدم که در زمینه مسایل اداری و استخدامی لازم است معاونت جداگانهای تشکیل شود . در واقع با حکمی دو سازمان برنامه و بودجه کشور و سازمان امور اداری و استخدامی کشور که قبلا ادغام شده بودند، احیا گردیدند و ماموریت سازمان اداری و استخدامی، ساماندهی و تمرکز قوانین اداری، استخدامی و مالی است.

دکتر روحانی با اشاره به اختیارات و تمرکز امور اداری و استخدامی و همچنین برنامه و بودجه رییس جمهوری طبق قانون اساسی، اظهار داشت: باید تشکیلاتمان را برای دوری از فساد، سامان بدهیم و اجازه ندهیم که فساد محقق شود و این درست نیست که شرایط انجام فساد وجود داشته باشد و سپس با فساد مبارزه کنیم.

دکتر روحانی با بیان اینکه در نهادهای عمومی غیر دولتی مقررات و چارچوب های مخصوص به آنها حاکم است، ادامه داد: همچنین متأسفانه در قوانین شکافه‌ا، مسیرها و استثنائاتی برای سوء استفاده در زمینه حقوق و دریافتی‌های مختلف وجود داشت که اینها بخشی از مشکلات موجود بود.

رییس جمهوری ادامه داد: اولین بار این بحث در زمان مقررات اجرایی بودجه سال 95  در دولت مطرح شد که برخی از افراد حقوق غیرمتعارف میگیرند و برخی بنگاههای اقتصادی و برخی از وامهای دریافتی با نرخ و مقدار متفاوت از آنچه مردم دریافت می کنند، مثال زده شد که در عین حال در این زمینه نیز مقررات خوبی مربوط به اجرای بودجه 95 ایجاد شد.

دکتر روحانی ادامه داد: برای اینکه در قانون بحث حقوق و برخی مزایا بوده است و پاداش، کارانه و رفاهیات تحت عناوینی می آمدند که پرداختهای اضافهای میدادند و یا اینکه در مجمع و هیأتمدیره برخی از دستگاهها برای خودشان تصمیم میگرفتند.

رییس جمهوری افزود : در زمینه شفافیت و موضوع ذینفعها  خواستار تهیه لایحه شده ام تا آنرا به مجلس ارایه بدهیم تا این موضوعات به طور کلی قانونی شده و ممنوع شود.

حقوق افراد از بیت المال باید متناسب با خدماتی باشد که به جامعه ارایه می دهند

دکتر روحانی خاطرنشان کرد: شاید برخی موارد  بر خلاف انصاف بوده و ممکن است در بعضی موارد مطرح کنند که بر اساس چارچوب و مقرراتی این کار انجام شده است اما حقوقی که فرد از بیت المال می گیرد بایستی با کار ، فعالیت و خدماتی که ارایه میدهد، متناسب باشد که در این بخش  تصمیمات خوبی اتخاذ شده و همه قوا همکاری کردند همچنین  مقام معظم رهبری نیز  دستور دادند، مقرراتی که دولت در این بخش تصویب میکند برای سایر نهادها و ارگانها هم لازمالاجرا باشد و آنها هم اجرا کنند .

رییس جمهوری افزود: دولت در این زمینه با جلسات مختلف، تصمیماتی را اتخاذ کرد و چارچوبهایی را مشخص نمود و شورای حقوق و دستمزد، حقوق و دستمزدی را مشخص کرد که سخنگوی دولت اینها را برای مردم بیان کرده است.

شایعه مربوط به کاهش حقوق کارمندان غیر واقعی است

دکتر روحانی با تاکید بر اینکه همه موارد مربوط به فیش های حقوقی، یک درصد بسیار کمی را شامل می شود، اظهارداشت: کارمندها و کارکنان دولت، حقوق معمولی دارند و شایعه ای که حقوقشان کم میشود، غیر واقعی است  و حقوق آنها کاسته نخواهد شد.

پرداخت های نامتعارف مربوط به کمتر از یک درصد مدیران بوده است

رییس جمهوری تصریح کرد: آنهایی که حقوقغیرمتعارف داشتند به حدود یک درصد مدیران کشور هم نمیرسد، یعنی سطح تخلفات عام نبوده و اکثریت قاطع و قریب به اتفاق مدیران جامعه ما برای کشور و ملتشان خادمان خوبی بوده و هستند . مواردی هم که تخلف شده استثنایی است اما مهم بوده و به نظر من کار بسیار خوبی شروع شده و از همه آنهایی که در این زمینه و نیز از  همه مردم و رسانهها که به این موضوع اهتمام ورزیدند، تشکر می کنم برای اینکه با این عمل غیرعادلانه، غیرمنصفانه و در برخی از موارد ناصحیح، نادرست و پولی که می شود نامشروع نامید، مقابله شد و این مقابله باز هم ادامه خواهد یافت.

رییس جمهوری تصریح کرد: هر موردی که تشخیص داده شود که تخلف شده و بر خلاف مقررات و قوانین بوده و یا سوء استفاده از قانون انجام شده، این پولها به بیت المال برمیگردد اگر افرادی هم علاوه بر این حقوق، فساد دیگری داشته باشند آنها نیز به دستگاه قضایی سپرده میشوند. مردم بدانند که دولت نسبت به بیتالمال و پولی که به مردم تعلق دارد کاملا حساس است و کسانی هم که برای مردم خدمت میکنند باید حقوقشان را در چارچوب و مقررات دریافت کنند و لذا در مقررات جدیدی که دولت وضع کرده دیگر بحث حقوق و فوقالعاده نیست و مجموعه دریافتی منحصر به رقمی باشد که نباید بالا باشد.

اجرای بد سیاست های اصل 44 در برخی حوزه ها زمینه ساز فساد شد

دکتر روحانی در ادامه خاطرنشان کرد: هدف نظام در سیاستهای کلی اصل 44 قانون اساسی بر این بود که تصدی مالکیت و مدیریت بخشهایی که ضرورتی ندارد بر عهده دولت باشد، به مردم  واگذار شود اما متأسفانه اجرای بد قانون اصل 44، یکی از مسایلی بود که این مشکلات را بوجود آورد و زمینه ساز فساد شده است. یعنی به جای اینکه ما این اموال را به مردم واگذار کنیم، به نهادهای عمومی و بخشهای عمومی غیردولتی واگذار کردیم و مشکل دو طرفه شد و دیگر دولت نظارت و بخش خصوصی وجود نداشت و بخشی از فساد هم از اینجا رخ داد.

وظیفه دولت حمایت از بخش خصوصی است

رییس جمهوری اظهار داشت: تلاش دولت بر این بوده که واگذاری ها به بخش خصوصی واقعی انجام شود که البته مشکلاتی در این راه وجود دارد و مشکلاتی را هم بوجود میآورند، اما راه این است که ما اقتصاد را به خود مردم واگذار کنیم  و دست بخش خصوصی را باز بگذاریم و مشکلاتی را که پیش پای آنهاست، برداریم.

مردم بهتر اقتصاد را اداره می کنند

رییس جمهوری با اشاره به اینکه دستگاههایی که باید امنیت کشور را حفظ بکنند و مسئولیتهای اصلی کشور را بر دوش داشته باشند نباید در بخش اقتصاد وارد شوند، گفت: باید اقتصاد را به مردم واگذار کنیم و مردم هم منصفانه مالیات خودشان را پرداخت کنند و دولت حامی بخش خصوصی بوده و چارچوب های لازم را تهیه و از لحاظ سیاست خارجی و امنیت از مردم حمایت کند.

دکتر روحانی با بیان اینکه بسیاری از کشورهای پیشرفته بخش تصدی را منحصر کردند به موارد حاکمیتی و بقیه امور را به مردم واگذار کردند و در اقتصاد موفق بودند، ادامه داد: بسیاری از امور را می توان به مردم واگذار کرد و مردم هم بهتر و دقیقتر می توانند این امور را  اداره کرده و رقابت سالمی هم در جامعه بوجود می‌آید.

رییس جمهوری با تاکید بر اینکه دولت بدنبال شفافیت، رقابت سالم، مبارزه با فساد، رانت و قاچاق است، خاطرنشان کرد: ما باید شرایط را برای سرمایهگذاری داخلی و خارجی آماده کرده و با فناوریهای نو باید کشور را در مسیر پیشرفت بیشتر قرار دهیم؛ در آن شرایط است که با این گونه فسادها مواجه نخواهیم شد.

دکتر روحانی ادامه داد: اگر مدیریت ما دقیق بوده و دولت به سمت نظارت برود، بسیاری از این مفاسد از پیش پای مردم برداشته خواهد شد.

برای رونق بنگاه های اقتصادی بانک ها باید متحول شوند

دکتر روحانی در پاسخ به سوالی درباره افزایش نقدینگی اظهار داشت: برای افزایش تولید و ایجاد رونق در کشور به سرمایه داخلی یا خارجی و یا به بودجه دولت و یا به حمایت بانکها نیاز داریم. رقم بودجه دولت محدود و حتی آنجاهایی که به عنوان بودجه عمرانی وارد عمل میشویم رقمش به گونه ای نیست که تحول بزرگی در کشور ایجاد بکند؛ سرمایهگذاران داخلی هم عمدتاً هم بدون کمک بانک قادر نیستند که سرمایهگذاری قابل ملاحظه انجام دهند.

هدف لایحه اصلاح نظام بانکی، بالابردن میزان تسهیلات و کاهش نرخ سود سپرده است

رییس جمهوری با تاکید بر ضرورت ایجاد تحول در بانکها، افزود:دولت اخیرا برای مسأله بانکها بسته ای را اعلام کرده تحت عنوان برنامه اصلاح امور بانکی کشور و در این زمینه ضمن اصلاح لایحه بودجه ، یک لایحهای هم برای تقویت بانک ها تقدیم مجلس کرده است که امیدواریم مجلس شورای اسلامی آنها را تصویب کند و بانکها بتوانند تسهیلات بیشتری را در اختیار مردم قرار دهند و نرخ سود تسهیلات هم کاهش پیدا کند، یعنی همزمان هم بانکها توانمند شوند و هم نرخ سود تسهیلات کاهش پیدا کند.

دکتر روحانی با اشاره به اینکه دولت در این زمینه با بانکها در حال مشورت و تفاهم است، گفت: همانطور که میدانید بخاطر اینکه بانک مرکزی در بازار بین بانکی فعال شد و نرخها را پایین آورد، نرخ تسهیلات کاهش پیدا کرده است و امروز بحث این است که کارمزد تسهیلات 18 درصد باشد. نرخ کارمزد سپرده ها هم به دلیل کاهش تورم به 15 درصد کاهش پیدا کرده است.

کاهش تورم به معنی ادامه رکود نیست

رییس جمهوری با بیان اینکه کنترل تورم در کشور یک مسیر بسیار خوبی را طی کرد، اظهار داشت: از مهرماه سال 92 که فعالیتهای دولت شروع شد، روند کاهش مداوم در زمینه مسأله تورم را در کشور داریم و پیش بینی ما از آغاز دولت این بود که در سال 96 به تورم یک رقمی برسیم که خوشبختانه امسال به تورم تک رقمی رسیدیم.

دکتر روحانی افزود: امروز نرخ تورم در کشور 9.5 درصد است و این نشان میدهد که در این مسأله شرایط خوبی را از لحاظ اقتصادی داریم ایجاد میکنیم. وقتی تورم زیر ده درصد است دیگر مفهوم ندارد که سود سپرده چند واحد درصد بیشتر باشد.

مجری پرسید: آیا دولت میتواند با ملاحظه روشی که تا الان برای کنترل تورم پیش گرفته ، رکود را نیز همزمان مهار بکند و شاهد رشد 5 درصدی تا انتهای سال باشیم؟

رییس جمهوری پاسخ داد: در سال 93 توانستیم از رکود عبور کنیم و به رشد 3 درصد برسیم. البته کاهش شدید قیمت نفت اجازه نداد آن روند ادامه پیدا کند و امسال آن روند را ادامه خواهیم داد. ما از شرایط سخت سال 94 عبور کرده ایم و به همین دلیل نیز امسال تورم تک رقمی خواهد بود و ان شاء الله رشد 5 درصد را خواهیم داشت.

دکتر روحانی ادامه داد:  این کاهش تورم به مفهوم تشدید رکود نیست. ما از رکود هم میتوانیم عبور بکنیم، برای عبور از رکود به تشویق سرمایهگذاری داخلی و خارجی  و همچنین به فناوری نیاز داریم.

رییس جمهوری با اشاره به حرکت های بسیار خوب در بخش کشاورزی و سایر فناوریهای نوین، اصلاح زمین، آبیاری با بهرهوری بالا و آبیاریهای نوین و کانالکشیها گفت: در سال گذشته ما 85 هزار هکتار زهکشی و کانالکشی داشتیم و در سال گذشته 125 هزار هکتار از اراضی را به سیستم آبیاری نوین مجهز کردیم که نسبت به سالهای گذشته بیسابقه است.

دکتر روحانی اظهار داشت: طرح های ویژهای در سفر مقام معظم رهبری در برخی از استانها مانند استان های خوزستان و ایلام قول داده شده بود و سال ها باقی مانده بود که ما حدود 200 هزار هکتار را در این دو استان کانالکشی کردیم و 46 هزار هکتار هم در منطقه سیستان در حال انجام است.

رییس جمهوری ادامه داد: سال گذشته در کشاورزی رشد بالای 5 درصد داشتیم. ان شاءالله امسال در گندم به نقطهای میرسیم که در سال جاری نیاز به واردات گندم نداشته باشیم. تاکنون حدود 9.5 میلیون تن گندم از مردم خریداری شده است و پیشبینی این است که به بالای 10 میلیون تن برسیم که در کشاورزی و در زمینههای دیگر حرکت بسیار خوبی آغاز شده است.

دکتر روحانی تاکید کرد: تسهیلات بانکها در این چهار ماه، 44 درصد نسبت به سال گذشته بیشتر شده است و ان شاء الله امسال 7500 واحد و بنگاه اقتصادی متوسط و کوچک تکمیل و راهاندازی  خواهد شد و بیش از 4 هزار مورد پروندههای وام به بانکها داده شده است و بانکها قول دادند که 6 هزار مورد از وامهایشان پرداخت شود.

رییس جمهوری تصریح کرد: سال خوبی را در بخش کشاورزی و صنعت و در چارچوب اقتصاد مقاومتی که مقام معظم رهبری تأکید کردند،  پیش رو میبینم. ستاد اقتصاد مقاومتی در این زمینه در دولت بسیار فعال است و ستاد اقتصاد مقاومتی در تلاش است 36 پروژه بزرگ ملی را تا انتهای سال به ثمر و نتیجه برساند. بیش از 10 سد امسال تکمیل و آب گیری میشود.

رییس جمهوری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا اهتمامی که دولت به برجام داشت، در مورد اقتصاد مقاومتی نیز در مجموعه دولت وجود دارد و همچنین  نسبت بین برجام و اقتصاد مقاومتی را چه میدانید؟ تاکید کرد: دربرجام به نتیجه برسیم و یا نرسیم، راه ما اقتصاد مقاومتی است و این را قبل از حصول توافق اعلام کردیم. باید اقتصاد ما درونزا و برونگرا باشد. شفافیت جزو موارد اقتصاد مقاومتی است و اگر همه ابعاد اقتصاد مقاومتی اجرا شود، یک تحول بزرگ است و برجام زمینه بهتری را برای اقتصاد مقاومتی آماده میکند.

دکتر روحانی با بیان اینکه افزایش صادرات غیرنفتی بخش بزرگی از اقتصاد مقاومتی است، اظهار داشت: اگر بخواهیم صادرات غیرنفتی را توسعه دهیم راهش این است که بانکهای ما بتوانند با دنیا ارتباط داشته باشند. همانطور که مقام معظم رهبری تأکید کردند، اقتصاد مقاومتی به معنای انزوا نیست. اقتصاد مقاومتی یعنی اقتصاد قوی و پایدار.

رییس جمهوری با اشاره به اهمیت  اقتصاد دانش بنیان در اقتصاد مقاومتی، ادامه داد: دولت کار بسیار بزرگی راجع به شرکتهای دانش بنیان شروع کرده است . الان 2500 شرکتی که دانش بنیان هستند، فعال شدند و به آن ها وام و امتیاز داده شده است. 40 هزار نفر به طور مستقیم در این شرکتهای دانش بنیان در این یکی دو سال اخیر مشغول به کار و فعالیت شدند بنابراین برجام زمینه را برای سرعتبخشیدن در اقتصاد مقاومتی آماده میکند.

 رییس جمهوری با اشاره به موضوع صادرات در سیاستهای اقتصاد مقاومتی، گفت: صادرات نفت و گاز و سایر مولفه های اقتصاد مقاومتی در چارچوب برجام تسهیل میشود، برجام در حوزه اقتصاد دانش بنیان، زمینه را برای جذب فناوریهای نو آماده میکند و مسئول جهاد دانشگاهی در جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی میگفت بعد از برجام به قدری  شرکتهای دانش بنیان مشتاق فعالیت شده اند که در انتخاب آنها دچار مشکل شده ایم.

دکتر روحانی افزود : یکی از گشایشهایی که برجام ایجاد کرده، فناوری‌های نوینی است که در کنار سرمایه از دنیا سرازیر می شود و می توان آنرا جذب کرد و این می تواند به اقتصاد مقاومتی کشورمان کمک کند تا شاهد رونق اقتصادی باشیم.

رییس جمهوری هدف اصلی دولت را رونق اقتصادی و اشتغال جوانان دانست و اظهارداشت:  11 میلیون نفر از افراد کشورمان تحصیل کرده دانشگاهی هستند و این رقم بسیار مهمی است و  ما جزو 5 کشور اول دنیا در بخش فارغ‌التحصیلان مهندسی هستیم. کشور جوانی هستیم که 47 درصد جمعیت مان بین 15 تا 40 سال دارند لذا شرایط بسیار خوبی داریم.

دکتر روحانی خاطرنشان کرد: وقتی میبینیم جوان تحصیل کرده دانشگاهی بیکار است این مسئله یک بار بزرگ و  سنگینی بر دوش ما است و با توسعه شرکت های دانش بنیان می توان در زمینه اشتغال جوانان تحصیلکرده  گام برداشت. خوشبختانه براساس آخرین آماری که به من دادند 250 نفر در یک سال اخیر از تحصیل کردگان بالای دکتری و دکتری از کشورهای خارج به ایران برگشتند یعنی روند بازگشت مغزها به کشور در حال آغاز است.

رییس جمهوری در ادامه ، چارچوبی برای استخدام برمبنای شایسته سالاری نه جنسیت را مورد تاکید قرار داد و گفت:  اخیراً دیدم یک چارچوبی برای استخدام منتشر شده و نحوه این اعلامیه به گونهای بود که فقط بدنبال جذب افراد تحصیل کرده پسر است که در دولت بیان کردم که فرقی وجود ندارد و فقط  شایسته سالاری مهم است، البته ممکن است یک شغلی باشد که خانمها اصلاً مایل نباشند و یا مناسب با شرایط جسمیشان نباشد اما در جایی که هر دو جنسیت میتوانند فعال شوند چرا باید  نسبت به خانمها ظلم شود؟ اگر تفاوتی وجود دارد چرا دختر خانمهای ما دانشگاه بروند و تحصیل کنند؟ این از افتخارات کشور مان  است که در دانشگاهها و در میان نخبگان این همه دختر خانمها فعال هستند.

رییس جمهوری با اشاره به موضوعی که اخیرا تحت عنوان هدایت تحصیلی در آموزش و پرورش مطرح شده است، خاطرنشان کرد: در این زمینه به وزیر دستور  دادم که حق ندارید اجبار کنید بلکه وظیفه شما این است که بچه ها را هدایت و شرایط را برای انتخاب آنها فراهم کنید.

رییس جمهوری تصریح کرد: این موضوع به هر دلیلی که باشد  باید چارچوب مقرراتی برای آن تعیین شود  نه اینکه یک فردی برای 10 یا 100 نفر تصمیم گرفته  و اجبار کند. برای  این گونه امور حتما  باید چارچوب و قانون و مقررات گذاشت و چنین نباشد که یک فرد و یا جمعی بخواهند برای مردم و فرزندان مردم تصمیمگیری کنند، زیرا وقتی تصمیم به فرد واگذار  میشود سلیقهای، اجحاف و ظلم صورت می گیرد لذا بایستی از ابتدا  مقرراتی مقرر کرد تا همه از آن آگاه باشند.

رییس جمهوری در پاسخ به سوال مجری برنامه در خصوص رقابت های المپیک ریو 2016 و حضور ورزشکاران ایرانی در این رقابت ها گفت: المپیک شاید مهمترین رویداد ورزشی بینالمللی برای ما است و به همین دلیل در مراسم بدرقه ورزشکاران حضور یافتم.

دکتر روحانی افزود: دولت در زمینه ورزش اهتمام فراوانی دارد و همه وعدههایی که به ورزشکاران داده شده بود را اجرایی و عملیاتی کرده است.

مجری پرسید: گویا یک قانونی هم برای بکارگیری قهرمانها  تصویب شد؟

رییس جمهوری پاسخ داد: بله همینطور است؛ همینطور دولت اهتمام دارد برای اینکه هم ورزش قهرمانی و هم ورزش همگانی توسعه و رشد پیدا کند؛ بسیار خوشحالم از اینکه امروز توسعه ورزش همگانی در بین مردم از 9 درصد به 21 درصد افزایش پیدا کرده است.

دکتر روحانی با بیان اینکه تعداد ورزشکارانی که به المپیک 2016 برزیل راه پیدا کردند نسبت به دوره قبل رقم بالاتری است، افزود: در دوره قبل 53 ورزشکار از ایران حضور داشت و امسال 63 نفر به این مسابقات راه پیدا کردند. در بخش بانوان نسبت به دوره گذشته در المپیک یک نفر بیشتر و در پارالمپیک سه برابر شدند و رقم بسیار خوبی را توانستند برای حضور به دست بیاورند.

رییس جمهوری اظهار امیدواری کرد: ورزشکاران کشورمان در المپیک و پارالمپیک بتوانند موفقیتها و مدال های خوبی برای کشور به ارمغان بیاورند.

دکتر روحانی تاکید کرد:  ورزش امروز امر بسیار مهم هم برای سلامت و نشاط مردم و هم برای افزایش غرور ملی و هم برای آوازه بیشتر ایران پرآوازه است؛ البته ایران همیشه در همه جای تاریخ و جهان پرآوازه بوده و ان شاء الله پرآوازهتر خواهد شد.

رییس جمهوری در پاسخ به سوالی درباره برنامه های دولت برای احیای اخلاق در کشور،  گفت:  مسأله اخلاق موضوعی بسیار مهم در کشور است و وعدهمن به مردم به غیر از شعار اصلی اعتدال و میانهروی، نجات اقتصاد کشور و احیاء اخلاق و تعامل سازنده با جهان بود.

دکتر روحانی اظهار داشت: ما از ابتدای این دولت یک چارچوب اخلاقی را برای همه مسئولان و مدیران آماده کردیم و همه اعضای هیأت وزیران به قسمنامهای که در چارچوب معیارهای اعتدال و اخلاق است، قسم خوردیم.

رییس جمهوری اخلاق را اساس پیشرفت مادی و معنوی همگان دانست و خاطرنشان کرد:  همه این مفاسدی که متأسفانه در گوشه و کنار وجود داشته، هست و هنوز ریشه کن نشده و باید با آن مقابله کنیم، ریشهاش این است که از اخلاق فاصله گرفتیم؛ همه آسیبهای اجتماعی که میبینیم و با آن مواجه هستیم بخاطر این است که از اخلاق فاصله گرفتیم و من میخواهم بگویم که خدای ناکرده اگر شکافی در جامعه ما میان احزاب، گروهها، جناحها و قومیتها بوجود میآید و وحدت ملی را خدشهدار میکند و یا انسجام ملی را دچار آسیب میکند بخاطر ضعف اخلاق است.

دکتر روحانی تاکید کرد: همه باید تلاش کنیم تا اخلاق عمومی و حرفهای را در هر زمینه ای مراعات کنیم ؛ اینکه در جامعه ما دروغ و نسبت ناروا دادن نباشد بسیار حائز اهمیت است چراکه  پیغمبر اسلام (ص) از دروغ به عنوان ام المعاصی یاد کرده است.