در دنیای تکنولوژی هر روز شاهد پدیده‌ای نو و بدیع هستیم که ارتباط را آسان و آسان‌تر می‌کند. یکی از این اختراعات، بلوتوث است که در سال 1994 توسط یاپ هارتسن خلق و به دنیای تکنولوژی عرضه شد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی فناوری و نوآوری، بلوتوث (به انگلیسی: Bluetooth) یک فناوری برای ارتباط با برد کوتاه، مصرف انرژی کم، کم هزینه و بی‌سیم می‌باشد، که از تکنولوژی رادیویی بهره می‌برد. بلوتوث یا دندان آبی، نام تجاری اتصال بی‌سیمی با فاصله‌های نزدیک برای ارسال پیام، عکس یا هر اطلاعات دیگر می‌باشد که از نام یک پادشاه دانمارکی الهام گرفته شده است.

زندگینامه خالق بلوتوث

یاپ هارتسن (Jacobus Cornelis Haartsen) در سال ۱۹۶۳ در شهر لاهه هلند متولد شد.

وی در رشته علوم تحصیل کرده و مدرک مهندسی خود را در سال 1986 در رشته مهندسی برق دریافت نمود. هارتسن در هنگام تحصیل مدتی در شرکت زیمنس در شهر لاهه فعالیت کرد و پس از آن به آیندهون رفت و در شرکت فیلیپس مشغول به کار شد. وی به تحصیل ادامه داد و در سال 1990 میلادی با درجه دکترا از دانشگاه فنی فارغ‌التحصیل شد.

یاپ یک مخترع و محقق در رشته مهندسی برق می‌باشد و بیشترین شهرت او به خاطر اختراع سیستم بلوتوث است. فکر اولیه اختراع بلوتوث در شرکت تلفن همراه اریکسون در سال ۱۹۹۴ شکل گرفت.

 اریکسون که یک شرکت سوئدیِ ارتباطات راه دور است، در آن زمان درحال ساخت یک ارتباط رادیویی کم‌مصرف، کم‌هزینه بین تلفن‌های همراه و یک گوشی بی‌سیم بود. کار مهندسی در سال ۱۹۹۵ شروع شد و فکر اولیه به فراتر از تلفن‌های همراه و گوشی‌های آن‌ها توسعه پیدا کرد تا شامل همهٔ انواع وسایل همراه شود. هارتسن در سال 2012 میلادی به‌ خاطر اختراع بلوتوث، نامزد دریافت جایزه مخترعین اروپا شد.

معنای بلوتوث

 شاید ندانید که نشانه بلوتوث یا “دندان آبی” در واقع ترکیبی از دو حرف اول نام یک پادشاه دانمارکی به نام هارالد بلاتند (به دانمارکی: Harald Blåtand) است. “هارالد بلاتند” به پادشاه دندان آبی شهرت داشت.

هارالد دندان‌آبی (بلوتاند) اول، نام پادشاه دانمارک در سال‌های ۹۴۰ تا ۹۸۵ میلادی بود. وی در سال ۹۱۰ میلادی به‌دنیا آمد. مانند بسیاری دیگر از وایکینگ‌ها، دندان‌آبی نیز جنگ برای دستیابی به گنج در سرزمین‌های دیگر را باارزش می‌دانست.

زمانی که خواهر بلوتاند، همسرش اریک ــ پادشاه نروژ ــ را در جنگ سختی که نروژیان درگیر آن بودند از دست داد، به دانمارک آمد و از هارالد خواست تا زمام امور در نروژ را به‌دست گیرد و آرامش و امنیت را در نروژ برقرار کند. هارالد نیز از این فرصت استفاده کرده و قلمرو حکومت خود را گسترش داد. تا قبل از این زمان، نروژ و دانمارک همیشه درحال جنگ با یکدیگر بودند و افراد زیادی در این جنگ‌ها کشته می‌شدند. در سال ۹۶۰ میلادی، هارالد که در اوج قدرت خود بود، اعلام صلح میان دو کشور نمود و با گسترش قلمرو پادشاهی خود، همزمان بر دو کشور دانمارک و نروژ فرمانروایی کرد. وی یکپارچگی بین کشورها را، که پدرش آغاز کرده‌بود، کامل نمود.

وی علاقه فراوانی به میوه جنگلی “تمشک آبی” یا بلوبری داشت و تعدادی از دندانهایش برای همیشه آبی رنگ شدند.کلمهٔ بلوتاند، بعد از انتقال به زبان انگلیسی، به‌شکل “بلوتوث” تلفظ شد، که معنای «دندان‌آبی» دارد.  این حکمران به‌طور صلح‌آمیز، دانمارک، سوئد جنوبی و نروژ شمالی را متحد کرد. این کار به او شهرت یک پادشاه ماهر در ارتباط و مذاکره را در تاریخ داد.

هارالد بلوتاند، دانمارک و نروژ را به هم پیوند داد، همان‌گونه که امروزه “بلوتوث” دنیای کامپیوترها و ارتباطات را به هم پیوند داده‌است. به افتخار هارالد دندان‌آبی، که مردم دو کشور را با هم پیوند داده و با ایجاد ارتباط بین دو کشور، آنها را از جنگ و مصیبتی که دامن‌گیرشان بود نجات داد، شرکت اریکسون نام فناوریی را که امروزه دنیای کامپیوتر و ارتباطات را به هم پیوند داده بلوتوث نهاد.

اریکسون خالق بلوتوث، این نام را به این فناوری داد، چون امیدوار بود بتواند به‌طور صلح‌آمیز وسایل مختلف را متحد کند. اولین نشانه بلوتوث از شکلی دندان مانند نیز برخوردار بود اما فعل و انفعالات نشانه ای اینجا پایان نمیگیرد.

 به دلیل اینکه “بلاتند” در متحد کردن اقوام متفرقی که اکنون در نروژ، سوئد و دانمارک ساکن هستند نقشی کلیدی به عهده داشته است، فناوری بلوتوث به گونه ای طراحی شده تا همکاری میان صنایعی از قبیل رایانه، تلفن همراه و اتومبیل سازی را فراهم آورد.