مشاور معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری در یادداشتی آورده است: امروز، شرکتهای دانشبنیان و نوآور با ورود به موضوعات اقتصادی، صنعتی، تولیدی و خدماتی در جای جای کشور، با کمترین میزان سرمایهگذاری بیشترین اشتغالزایی را داشتهاند و ثروت قابل توجهی هم عاید کشور کردهاند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی فناوری و نوآوری،متن کامل یادداشت پرویز کرمی مشاور رئیس بنیاد ملی نخبگان و دبیر ستاد توسعه فرهنگ علم فناوری و اقتصاد دانش بنیان معاونت علمی بدین شرح است:
رکود، بیکاری، نقدینگی بالا و... ازجمله مشکلاتی است که کشور با آن
دستوپنجه نرم میکند. پیرو ابلاغ سیاستهای اقتصاد مقاومتی بهعنوان
راهبرد مقابله با این مشکلات و تاکید رهبر معظم انقلاب بر توجه جدی به
اقتصاد مقاومتی و نامگذاری دو سال اخیر بهویژه اولویتهایی مثل اشتغال و
افزایش تولید ملی و همچنین شروع اقدامات خاص و عملی دولت در این زمینه و
مشارکت سایر قوا و نهادها نشان از یک عزم همهجانبه برای مقابله با ضعفهای
اقتصادی دارد. این عزم، فراگیر و ملی نمیشود، مگر اینکه هر چه زودتر و
بیشتر مردم نیز در طبقات و اصناف مختلف در این مقابله مشارکت جویند و اصل و
فرع کار را خود به دست بگیرند و منتظر نمانند تا از بالا اتفاقی بیفتد.
برهههای مختلف انقلاب اسلامی را که مرور میکنیم، میبینیم هیچکجا مردم و
دولت از هم جدا نبودهاند و بحرانها را به کمک هم حل کردهاند. حالا هم
تنها راه گریز از پیچوخمهای سیستم بروکراتیک و تند کردن کندیهای اداری
همین است که بخش اصلی اقتصاد مقاومتی یعنی همین استقبال و حمایت از تولید
ملی به مردم واگذار شود و آنها این قصه را پیش ببرند. دولت محدودیتها و
گرفتاریهایش بسیار است. به قول معروف آنقدر چاله و چوله دارد و درگیر
کارهای روزمره است که نمیتواند اسبِ لاغرمیانِ روز مسابقه باشد و البته که
دولت باید شرایط مشارکت حداکثری مردم و بخش خصوصی واقعی را در اشتغال و
تولید مهیا کند و مشکلات و موانع را از سر راه بردارد که نشانهها از حرکت
به این مسیر حکایت دارند.
قوای مقننه و قضاییه نیز میبایست قوانین لازم و شرایط ثبات بازار و جذب و امنیت سرمایهگذاری را فراهم آرند و بدنه کارشناسی دولت هم باید برنامههای اجرایی زمانمند طراحی کنند و در عرصههای خرد و کلان طرحهای اجرایی ارائه دهد. افراد خوشفکر و خلاق و هوشیار با درک نیازها و شرایط اقلیمی فرهنگی و اقتصادی و جامعهشناسانه ایران میتوانند شرکتهای دانشبنیان استارتآپها و شرکتهای نوآور و روزآمد خود را تاسیس کنند و به کمک علم و فناوری و نوآوری تولید ثروت کنند. یادمان باشد که این ثروت حتی اگر متعلق به یک یا چند فعال اقتصادی و کارآفرین باشد، همچنان میتواند متصف به صفت ملی شود. با ایجاد کارخانه و تاسیس مراکز بزرگ میتوانیم اشتغال را بالا ببریم. اما با توجه به رقم اصلی نیاز ما به شغل و تعداد بالای فارغالتحصیلان رشتههای مختلف، بهتر است همزمان بخش خصوصی و شرکتهای نوپا و نوآور را به میدان بیاوریم تا با تشکیل شرکت دانشبنیان، بیآنکه نیازی به سرمایهگذاریهای کلان دولتی باشد، با استفاده از امکانات و منابع محدود، به ایجاد شغل و تولید ثروت از عمل و فناوری کمک کنیم.
شرکتهای دانشبنیان مبتنی بر ایده و داناییاند و غالبا نیاز به سرمایهگذاریهای کلان ندارند. همین امروز، شرکتهای دانشبنیان و نوآور با ورود به موضوعات اقتصادی، صنعتی، تولیدی و خدماتی در جای جای کشور، با کمترین میزان سرمایهگذاری بیشترین اشتغالزایی را داشتهاند و ثروت قابل توجهی هم عاید کشور کردهاند. این اتفاق باید به حوزههای دیگر هم راه یابد. دولت میتواند تسهیلات بدهد، در امور تجاریسازی و پرورش ایده کمک کند و حتی اطلاعات لازم را در اختیار شرکتهای دانشبنیان قرار دهد و در صادرات محصولات و بازارسازی در فراسوی مرزها تلاش کند. اما شرکتها باید هویتی غیردولتی و کاملا مردمی داشته باشند و صفر تا صدشان به دست مردم باشد. درواقع ارزانترین، بهصرفهترین و روزآمدترین راه برای افزایش تولید و رفع بیکاری بها دادن به شرکتهای دانشبنیان و نوآور است و باید شرایط حقوقی، گمرکی، بانکی، اداری، تشریفاتی و اقتصادی خوبی فراهم کنیم تا سرمایه انسانی خوشفکر خلاق با ایدههای بکر پا به میدان بگذارند و از راه میانبر به رونق اقتصادی برسند. میانبر یعنی همین که دولت از حالت تصدیگری خارج شود، میدان را برای حضور حداکثری نخبگان علمی- فناوری فراهم آورد.