منابع انرژی زمین گرمایی به پنج صورت در طبیعت یافت میشوند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی فناوری و نوآوری، به طور کلی منابع انرژی زمین گرمایی به پنج صورت در طبیعت یافت می شوند که شامل موارد زیر هستند:
1. منابع آب داغ (سیستم های هیدروترمال)
منابع آبی هستند که در زیر زمین داغ می شوند و سپس به سطح زمین انتقال پیدا می کنند که در میان انواع منابع زمین گرمایی این منابع امروزه دارای بیشترین استفاده هستند. این نوع منابع زمین گرمایی خود به سه گروه ذیل تقسیم بندی میشوند:
الف- دسته اول: مخازن دما بالا با دمای بالاتر از ١٥٠ درجه سانتی گراد و مناسب برای تولید برق با تکنیکهای معمولی
ب- دسته دوم: مخازن با دمای بین ١٠٠ الی ١٥٠ درجه سانتی گراد و مناسب برای تولید برق با تکنیکهای پیشرفتهتر باینری
ج- دسته سوم: مخازن دما پائین با دمای کمتر از ١٠٠ درجه سانتی گراد و مناسب برای کاربردهای مستقیم
2. منابع بخار خشک
منابعی با درجه حرارت بسیار بالا هستند که از آنها بخار خشک و یا آمیزه ای از بخار وآب با درجه حرارت بسیار بالا استحصال می شود که به جهت تولید برق این منابع دارای بهترین شرایط هستند، اما متاسفانه این منابع در مناطق محدودی یافت می شوند.
3. منابع تحت فشار:
منابع عظیمی هستند که از آب شور(brine) تشکیل شده اند و از نظر شرایط کلی به درجه اشباع رسیده اند و در لایه های میان صخره ای اعماق زمین به صورت محبوس وجود دارند. این منابع عمدتا حاوی گاز متان محلول هستند و در عمق 3 تا 6 کیلومتری از سطح زمین یافت می شوند و درجه حرارت آنها بین 90 تا 200 درجه سانتیگراد تخمین زده می شوند .
4. تخته سنگ های خشک داغ:
تخته سنگ های بسیار عظیم با منبع آتش فشانی هستند که در اعماق زمین وجود داشته و درجه حرارت بسیار بالا و فیزیک سخت دارند. به سیستمهای بهره برداری از این منابع سیستم های زمین گرمایی توسعه یافته (Enhanced Geothermal Systems) گفته می شود. از آنجا که در همه جای کره زمین در اعماق گرما با شدت های مختلف وجود دارد و تنها محدودیت موجود عدم وجود منابع آب می باشد، لذا با کمک این سیستم میتوان رشد قابل توجهای را در توسعه انرژی زمین گرمائی برقرار کرد. سیستم بهره برداری به این صورت است که با حفر چاه های بسیار عمیق (با عمق 4 تا 6 هزار متر) به لایه های داغ زمین دسترسی پیدا کرده، سپس آب با فشار بالا به چاه تزریق شده که در اثر این فشار هیدرولیکی در سنگ شکافت ایجاد می شود. همین کار برای چاه تولیدی نیز انجام می شود و بین دو چاه ارتباط برقرار می گردد. بدین صورت آب در حین عبور از شکاف های ایجاد شده حرارت را از سنگهای داغ دریافت و از چاه تولید خارج و وارد سیکل نیروگاه می شود. درجه حرارت آب حاصل از این منابع بین 135 تا 180 درجه سانتیگراد بوده و در این حالت امکان افزایش بازده نیروگاه تا 15 درصد وجود دارد.
5. مواد مذاب (منابع ماگمایی):
این منابع در واقع ایده آل ترین حالت ممکن برای منابع زمین گرمایی بوده که درجه حرارت آن بین 700 تا 2000 درجه سانتیگراد است. با توجه به درجه حرارت بالای این مخازن و محدودیت های فنی موجود، امروزه از این منابع عظیم استفاده نمیشود.