معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری گفت: مراکز نوآوری دانشگاه با کمک به شکل گرفتن الگوهای موفق کسب و کارهای نوآور دانشگاهی، زمینه‌ساز ترغیب دیگر دانشگاهیان به این سو باشند و آنان را برای  پای گذاردن در مسیر نوآوری و کارآفرینی هدایت کنند.

 سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری در نخستین نشسبه گزارش پایگاه خبری تحلیلی فناوری و نوآوری،ت مدیران مراکر نوآوری دانشگاه‌های کشور که با حضور مدیران 13 دانشگاه‌ از سراسر کشور برگزار شد، این مراکز را الگوساز و هدایت‌کننده‌ی دانشگاهیان به نوآوری و کارآفرینی عنوان کرد و گفت: مراکز نوآوری دانشگاه با کمک به شکل گرفتن الگوهای موفق کسب و کارهای نوآور دانشگاهی، زمینه‌ساز ترغیب دیگر دانشگاهیان به این سو باشند و آنان را برای  پای گذاردن در مسیر نوآوری و کارآفرینی هدایت کنند نگاه معاونت به این مقوله حمایتی بوده و دانشگاه ها خود نقش اساسی در رسیدن این مراکز به اهداف خود دارند.

وی ادامه داد: به واسطه‌ی تلاش این مراکز، دانشجویان با مشاهده نمونه‌های موفق، مسیر تازه‌ای را برای کسب و کار خود به عنوان الگو قرار می‌دهند و به جای دنبال کردن مسیر پشت میزنشینی و کارمندی، ایده‌های نوآورانه خود را تحقق می‌بخشند.

رییس بنیاد ملی نخبگان، شکل‌گیری کسب و کارهای نوآور موفق دانشگاهی را زمینه‌ساز را برای تحقق اقتصاد دانش‌بنیان به‌واسطه خلاقیت و نوآوری برآمده از دانشگاه‌ها دانست و گفت رسالت اصلی آموزش عالی و دانشگاه‌های کشورمان از ابتدا  خلق ثروت از مسیر علم بوده اما دانشگاه‌ها از این هدف فاصله گرفتند،  در شرایط کنونی مراکز نوآوری می‌توانند دانشگاه‌ها را در تربیت جوانانی که قرار است با نوآوری و کارآفرینی، ضمن حل چالش‌های اساسی، ارزش افزوده ایجاد کنند یاری کند.البته این مراکز باید تلاش کنند تبدیل به یک ساختار اداری و سازمانی نشده و چابک باشند.

ستاری تأکید کرد: چرخه‌ی معیوب و دولت‌محور و عاملیت همه کارها در دولت اصلاح شود، زیرا این چرخه معیوب به ساختار نوآوری و کارآفرینی کشور آسیب می‌زند.

معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری در ادامه گفت: دانشجویان در دانشگاه‌هایی تحصیل می‌کنند که با سرفصل‌های کپی شده از دانشگاه‌های خارجی راهبری می‌شود. در درجه اول سرفصل‌ها می‌بایست با ساختار و فرهنگ کشور و به دست جوانان خلاق و نوآور با سیاست‌های جدید اصلاح شود.

ایفای نقش الگوسازی

رییس ستاد توسعه فرهنگ علم، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان، شناساندن توانمندی‌های نهفته به جوانان و  آشنایی آنان با الگوهای موفق کسب و کار را  یکی از زمینه‌های اثرگذاری مراکز نوآوری در تحول فرهنگی برای شکل‌گرفتن زیست بوم کارآفرینی برشمرد و گفت: باید فرهنگ شرکت‌هایی که ارزش آن‌ها به خلاقیت نیروی انسانی آن‌هاست و  و مبنای ارزش‌گذاری‌های میلیارد دلاری بر خلاف گذشته دارایی‌های مادی و فیزیکی نیست، ترویج شود.

معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری فعالیت استارتاپ‌ها در قالب مراکز نوآوری دانشگاهی را آغازگر یک جنبش تحول‌ساز اجتماعی و فرهنگی دانست و گفت: در مراکز نوآوری با شکل‌گیری استارتاپ‌ها، پیمودن نخستین گام‌ برای یک تحول اجتماعی تمرین می‌شود و با هدایت جوانان به این مسیر، زمینه‌های فرهنگی نسل آینده مهیا می‌شود.

وی با بیان این‌که استارتاپ‌ها اعتماد به‌نفس، ایستادگی و پشتکار را به عنوان مبنای موفقیت نسل جوان کشور ترویج می‌کنند از هر 10 استارتاپ ممکن است یک یا 2 مورد موفق شوند، اما تجربه علمی نشان داده است استارتاپ های شکست خورده از این راه باز نمی‌گردند و با درس گرفتن از تجربه‌های خود، با عزمی راسخ‌تر ونگاهی گسترده با ایده‌ای نو در این مسیربه حرکت ادامه می‌دهند زیرا در منطق استارتاپی یادگیری و کسب تجربه‌های نو مفهومی در برابر شکست است.

فضایی برای کسب تجربه و یادگیری

رییس بنیاد ملی نخبگان، افزود: استارتاپ‌ها مجالی برای یادگیری، کسب تجربه و تعامل های اجتماعی هستند و راهبرهای مراکز نوآوری، با ایفای نقش هدایتگر و پشتیبان در این راه به کمک جوانانی می‌آیند که می‌خواهند با اعتماد به‌نفس، جسارت و شجاعت خود ایستادگی در برابر شکست را ممکن کنند.

وی با بیان این‌که اکنون زیرساخت‌های لازم در حوزه سرمایه‌گذری خطرپذیر مانند ارائه تسهیلات، بسترهای کارآفرینی از جمله مراکز رشد و شتاب‌دهنده‌ها ایجاد شده است، اثرگذاری این زیرساخت را مستلزم بازساخت فرهنگی در سطح جامعه دانست و گفت:  خوشبختانه این تحول فرهنگی از دل دانشگاه‌ها آغاز شده است و  نمونه آن را می‌توان در شکل‌گیری کسب‌و‌کارهای دانشگاهی و جهت‌گیری دانشگاه‌ها به این سو شاهد بود؛ همچنین سرمایه‌گذاران کلان در حوزه‌های نفتی و پتروشیمی اکنون عرصه کسب و کارهای نوآور را برای سرمایه‌گذاری انتخاب کرده‌اند، زیرا به این درک رسیده‌اند کسب و کاری که رشد چند ده‌برابری را در کوتاه‌ترین زمان ممکن تجربه می‌کند، بهترین فضا برای سرمایه‌گذاری و ایجاد ارزش افزوده است.

راهی که به دست جوانان هموار می‌شود

معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری ادامه داد: اگرچه همچنان مشکلات و موانع متعددی فراروی کسب و کارهای نوآور قرار دارد، اما این کسب و کارها با توانمندی خارق‌العاده شان در تغییر ساختارهای سنتی که برگرفته از ماهیت پویا و خلاق آن‌هاست فضای پیرامونی را دست‌خوش تحول می‌کنند. در این راه همواره یک گام جلوتر از قوانین سنتی هستند و نمونه‌ی موفق این باور را می‌توان در کسب و کارهای موفق خدماتی که این روزها بازارها را در دست گرفته‌اند مشاهده  کرد.

رییس بنیاد ملی نخبگان با بیان این‌که جوانان صرفاً نیازمند فضای مساعد برای انجام فعالیت خود هستند افزود:  مادامی که فضای مساعدی در اختیار داشته باشند می‌توانند تحول آفرین بوده و با این کسب و کارها، دست سودجویان را کوتاه کرده و رفاه را به جامعه بازگردانند.