انگار همه عادت کرده ایم آسمان شهرمان را بدون ابر و پرنده و غبارآلود ببینیم؛ در حالی که متخصصان بارها درباره عوارض آلودگی هوا و تاثیر آن روی سلامت قلب و عروق، سیستم تنفسی، پوست و... هشدار داده اند، اما بد نیست بدانید تنفس هوای آلوده، سلامت روان را هم به خطر می‌اندازد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی فناوری و نوآوری، یکی از مهم ترین مشکلات کلانشهرها، حجم بالای خودروهاست که آلاینده های خطرناکی مثل سرب تولید می کنند. باید بدانید سرب علاوه بر آثار زیانباری که بر سلامت جسمی افراد دارد و احتمال ابتلا به سرطان و سقط جنین را افزایش می دهد، سلامت روانی افراد را هم تهدید می کند؛ به عنوان مثال بر عملکرد سیستم عصبی تاثیر منفی می گذارد و باعث بروز سردردهای شدید (بویژه در بیماران مبتلا به میگرن) و کم شدن قدرت حافظه می شود.


آلودگی هوا از جمله معضلاتی است که راهکارهای مختلفی برای مقابله با آن اتخاذ شده است؛ اما به گفته کارشناسان بهترین و موثرترین راه، استفاده از خودروهایی با سوخت زیستی است که در دنیا نیز استفاده از آنها افزایش یافته است به گونه ای که چندی پیش شهردار پاریس اعلام کرده مسئولان شهر پاریس قصد دارند عبور و مرور تمامی خودروهایی را که دارای موتورهای احتراق داخلی هستند، ممنوع کنند. لذا تا سال ۲۰۳۰ هیچ خودروی بنزین سوز یا گازوئیل سوزی حق ندارد در خیابان های این شهر عبور و مرور کند.


البته پاریس تنها شهر اروپایی نیست که چنین برنامه هایی را به اجرا درمی آورد. پیش از این مقامات شهر آکسفورد در انگلیس هم از ممنوع کردن تردد خودروهای مصرف کننده سوخت های فسیلی تا سال ۲۰۲۰ خبر داده بودند. همچنین خرید فروش خودروهای بنزین سوز و گازوئیل سوز در فرانسه تا سال ۲۰۴۰ به طور کامل ممنوع خواهد شد. چین هم در این زمینه برنامه های مشابهی دارد، هر چند جزئیات آن اعلام نشده است.


در ایران نیز تحقیقات مختلفی بر روی سوخت های فسیلی در خودروهای مصرفی انجام شده است و ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی نیز اقداماتی در این حوزه داشته است. به طور مثال انعقاد تفاهم‌نامه همکاری بین ستاد توسعه زیست‌فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و شرکت واحد اتوبوسرانی با موضوع استفاده از سوخت‌های زیستی یکی از این اقدامات است.
میثم طباطبایی رئیس کمیته سوخت‌های زیستی کارگروه بیوتکنولوژی محیط زیست ستاد توسعه زیست‌فناوری، می گوید: استفاده از سوخت های زیستی کمک موثری به مسئولان در زمینه کنترل مصرف سوخت‌های فعلی خواهد کرد.

به گفته وی، سوخت‌های زیستی در دنیا نزدیک به 70 سال است که مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ اما در ایران هنوز در زمینه استفاده از این نوع سوخت‌ها به توافق نرسیده‌ایم.


طباطبایی تصریح می کند: در ایران روزانه 60 میلیون لیتر بنزین و 60 میلیون لیتر گازوئیل مصرف می‌شود که این میزان به اندازه کل اتحادیه اروپا است و رقم بسیار بالایی محسوب می‌شود و امیدواریم با تشکیل انجمن سوخت‌های زیستی ایران و اجرایی شدن اهداف تعیین شده برای آن، بتوانیم مصرف سوخت در کشور را بهینه کرده و سوخت‌های زیستی را وارد چرخه سوخت مصرفی کشور کنیم.

اما به دلایلی هنوز این طرح ها در کشور به صورت کامل اجرایی نشده و اجرای آن در پیچ و خم بروکراسی‌های متداول کشور جا مانده است. متاسفانه همچنان هر ساله آلودگی هوا سلامت جسمی و روانی مردم را به بازی می گیرد و طرح های اینچنینی در پستوی ادارات خاک می خورد.