چندین سال پیش، زمانی که پرتکرارترین سوال کودکی یعنی همان «میخواهی در آینده چکاره شوی؟» از ما پرسیده میشد، دلمان غنج میرفت و علایقمان را بازگو میکردیم. یک نقاش چیرهدست، نویسندهای بزرگ، خلبان، مهندس یا دکتر؛ علایقی که شاید در بزرگی به هیچکدام از آنها دست نیافتیم.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی فناوری و نوآوری، اگر چه آن روزها در ذهنمان علایق بزرگ جای داشت اما حالا مهمترین دلیلی که جوانان یا همان کودکان روزهای گذشته را به دانشگاه و کلاسهای درس میکشاند، گرفتن مدرک و پولدارشدن است، نه علایقی که در کودکی به جستوجوی آنها حتی با بازی نقش آن، دل خوش بودند. اکنون بیشتر دانشجویان از زمان ورود به دانشگاه به میزی طلایی فکر میکنند که قرار است پس از گرفتن مدرک دانشگاهی و گذراندن واحدهای درسی، پشت آن بنشینند. سوالی که پیش از رفتن به دانشگاه و در دوره دبیرستان، ذهن بسیاری را به خود مشغول میکند، مربوط به این است که چه رشتهای میتواند در آینده پولساز باشد و کمتر کسی شاید به علایق واقعی خود در این زمینه فکر کند.
تفاوت رشتههای پردرآمد در ایران و دنیا
در این میان شاید ایراد را باید در سیستم آموزشی کشور جستوجو کرد یا شرایط بد اقتصادی که جوانان به جای دست یافتن به علایق خود و موفق شدن در آن، این روزها به دنبال یافتن شغل فقط برای کسب درآمد بیشتر هستند؛ این در حالی است که مسئولان مربوطه بارها به عدم توانایی و مهارت دانشجویان فارغالتحصیل اشاره کردهاند و میگویند شاه کلید اشتغال، مهارت است. در این زمینه طرحهایی همچون کارورزی رقم خورد که سرنوشت آن نامعلوم بوده و عدهای در این خصوص نیز انتقاداتی را مطرح کردهاند. در این میان میتوان به رشتههایی اشاره کرد که در ایران به نوعی درآمد بیشتری از طریق آنها کسب میشود و برخی این مشاغل را پیشنهاد میدهند. البته با نگاهی به لیست مشاغل درآمدزا در سایر کشورهای جهان میبینیم که تفاوت زیادی میان مشاغل پول ساز در ایران با سایر کشورها وجود دارد.
رشتههای دانشگاهی پولساز در آنسوی دنیا
برای مثال در کشورهای اروپایی، مهندسان هستهای میتوانند در زمان مبتدی بودن و نداشتن سابقه کار، حدود ۶۷ هزار دلار و در زمان نیمهحرفهای بودن ۱۱۷ هزار دلار درآمد داشته باشند. پیادهسازی نظریهها، تست محصولات مختلف، طراحی منابع تغذیه و کارهایی از این قبیل، کارهای رایج این مهندسان است. بیشتر رشتههای پردرآمد در شاخه مهندسی هستند. به این ترتیب پردرآمدترین رشتههای دانشگاهی که میتوانند هزینه صرف شده در تحصیلات را به شما برگردانند، شامل مهندسی نفت با ۱۶۰ هزار دلار درآمد، متخصصان ریاضیات آماری با ۱۲۰ هزار دلار درآمد، مهندسی هستهای با ۱۱۷ هزار دلار درآمد، مهندسی شیمی با ۱۱۶ هزار دلار و مهندسی هواوفضا با ۱۰۹ هزار دلار درآمد میشوند. البته این رشتهها و درآمد آنها بسته به منطقه زندگی ممکن است کمی متفاوت باشد اما در مجموع برخی رشتهها با مقدار ساعت کاری کمتر و فعالیت سبکتر در بیشتر مناطق زمین، درآمد بهتری دارند و به همین دلیل به عنوان پردرآمدترین رشتهها در جهان معرفی شدهاند. اگر چه درآمد یک رشته نباید تنها دلیل انتخاب آن رشته دانشگاهی باشد اما آشنا بودن با این رشتهها میتواند کمک زیادی به انتخاب رشته افراد کند.
اگر میخواهید پولدار شوید، زیاد درس نخوانید!
صدها هزار نفر از جوانان در حال برنامهریزی برای دانشگاه، در زمان شروع ۲۰۱۸ هستند. انتخاب آنها می تواند درآمد آتی را به شدت کاهش دهد؛ چرا که برای بیشتر فارغ التحصیلان دانشگاه، داشتن مدرک اولویت محسوب میشود. جالب است بدانید برخی مطالعات نیز نشان میدهد که اگر میخواهید ثروتمند باشید، باید از تحصیل اجتناب کنید! تحقیقات انجام شده میگوید شکاف درآمد بین دانش آموزانی که موضوعات مورد علاقه خود را جذب میکنند و بالاترین و کمترین حقوق را میگیرند، قابل توجه است. موضوع دیگر این که رشتهای که در دانشگاه انتخاب میکنید، میتواند موجبات حرفهای و پولدار شدن افراد را در آینده محدود کند.
انتخاب میتواند تفاوت بزرگی ایجاد کند
برخی دانشآموزان آینده نگر از طریق پول، انگیزه میگیرند و برخی مسیرهای شغلی برای داشتن حقوق بالاتر از سایر مسیرها مشهورتر هستند که از جمله آن، انتخاب یک رشته دانشگاهی پردرآمد است. تحقیقات جدید از موسسه مطالعات مالی دستمزد سالانه افرادی که در دورههای مختلف، پنج سال پس از فارغ التحصیلی، درجه بندی شدهاند، این موضوع را به صراحت نشان میدهد. جزییات تحقیق در مورد این است که چگونه کسانی که پزشکی یا دندانپزشکی خواندند، می توانند در عرض پنج سال تحصیل در دانشگاه، حدود ۴۷ هزار پوند درآمد داشته باشند؛ در حالی که سایر مقاطع میتوانند نیمی از آن را به دست آورند.
درآمد طلایی
این که چه رشتهای برای تحصیل در دانشگاه میتواند درآمدهای آتی را افزایش دهد، تصمیم بزرگی به نظر میرسد. در این میان میتوان شکاف درآمد پنج سال پس از فارغ التحصیلی بین دانشآموزانی را که بیشترین و کمترین حقوق را دارند، مورد بررسی قرار داد. برای مثال فارغالتحصیلان پزشکی و دندانپزشکی به طور متوسط به ۴۶ هزار و ۷۰۰ پوند دست پیدا میکنند، در حالی که افرادی که رشته آنها اقتصاد بوده، ۴۰هزار پوند به دست میآورند. این ارقام دو برابر دستمزد متوسط فارغ التحصیلان هنرهای خلاق (۲۰ هزار و۱۰۰ پوند)، کشاورزی (۲۲ هزار پوند) و ارتباطات جمعی (۲۲ هزار و ۳۰۰ پوند) است. البته این شکاف درآمد در برخی موارد بزرگتر میشود، زمانی که دانشگاه معتبرتر و نمرات دانشجویان نسبت به یکدیگر متفاوتتر یا بالاتر باشد. با این وجود یکی از نشریههای انگلیسی زبان، فهرستی از پولسازترین مشاغل دنیا را در سال میلادی جدید منتشر کرد که در صدر آن رشتههای مدیریت، علوم ارتباطات، علوم کامپیوتر، طراحی و گرافیک، مهندسی نفت و مهندسی مکانیک جا خوش کردهاند.