به گزارش پایگاه خبری تحلیلی فناوری و نوآوری، مرتضی رزاق کریمی معاون مستند مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی با اشاره به حاشیه های داوری آثار حاضر در سی و ششمین جشنواره ملی فیلم فجر و اینکه دو فیلم مستند بخش مسابقه توسط داوران دیده ولی داوری نشده است، گفت: قبل از هرچیز اجازه دهید از نیمه پر به مساله حضور آثار مستند و انیمیشن در سی و ششمین جشنواره ملی فیلم فجر نگاه کنیم. همانطور که در اختتامیه جشنواره از منوچهر شاهسواری مدیرعامل خانه سینما شنیدیم، فیلم های مستند در میانه جدول آرای مردمی قرار داشتند که چنین امری با توجه به اینکه جشنواره فیلم فجر بیشتر به سینمای داستانی توجه می کند اتفاق مهمی است.
وی با تاکید بر اینکه این استقبال نشان می دهد یک گام مهم در مخاطب سازی و ارتقای فرهنگ مخاطبان سینمای ایران برداشته شده است، توضیح داد: سینمای مستند از برخی عناصر سرگرم کننده سینمای داستانی مانند حضور بازیگران شناخته شده برای جذب مخاطب بهره نمی برد و در سینمای مستند بیش از هرچیز موضوع اهمیت دارد ولی در رویکرد اکران بیش از آن ساختار دراماتیک از جنس مستند بسیار مهم است.
رزاق کریمی با تاکید به اینکه مخاطبان از سینمای مستند و انیمیشن در جشنواره استقبال کرده اند، بیان کرد: این امر نشان می دهد که نباید سطح سلیقه مخاطب خود را دست کم بگیریم و باید باور کنیم که سینمای مستند این توانایی را پیدا کرده است که در اکران عمومی ظاهر شود.
وی توضیح داد: ارتباط سینمای مستند با مخاطب طی سال های اخیر سرعت بیشتری به خود گرفته و همین رشد تدریجی باید در سطح مدیریت نیز وجود داشته باشد که این مدیریت می تواند شامل مدیریت یک جشنواره تا زیرمجموعه آن جشنواره تا داوری باشد. در همه جشنواره های معتبر دنیا نه تنها سینمای مستند را در کنار آثار داستانی قابل داوری می دانند و آن را یک مهمان ناخوانده نمی دانند بلکه این آثار را نقطه قوت جشنواره می دانند به عنوان مثال جشنواره لوکارنو در سال جاری جایزه خود را به یک فیلم مستند اهدا کرد.
این تهیه کننده مستند بیان کرد: جشنواره های معتبر دنیا محلی برای ارزیابی فرهنگی آثار سینمایی است، نه محلی برای تعریف و تمجید از سلبریتی ها. ضمن احترام به همه چهره های شاخص سینمای داستانی، باید بگویم که جشنواره محلی برای تجلیل از سینمای تجاری نیست.
وی ادامه داد: نگاهی که در جشنواره های دنیا نسبت به آثار مختلف سینمایی دنبال می شود، نشان از بلوغ فرهنگی است که یک شبه اتفاق نمی افتد. معتقدم گامی که در این دوره از جشنواره ملی فیلم فجر برداشته شد، بسیار خوب بود، اما سخن بعضی از اعضای محترم هیات داوران که گفتند نمی توان آثار مستند و داستانی را در کنار هم داوری کرد نشان می دهد که داوران محترم برای این امر توجیه نشده بودند که در این دوره جشنواره بخش مسابقه صرفا به عناصر نمایشی محدود نخواهد بود.
رزاق کریمی در پایان گفت: متاسفانه هنوز زمینه لازم برای داوری سینمای مستند در کنار سینمای داستانی شکل نگرفته است و به نظر می رسد نیاز به گفتگوهای کارشناسانه بیشتری هست. با توجه به ظرفیت نمایش فیلم های مستند در این دوره از جشنواره، می توان با حفظ سیمرغ های سینمای مستند مانند دوران گذشته، ۲ فیلم مستند نیز برای نمایش عمومی و رقابت اصلی انتخاب کرد.