ناخدا کریمی گفت: باید دانست بُعد علم و فناوری در بهره‌بردای کشورها از دریا نقش تعیین‌کننده و ویژه‌ای دارد گرچه علم بدون زیرساخت نمی‌تواند به اثرگذاری مطلوب برسد.

 به گزارش پایگاه خبری تحلیلی فناوری و نوآوری، ناخدا احمد کریمی؛ مدیر پژوهش و ارزیابی معاونت آموزشی و پژوهشی نیروی دریایی ارتش با بیان اینکه دریا در هر زمینه‌ای عامل پیشرفت و توسعه کشورها است، گفت: اکثر کشورهای توسعه‌یافته و پیشرفتۀ دنیا در جوار دریا قرار دارند و این نشان‌دهندۀ نقش مهم دریا در تعالی جوامع انسانی است.

وی با بیان اینکه بزرگترین اقتصادهای جهان از طریق دریا متولد می‌شوند، افزود: جابه‌جایی کالا و محصولات در مقیاس‌های بزرگ، رونق گردشگی، اثرگذاری مطلوب در وضعیت تأمین غذایی و همچنین بهبود وضعیت امنیت، تنها بخشی از ثمرات و مزیت‌های دریا برای کشورهای ساحلی است.

ناخدا کریمی ادامه داد: ایران کشوری است که از شمال و جنوب به دریا راه دارد. در آبهای جنوبی پس از 12 مایل به آبها و دریاهای آزاد جهان می‌رسیم و این موقعیتی منحصربفرد برای توسعه و پیشرفت کشور از طریق صنعت و فناوری دریایی است.

مدیر پژوهش و ارزیابی معاونت آموزشی و پژوهشی نیروی دریایی ارتش اضافه کرد: ایران کشوری در موقعیت استراتژیک خاصه در مبادلات کالا و انرژی است که این موضوع یکی از نقاط قوت کشور در عرصه‌های بین‌المللی است.

وی با بیان اینکه قدرت دریایی در قدرت نظامی محدود نمی‌شود، گفت: ابعاد دریا را می‌توان در 5 حوزه تقسیم‌بندی کرد؛ علوم و فناوری؛ صنایع و زیرساخت‌ها؛ ناوگان‌های تجاری و نظامی؛ خدمات دریایی؛ جغرافیای سیاسی و مسائل ژئوپولیتیکی. هر کدام از این حوزه‌ها نقش مهم و تعیین‌کننده‌ای در بهره‌بری کشورها از مزیت‌های دریا دارند.

ناخدا کریمی تصریح کرد: یکی از ابعاد مهم دریا، حوزۀ علم و فناوری است. باید دانست این بُعد در بهره‌بردای کشورها از دریا نقش تعیین‌کننده و ویژه‌ای دارد گرچه علم بدون زیرساخت نمی‌تواند به اثرگذاری مطلوب برسد.

وی با اشاره به نقش مهم دریا در ارتباطات جهانی، تأکید کرد: همگرایی سیاسی کشور در حوزۀ دریا یک ضرورت است؛ در واقع طبق آخرین تحقیقات، 6 مورد در توسعه و توجه به دریا وجود دارد که 2 مورد آن مربوط به مسائل انسانی و خط‌مشی سیاسی کشورها است. متأسفانه تمرکز مسئولان کشور بیشتر به منابع موجود در خشکی است و دریا به جز در نفت، در باقی مزیت‌ها مورد غفلت واقع شده است حال آنکه منابعی چون انرژی آب و باد، خدمات دریایی به کشتی‌های مسافر، بنادر توسعه‌یافته و پیشرفته، حوزۀ آبزیان و نقش آنان در تأمین زنجیرۀ غذایی، گیاهان دریایی و کاربرد آنها در بهداشت و سلامت جامعه و حتی لوازم آرایشی، استفاده‌های صنعتی و کشاورزی از آب دریا، همگی از مزیت‌های منحصربفرد دریا هستند که متأسفانه مغفول واقع شده‌اند.

مدیر پژوهش و ارزیابی معاونت آموزشی و پژوهشی نیروی دریایی ارتش تأکید کرد: مهمترین مسئله در استفاده از دریا، تمرکز سیاست‌مداران بر این نعمت خدادادی است که این مهم در قالب برگزاری جشنواره‌هایی مانند جشنواره ملی دریا مسیر پیشرفت دست‌یافتی است. در واقع این قبیل برنامه‌ها سبب می‌شود مسئولان کشور بر روی استفاده بهینه از مزیت‌های دریا همگرا شوند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: برای فرهنگ‌سازی در حوزۀ دریا، باید اقدامات اساسی و پایه‌ای از دبستان آغاز و تلاش شود در کتب درسی دانش‌آموزان دریا به عنوان یک مسئله و محور مهم و تعیین‌کننده در توسعه‌یافتگی کشورها و پویایی اقتصادی آنها مطرح شود.

لازم به ذکر است، چهارمین جشنواره ملی دریا مسیر پیشرفت به همت ستاد توسعه فناوری و صنایع دانش‌بنیان دریایی و ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانش‌بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری  یکم الی سوم آبان‌ماه در محل باغ‌موزه دفاع مقدس برگزار می‌شود.

علاقه‌مندان می‌توانند برای کسب اطلاعات بیشتر به وب سایت mitc.isti.ir مراجعه کنند.