معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری در سفرهای کاروان علم و فناوری به نقاط گوناگون کشور از ضرورت‌های تحول فرهنگی و لازمه‌های رونق کارآفرینی و نوآوری کشور گفت.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی فناوری و نوآوری، ایران در طول سال 1397، میزبان کاروان علم و فناوری بود. سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری در سفرهایش به نقاط مختلف کشور از ضرورت‌ها و لازمه‌هایی گفت که راه را برای توسعه اقتصاد دانش‌بنیان هموار می‌کند و کشور را در مسیر کارآفرینی و نوآوری قرار می‌دهد.

معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری، 24 فروردین‌ماه 97 در همایش حمایت از کالای ایرانی که در شهرستان قرچک برگزار شد از این واقعیت که اقتصاد مبتنی بر نفت حاصل از منابع زیرزمینی نمی تواند راهکار مناسبی برای رونق کسب و کار و حمایت از کالای «ایران ساخت» باشد، گفت و ادامه داد:  گام های جدیدی در راستای حمایت از کالای دانش بنیان ایران ساخت با حمایت استارتاپ ها و شرکت های دانش بنیان برداشته شده است و نسل جوان کارآفرین   ایرانی ضمن ایجاد کسب و کار خود، اقتصاد سنتی و منبع‌محور را دستخوش تحول می‌کند.

راه دانش‌بنیان از دولتی‌ها جدا است

رییس ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانش‌بنیان تربت حیدریه و بجستان  که 16 اردیبهشت در جمع فعالان فناور و نخبه تربیت حیدریه به میزبانی پژوهشکده زعفران حاضر بود، بهترین و ارزنده‌ترین سرمایه این شهرستان را 11 هزار دانشجوی مشغول به تحصیل در دانشگاه‌های شهرستان معرفی و بیان کرد: شرکت هایی که در راستای رونق استعدادهای ذاتی منطقه فعالیت می کنند، ارزشمند هستند؛ راه این کسب‌وکارها از ساختار و سرمایه دولتی جدا است و نباید به رانت دولتی آلوده شود.

ستاری از نقش دانشگاه‌های تربت حیدریه در حل اساسی‌ترین نیازهای این شهرستان گفت و ادامه داد: فارغ التحصیلان این دانشگاه باید برای آینده این شهرستان کارآمد باشند و بتوانند نیازهای منطقه را رفع کنند. این مهم با ایجاد یک محیط مساعد برای فعالیت نوآورانه و کارآفرینانه آنان شدنی است.

 

معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری همچنین در جمع مسئولان سیستان و بلوچستان از جسارت جوانان خلاق و نوآور به‌عنوان زمینه‌ساز شکوفایی ظرفیت‌های بکر این استان گفت و ادامه داد: چیزی که معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری می‌تواند انجام دهد، حمایت‌های زیرساختی از پیاده شدن روش‌های نو و خلاقانه در راستای حل مشکلات استانی است. این گونه طرح‌ها نیازمند تغییر بنیادین نگرش‌ها و حرکت به سوی بهره‌مندی از روش‌های جسورانه و خلاقانه است.

به اعتقاد ستاری، توسعه باید بر اساس استعدادهای ذاتی و مزیت‌های سرزمینی باشد. طرح‌های جامع استانی که به حل مشکلات هر استان می‌پردازد، باید به ظرفیت‌ها و توانمندی‌های هر استان توجه کند و با تکیه به مهم‌ترین سرمایه، یعنی نیروی انسانی تحصیل کرده و خلاق ممکن شود.

 

نقش کلیدی جوانان خلاق و کارآفرین

ستاری، در دیدار آیت الله مصطفی علما نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه کرمانشاه گفت: جوانانی که در شرکت‌ها فعالیت می کنند توانسته‌اند موانع و  مشکلات فراوانی را کنار بزنند، رشد کنند و نقشی کلیدی در اقتصاد کشور داشته باشند.

رییس ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانش‌بنیان از  نیروی انسانی به عنوان بزرگترین سرمایه ایران یاد کرد و ادامه داد: هیچ کشوری در منطقه به اندازه ما نیروی جوان، تحصیل کرده، متعهد و خوش فکر ندارد و باید از این ظرفیت برای ایجاد اشتغال و کمک به تقویت اقتصاد کشور استفاده کنیم.

معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری که 29 مردادماه به چهار محال و بختیاری سفر کرده بود، در نشست شورای اداری این استان چهارمحال و بختیاری از اهمیت گذار از صنایع آلاینده به کسب و کارهای دانش‌بنیان و نوآور گفت و ادامه داد: دودکشی دیگر ارزش افزوده نخواهند داشت و تنها محیط زیست را نابود می کنند.

به گفته معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری، شرکت های دانش بنیان بدنبال ارزش افزوده اند و حافظ صنایع و محیط زیست خواهند بود.

 

ظرفیت‌های بومی در خدمت شکوفایی

ستاری همچنین 11 شهریورماه 97  در دیدار حجت الاسلام و المسلمین سید محمدعلی آل‌هاشم امام جمعه تبریز ونماینده ولی فقیه در استان آذربایجان شرقی گفت:  آذربایجان شرقی دارای ظرفیت خارق العاده نیروی انسانی خلاق و تحصیل کرده  است که این ظرفیت با مساعدسازی محیط کسب و کار می تواند زمینه ایجاد به کسب و کار دانش بنیان را فراهم کند.

معاون علمی و فناوری رییس جمهوری ایجاد محیط  مساعد برای  دانشجویان خلاق را عنصر کلیدی  کسب و کارهای دانش بنیان استارتاپی  دانست و افزود: خوشبختانه در مراکز آموزش عالی استان آذربایجان شرقی از جمله دانشگاه های تبریز، علوم پزشکی و سهند،  زمینه چینی و محیط بسیار خوبی  برای ایجاد نطفه ها و  رونق این کسب و کارها فراهم شده است که  می‌تواند الگویی مناسب برای جذب  افراد خلاق  و جذب نخبگان بومی  برای توسعه استان باشد.

معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری در نشست شورای اداری استان آذربایجان شرقی با بیان این‌که ظرفیت‌های بومی استان آذربایجان شرقی می‌تواند در مسیر توسعه اقتصاد دانش‌بنیان شکوفا شود، عنوان کرد: استان آذربایجان شرقی دارای ظرفیت‌های بالقوه‌ای است که می‌تواند در مسیر توسعه دانش‌بنیان قرار  بگیرد.

ستاری با اشاره به ظرفیت تبریز برای بدل شدن به شهر هوشمند افزود: این شهر با در اختیار داشتن دانشگاه‌های توانمند در پرورش نیروی انسانی خلاق، می‌تواند راه را برای تبدیل شدن تبریز به شهر هوشمند و فناور هموار کند.

 

ظرفیت ایران برای بدل شدن به قطب زیست‌فناوری منطقه

معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری از ظرفیت و توانمندی کشور برای توسعه فناوری‌های زیستی گفت و ادامه داد: باتوجه به شرایط اقلیمی و بومی این استان می توانیم آن را به قطب علم و فناوری منطقه در حوزه زیست فناوری بدل کنیم.

 

در ادامه سفر به استان گلستان، ستاری و آیت‌الله نورمفیدی نماینده ولی فقیه در استان گلستان دیدار کردند. در این دیدار ضمن گفت‌وگو درباره ظرفیت‌های بومی استان گلستان، بر همدلی و یکپارچگی به منظور حمایت از نیروی انسانی خلاق و نخبه این استان تأکید شد.

کشور در مسیر آموختن سازوکارهای زیست‌بوم کارآفرینی و نوآوری

معاون علمی و فناوری رییس جمهوری24 مهر در سفر به آذربایجان غربی، با اشاره به اینکه مشکلاتی در زیر ساخت‌های مرکز فناوری آذربایجان غربی وجود دارد، ادامه داد: با برنامه‌ریزی‌های انجام شده سعی شده با توسعه زیر ساخت‌ها محیط کسب و کار در استان فراهم شود.

او همچنین در نشست شورای اداری آذربایجان غربی حاضر شد و در جمع مسئولان این استان از فراهم شدن یک زیست‌بوم مساعد برای کارآفرینی ونوآوری جوانان خلاق و تحصیل کرده به عنوان مهم ترین لازمه توسعه اقتصاد دانش‌بنیان سخن گفت.

به اعتقاد ستاری، شرکت‌های دانش‌بنیان و استارتاپی سازوکار ویژه‌ای برای حمایت نیاز دارند و ارائه وام مستقیم در گام نخست فعالیت این کسب و کارها صحیح نیست، بلکه باید با ایجاد و توسعه فضای کسب و کار، مجال فعالیت آنان فراهم شود.

معاون علمی و فناوری رییس جمهوری، با بیان این‌که کشور در مسیر آموختن سازوکارهای توسعه زیست‌بوم مساعد کارآفرینی و نوآوری قرار گرفته است، اظهار کرد: تسهیل‌گری کسب وکارهای خلاق و نوآور به مثابه یک ضرورت برای توسعه اقتصاد دانش‌بنیان، به مرور در حال تحقق است و لازمه تسریع این روند، تغییر فرهنگ استان‌ها به سوی جذب و حمایت از عناصر کلیدی این زیست‌بوم یعنی نیروی انسانی خلاق و سرمایه‌گذار بخش خصوصی است.

معاون علمی و فناوری رییس جمهوری در بازدید از  واحدهای فناور  صنعتی و کشاورزی محلات گفت:  این شهرستان دارای فرهنگ غنی در کارآفرینی و ظرفیت های بالقوه  در   صنایع است که این ظرفیت می‌تواند  با مساعدسازی زیست بوم کسب و کار، در خدمت اقتصاد دانش بنیان قرار بگیرد.

انزلی مرکز نوآوری

معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری در حاشیه مراسم آغاز عملیات اجرایی احداث مرکز نوآوری و رشد فناوری انرژی در منطقه آزاد انزلی در گفت: زیرساخت‌های مناسبی در حوزه‌های مختلف به‌ویژه در زمینه انرژی در این منطقه ساخته شده است و امکاناتی وجود دارد که می‌تواند زمینه ساز حضور تعداد زیادی از شرکت‌های دانش بنیان و استارتاپ‌های بزرگ کشور در این منطقه باشد.

ستاری با بیان اینکه مرکز نوآوری انرژی منطقه آزاد انزلی در همین راستا ایجاد می‌شود، ادامه داد: وجود صنایع دانش‌بنیان فعال و تحرک خوب این منطقه در حوزه‌های اقتصاد دانش‌بنیان عملکردی بسیار مناسب است و امیدوارم چنین سیاست‌های راهبردی در این منطقه تداوم و گسترش یافته به حدی که استان گیلان در زمینه اقتصاد دانش‌بنیان به رشد قابل توجهی دست یابد.

 

سرمایه‌ای گران‌بها در اختیار کشور

ستاری  16 دی، در نشست شورای اداری استان خراسان جنوبی از سرمایه انسانی 35 میلیون نفری بین 20 تا 40 سال کشور در حوزه آموزش گفت: در تاریخ کشور هیچ گاه به اندازه اکنون برای حوزه آموزش هزینه نشده است اما جای سئوال باقی است که آیا این افراد به واسطه هزینه در عرصه علم بالا رفتند و چگونه می‌توانیم افرادی همچون آنان تربیت کنیم.

ستاری با اشاره به اینکه بینش اقتصاد نفتی این است که همه مشکلات با پول حل می شود افزود: باید بدانیم هیچ کشور و اقتصادی در دنیا بر پایه منابع زیرزمینی رشد نکرده است و این طبیعت اقتصاد و انسان هاست که تا رنجی متحمل نشود به جایی نمی رسد.

معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری شامگاه دوشنبه در دیدار حجت الاسلام و المسلمین سید علیرضا عبادی نماینده ولی فقیه در خراسان جنوبی و امام جمعه بیرجند از راه آغاز شده در مسیر توجه به سرمایه‌های انسانی و رونق اقتصاد دانش‌بنیان به واسطه یک زیست‌بوم سازگار با کارآفرینی و نوآوری گفت.

 

 

رد برجسته توانمندی‌ دانش‌بنیان و استارتاپی‌ها بر اقتصاد کشور

معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری کم بهمندر دیدار نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر گفت: تلاشمان این است با حمایت از زیرساخت‌های توسعه فناوری از جمله پارک‌های علم و فناوری، مراکز رشد و  و شرکت‌های دانش بنیان حمایت خوبی صورت گرفته که این رویه همچنان ادامه می یابد.

ستاری از رشد حمایت‌ها از زیست‌بوم کارآفرینی و نوآوری گفت و ادامه داد: بودجه حوزه علم و فناوری در راستای حمایت از شرکت‌های دانش بنیان و جوانان خلاق و کارآفرین افزایش یافته به گونه‌ای که بودجه استان بوشهر در این عرصه سال آینده بیش از 70 درصد نسبت به جاری رشد دارد.

معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس جمهوری در دومین بخش از سفر به استان بوشهر، به استانداری رفت تا با حضور در جمع مدیران و تصمیم‌گیران استانی حاضر در نشست شورای اداری، ضرورت یک تحول اساسی در نگرش‌ها نسبت به اقتصاد، نیروی انسانی جوان و اقتصاد دانش‌بنیان را بیان کند.

 

ستاری در این نشست، فروش ۶۰هزار میلیارد تومانی سال گذشتۀ شرکت‌های دانش‌بنیان و رشد این میزان در سال جاری را نشانی از پررنگ‌تر شدن مفهوم دانش‌بنیان در اقتصاد و زندگی مردم دانست و ادامه داد:  تعداد شرکتهای دانش بنیان در کشور امروز به مرز ۴هزار شرکت رسیده است و این موضوع، بیان‌کننده تحول در نوع نگاه به شرکت‌های دانش بنیان، نگاه نو به پژوهش، ایده های خلاقانه و رویکرد جدید دانشگاه‌ها است.

 

معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری 9 بهمن ماه، در جمع مسئولان و فناوران ایلامی که نشست شواری اداری این استان حضور داشتند گفت: با ورود شرکت های دانش بنیان و پارک های علم و فناوری به محیط دانشگاه ها، این مراکز علمی به محل تحولات علمی همراه با اشتغال و درآمد‌زایی تبدیل شده اند.

وی افزود: مهیا شدن بسترها برای فعالیت استارتاپ ها، شرکت های دانش بنیان و پارک های علم و فناوری تنها راه رشد علمی و عملی کشور و تبدیل علم به اشتغال ، ثروت و درآمد است.

 

دل کشور در گروی درآمدهای نفتی نیست

معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری در دیدار آیت‌الله شهرستانی، به آخرین دستاوردها در حوزه نوآوری و دانش‌بنیان گفت: در حال حاضر یک محیط مساعد برای جذب و ماندگاری نخبگان نیاز داریم، خوشبختانه امروز فضایی فراهم شده است که بر مبنای آن، کشور دولت باید دل در گروی درآمدهای نفتی ندارد و نیروی انسانی را ارزشمندترین سرمایه خود می‌داند.

رئیس بنیاد ملی نخبگان با حضور در بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء نماز ظهر را به امامت حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی اقامه کرد. ستاری در دیدار و گفت‌و گو با آیت‌الله جوادی آملی،  پیشرفت اقتصاد دانش‌بنیان با خلق ارزش افزوده از راه نوآوری و دوری از وابستگی به اقتصاد نفتی را ثمره انقلاب اسلامی دانست و گفت: امروز کشور به این باور رسیده است که راه پیشرفت از خام‌فروشی و تکیه به درآمد منابع زیرزمینی عبور نمی‌کند. بر همین اساس راه و روش جدیدی برای ارزش‌آفرینی به دست جوانان خلاق و کارآفرین ایجاد شده است.

معاون علمی و فناوری همچنین در دیدار آیت‌الله‌العظمی صافی گلپایگانی گفت: تلاش کرده‌ایم تا با ایجاد یک محیط مساعد برای جوانان خلاق و دانش‌آموخته کشور راه برای پیشرفت و افتخار آفرینی کشور هموار شود.

معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری ادامه داد: در این راه نقش‌آفرینی همه بخش‌های جامعه و حمایت‌های معنوی مراجع عظام بسیار ارزشمند و راهگشا بوده است.

رییس بنیاد ملی نخبگان همچنین نماز مغرب و عشا را در دفتر آیت‌الله العظمی سبحانی، اقامه کرد. وی در این دیدار با اشاره به ظرفیت‌های دینی برای افتخارآفرینی و اقتدار کشور گفت: تلاش می‌کنیم تا ارزش‌های دینی و مذهبی خود را به جامعه بیاوریم٬ و این ارزش‌ها در زندگی مردم ظهور و بروز داشته باشد؛ این کار را با توسعه علوم و فناوری‌های جدید دنبال می‌کنیم.

ستاری بیان کرد: تلاش شد به صنعت و کسب‌وکارهای خلاق علوم انسانی توجه ویژه شود زیرا بخش عمده ارزش‌آفرینی در حوزه کسب و کارهای دانشی با تکیه به این حوزه است.

 

برنامه‌های منسجم برای کمک به استارتاپ‌ها

رییس ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانش‌بنیان هفتم اسفندماه و در بازدید از واحدهای فناور قزوین ، از ایجاد یک محیط مساعد برای جوانان خلاق و تشنه کارآفرینی گفت و ادامه داد: دولت حمایت های قابل توجهی را طی سال های گذشته به شرکت‌های دانش‌بنیان داشته تا جایی که امسال 71 هزار میلیارد ریال تسهیلات به آنان پرداخت شده است.

ستاری همچنین بیان کرد: با برنامه‌ریزی‌های انجام شده سال آینده در زمینه توسعه استارت آپ ها برنامه های قابل توجهی داریم که دستاوردهای این بخش با تکیه بر دانش و استعداد جوانان توسعه پیدا خواهد کرد.

معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری در جمع مسئولان حاضر در نشست شورای اقتصاد مقاومتی استان قزوین، از مهم‌ترین سرمایه این استان یعنی وجود بیش از ١٩٠ هزار دانشجو گفت و افزود: وجود این تعداد دانشجو باید در توسعه استان، نمود عینی داشته باشد.

ستاری همچنین گفت: برای راه اندازی صندوق پژوهش فنآوری استان همکاری می‌کنیم تا با کمک ٣٠ درصدی بخش خصوصی، تسهیلات در اختیار شرکت‌ها قرار گیرد.

 

نگاه به مفهوم توسعه باید متحول شود

ظهر 21 اسفندماه، نشست شورای اداری استان لرستان میزبان سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس جمهوری بود. وی جمع مسئولان استانی حاضر در این نشست رفت و از لازمه‌های حرکت چرخ اقتصاد استان و بهره‌مندی از سرمایه‌های نهفته گفت.

معاون علمی و فناوری رییس جمهوری، کسب و کارهای دانش بنیان و استارتاپی را پیروز کارزار با فضای سنتی و رانتی دانست و گفت: بخش سنتی باید بداند که هرجا یکی از همین استارتاپ ها سر برآورد، پیروز میدان است و راه ماندگاری کسب و کارهای سنتی حمایت و همراهی با این استارتاپ ها است. با همین  تحول است که اکنون ۹۷ درصد داروهای مورد نیازمان را خودمان تولید می کنیم. این کسب و کارها راهی ندارند جز این که روی ایده های این جوانان سرمایه گذاری کند.

معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری همچنین مهمان آیت الله سید احمد میرعمادی امام جمعه لرستان و نماینده ولی فقیه در استان بود.

ستاری در این دیدار بر این‌ ضرورت که باید تعریفان را از توسعه بازنگری کنیم تأکید داشت و ادامه داد: تعریفی واقعی و جدید از مفهوم توسعه موضوعی است که تلاش می‌کنیم محقق شود. زیرا سایه گستراندان اقتصاد پایه نفتی و منبع محور به مدت یکصد سال، تعریف ما از توسعه را مخدوش ساخته است و موفقیت را در گروی وجود پول و خام فروشی دیده‌ایم، در حالی‌که سرمایه اصلی مغفول مانده از نگاه ما نوآری جوانان و استعدادهای نهفته در وجودشان است.

وی، سربرآوردن صنایع ناسازگار با ویژگی‌های بومی و نیازهای استان را یکی از عارضه‌های نگاه نفتی و دولتی به مفهوم توسعه دانست و گفت: صنعتی که دولت با درآمد نفت ایجاد کند و ردی از جامعه و نیاز استان در ایجاد آن نباشد، قطعا صنعتی رانتی است و بدون اتصال به پول نفت، از کار می‌افتد.