به گزارش پایگاه خبری تحلیلی فناوری و نوآوری، به نقل از یو اس آ تودی، سازمان فضایی اروپا قرار است فردا ساعت ۱۳ به وقت گرینویچ نخستین تصویر از افق رویداد یک سیاهچاله را منتشر کند.
این تصویر به ابرسیاهچاله Sagittarius A تعلق دارد که در مرکز کهکشان راه شیری قرار دارد.
از آنجا که سیاهچالهها سیاه هستند، نامرئی نیز به نظر میرسند بنابراین هیچ یک از تلسکوپهای ساخت انسان نمیتواند آنها را رصد کند. علاوه بر آن سیاهچالهها جاذبه بسیار قدرتمندی دارند که اجازه گریز به هیچ شیء را نمیدهند. در این سیاه چالهها اشعههای الکترومغناطیس مانند اشعه ایکس، مادون قرمز، نور مرئی و امواج رادیویی نیز وجود دارد. این پرتوها سبب میشوند انسان بتواند اجسام را شناسایی کند. به همین دلیل عکاسی از سیاهچاله کار سادهای نیست. در کنار آن باید اضافه کرد این سیاهچالهها در فاصلهای بسیار دور و حدود ۲۵ هزار سال نوری از زمین قرار دارند.
هرچند با توجه به آنچه گفته شد ممکن است انسان قادر به مشاهده سیاهچاله نباشد اما میتوان از «افق رویداد» یک سیاهچاله عکاسی کرد.
ستارگان در مرکز کهکشان راه شیری با سرعتی حدود ۱۰۰ هزار کلیومتر در ساعت چرخش میکنند و این بدان معناست که در مرکز کهکشان، مادهای بسیار چگال و با جرمی حدود ۴ میلیون برابر جرم خورشید وجود دارد. تنها اطلاعاتی که میتوانیم از مرکز کهکشان به دست آوریم، یک منبع امواج رادیویی است که از جرمی به نام کمان-ای (Sagittarius A) نام دارد. این امواج رادیویی بسیار ریز و دارای طول موجی کمتر از میلیمتر است و احتمالاً به خاطر خروج گازهای داغی که به داخل سیاهچاله فرو میروند ایجاد میشود. این نقطه «عدم بازگشت» در سیاهچاله که سرعت گریز در آن بالاتر از سرعت نور است، «افق رویداد» نامیده میشود. افق رویداد نقطه غیر قابل بازگشت در نزدیکی سیاهچاله است.
شبکهای از تلسکوپها به نام تلسکوپ افق رویداد( Event Horizon ) کار عکاسی از سیاهچاله را عملی میکنند. سالها تلسکوپ افق رویداد به سمت قلب کهکشان راه شیری متمرکز بود تا تصاویری از موقعیت این سیاهچاله را ثبت کند. این تلسکوپ در واقع مجموعهای از رادیوتلسکوپهای سراسر زمین است که به صورت شبکهای جهانی عمل میکند.
با توجه به آنچه گفته شد ثبت چنین عکسی چالش برانگیز است زیرا سیاهچالهSagittarius A در مرکز کهکشان راه شیری و میان ابرهای ضخیم و گازها پنهان است. تیم تلسکوپ افق رویداد عنوان کرده اند که میخواهند نخستین تصویر واقعی و با کیفیت را از یک سیاهچاله منتشر کنند.
همچنین قرار است سازمان فضایی اروپا برای انتشار این عکس یک برنامه خبری به طور همزمان در آمریکا، بروکسل، سانتیاگو، شانگهای، تایپه و توکیو برگزار کند.
روز بخیر
شما خبر تلسکوپ افق رویداد را منتشر کردید. پیشنهاد می کنم مقاله زیر را نیز مطالعه فرمایید.
بررسی مشاهده افق رویداد سیاهچاله و نتایج آن از دیدگاه نظریه سی پی اچ
چکیده
شاهکار هماهنگی انسان، ابزار و طبیعت در نخستین تصویر از افق رویداد سیاهچاله واقع در این کهکشان به نمایش گذاشته شد که آن را بزرگترین واقعه نجومی قرن نامیدند. این کهکشان جایگاه ویژه ای در تاریخ کیهان شناسی و برخورد نظریه های کیهان شناسی دارد.
یک قرن بعد از کشف قانون گرانش توسط نیوتن، برای نخستین بار وجود سیاهچاله مطرح شد. تقریباً همزمان با ظهور نسبیت عام اینشتین و معادله سیاهچاله شوارتسشیلد، کهکشان فوق نظر ستاره شناسان را به خود جلب کرد. هنگامی که شواهد تجربی نشان داد جهان در حال گسترش است، دو نظریه بیگ بنگ و جهان پایدار در مقابل هم ایستادند و یکی از کانون های درگیری همین کهکشان بود که هنوز هم ادامه دارد. هر چند طرفداران بیگ بنگ مدعی پیروزی کامل هستند، اما هنوز حتی با مشاهده تصاویر افق رویداد سیاهچاله نتوانستند مشکل فوران ماده توسط سیاهچاله را حل کنند و طرفداران جهان پایدار را که یکی از آنها اینشتین بود کنار بزنند. اشکال اصلی در مشاهدات کیهانی نیست، مشکل واقعی ضعف معادلات کیهان شناختی است که نمی تواند دلیل و لحظه ی بیگ بنگ را توضیح دهند و برای هر دو طرف دعوا قابل تفسیر است.
در این مقاله مبانی نظری و تجربی تشکیل سیاهچاله توضیح داده شده است. سپس زمینه های نظری و تجربی فرمولبندی معادلات کیهان شناختی اینشتین و فریدمن بیان شده و نقش این معادلات همراه با مشاهدات کیهانی در پیدایش دو نظریه بیگ بنگ و جهان پایدار تشریح گردیده است. آنگاه با بازنگری معادله کیهان شناختی فریدمن، دلیل و مکانیزم انفجار سیاهچاله بیان شده و خواهیم دید که دو نظریه بیگ بنگ و جهان پایدار با کمی تعدیل قابلیت سازگاری دارند و با استفاده از این رویکرد جدید، می توان برخی از مشکلات کیهان شناختی را نیز برطرف کرد.
http://gsjournal.net/Science-Journals/Research%20Papers/View/7726
https://www.researchgate.net/publication/332621172_brrsy_mshahdh_afq_rwydad_syahchalh_w_ntayj_an_az_dydgah_nzryh_sy_py_ach