کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات،مقررات آزادسازی خدمات مکالمه صوتی بینالملل صادره و وارده به کشور را که پیش از این تنها در انحصار شرکت ارتباطات زیرساخت بود، تصویب کرد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی فناوری و نوآوری، کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات در جلسه شماره ۲۸۹ خود با هدف ایجاد رقابت بیشتر و ارائه خدمات مکالمه بینالملل با کیفیت بالاتر مقررات حاکم بر آزادسازی خدمات مکالمه صوتی بینالملل صادره و وارده به کشور را تصویب کرد.
این مصوبه در راستای پیشنهاد سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی و بر اساس موارد و اطلاعات اعلام شده از سوی شرکت ارتباطات زیرساخت و بازخوردهای دریافتی از بخش ارتباطات کشور جایگزین مصوبه قبلی در خصوص خدمات صوت بین الملل شده است.
برمبنای این مصوبه که هر یک از دارندگان پروانه ارائه خدمات ارتباطی و فناوری اطلاعات مجاز به ایجاد شبکه در حوزه ارتباطات ثابت (اعم از سیمی و بیسیم) و همراه، مجاز به ارائه خدمت مکالمه بینالملل نیز خواهند بود.
براین اساس شرکت مخابرات ایران، دارندگان پروانه ارائه خدمات تلفن همراه (MNO)، دارندگان پروانه ایجاد و بهره برداری از شبکه ارتباطات ثابت (FCP ) ، دارندگان پروانه اپراتور مجازی تلفن همراه (MVNO) نوع اول، دارندگان پروانه انتقال داده مبتنی بر فناوری بی سیم ثابت (FWA) و دارنده پروانه ایجاد و بهرهبرداری از شبکههای انتقال داده نوری و دسترسی کاربران با استفاده از فیبر نوری (FTTx) ، مصداق دارندگان پروانه مجاز به ایجاد شبکه هستند.
از این رو اپراتورهای دارای پروانه خدمات ارتباطی از این پس میتوانند راساً برای برقراری مکالمات بینالملل صادره و وارده نسبت به عقد قرارداد با کریرهای بینالمللی (شخص حقوقی حملکننده ترافیک صادره و وارده بینالملل) اقدام کنند.
شرکت ارتباطات زیرساخت نیز موظف است حداکثر ظرف مدت ۴ ماه پس از ابلاغ این مصوبه، نسبت به تعیین تکلیف تمامی قراردادهای ارائه خدمات مکالمه بینالملل خود اقدام کند و پس از پایان این مهلت، صرفاً عقد این نوع قرارداد با دارندگان پروانه شبکه مجاز است.
مطابق بند دوم این مصوبه نیز تمامی دارندگان پروانه خدمات ارتباطی موظفند ارتباط صوتی مورد درخواست مشترکان خود را برای تمامی مقاصد بینالملل تأمین کنند. از این رو دارندگان پروانه شبکه موظفند حداکثر ۴ ماه پس از ابلاغ این مصوبه، کلیه مکالمات بینالملل مورد درخواست مشترکان خود را برای تمامی مقاصد بینالملل از طریق انعقاد قرارداد مستقیم با کریرهای بینالمللی و یا از طریق دیگر دارندگان پروانه شبکه دارای قرارداد با کریرهای بینالمللی برقرار کنند.
کلیه دارندگان پروانه شبکه دارای قرارداد با کریرهای بینالمللی موظف به پذیرش درخواست راهیابی مکالمات بینالملل مشترکان دارندگان پروانهای هستند که نمیتوانند راساً با کریر بینالمللی قرارداد منعقد کنند.
مفاد قرارداد، روش تقسیم درآمد و چارچوب توافقنامه سطح خدمت (SLA) مکالمات بینالملل بین شرکت ارتباطات زیرساخت، دارندگان پروانه شبکهای که به صورت مستقیم با کریرهای بین الملل قرارداد دارند و سایر دارندگان پروانه، براساس توافق دوطرف و در چارچوبی است که ظرف مدت ۲ ماه از زمان ابلاغ این مصوبه ابلاغ خواهد شد.
در این مصوبه همچنین تاکید شده است که اپراتورهایی که به صورت مستقیم با کریرهای بینالملل قرارداد دارند، موظفند نرخ عمده فروشی سرویس مکالمات صادره بینالملل به سایر دارندگان پروانه را حداقل ۳۰ درصد پایینتر از میانگین نرخ خردهفروشی هر یک از مقاصد بینالملل به مشترکان خود در هر ماه تعیین کنند.
تمامی اپراتورهای ارتباطی موظفند ترافیک بینالملل وارده و صادره خود را بر اساس حدود و تعاریف شبکه مادر مخابراتی و رعایت مفاد مصوبات کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات و مصوبات شورای عالی امنیت ملی از جمله مصوبه ۵۱۶، صرفاً از طریق مراکز سوئیچینگ بینالملل شرکت ارتباطات زیرساخت صادر و یا وارد کنند.
تعرفه انجام وظایف حاکمیتی شرکت ارتباطات زیرساخت بابت عبور ترافیک از مراکز سوئیچینگ بینالملل آن شرکت در مکالمات بینالملل صادره، برای هر دارنده پروانهای که به مشترک خدمت ارائه میکند، به میزان ۱۰ درصد درآمد ناخالص مکالمات صادره بینالملل تعیین میشود.
همچنین تعرفه انجام وظایف حاکمیتی شرکت ارتباطات زیرساخت بابت عبور ترافیک از مراکز سوئیچینگ بینالملل آن شرکت در مکالمات بینالملل وارده به ازای هر دقیقه ۳ سنت تعیین میشود که میتواند برابر مقررات مربوط، به صورت ارزی و یا به صورت ریالی از سوی دارنده پروانه شبکه دارای قرارداد با کریرهای بینالملل تسویه شود؛ تعرفه سایر خدمات غیرحاکمیتی شرکت ارتباطات زیرساخت از قبیل روتینگ، سوئیچینگ و واگذاری لینکهای مستقیم ارتباطی با دیگر کشورها بر اساس مقررات مربوط خواهد بود.
تمامی اپراتورهای ارتباطی، باید هزینه عبور ترافیک از مراکز سوئیچینگ بینالملل شرکت ارتباطات زیرساخت را در پایان هر ماه به صورت علیالحساب پرداخت کنند و حداکثر دو ماه پس از پایان سال مالی بهصورت کامل با آن شرکت تسویه حساب کنند. پرداختهای علیالحساب ماهانه برای مکالمات وارده و صادره بینالملل براساس میزان دقایق ماهانه این مکالمات در انتهای هر ماه بر اساس میانگین نرخ خرده فروشی اعلامی از سوی اپراتور در آن ماه و تسویه حساب نهایی بر اساس صورتهای مالی حسابرسی شده پایان سال انجام خواهد شد.
در بند دیگری از این مصوبه آمده است که تعرفه مکالمات بینالملل صادره برای مشترکان، براساس شرایط بازار تعیین میشود.
همچنین اپراتورهای ارتباطی موظف به جلوگیری از راهیابی تماسهای بینالملل وارده با شماره تماس گیرنده غیرمعتبر و یا تغییر یافته بوده و ملزم به درج شماره مقصد واقعی در تماسهای بینالملل صادره هستند.
بر این اساس تمامی اپراتورها موظفند نسبت به شناسایی و برخورد با مشترکانی که به صورت غیرمجاز ترافیک بین الملل را به داخل یا خارج کشور وارد میکنند، اقدام کرده و همکاری لازم را درخصوص این موضوع با رگولاتوری و شرکت ارتباطات زیرساخت به عمل آورند.
با تخلفات ترافیک بینالملل وارده و صادره بر اساس مصوبه شماره ۱ جلسه شماره ۲۲۳ کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات و اصلاحات بعدی آن، برخورد خواهد شد.