محققان در یک شرکت دانش بنیان ایرانی موفق به ساخت دستگاهی شدند که می تواند نمونه های سرطانی را از غدد لنفاوی که درگیر نیستند حین عمل جراحی تشخیص دهد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی فناوری و نوآوری، دکتر محمدرضا آی مدیر یک شرکت دانش بنیان اظهار کرد: امروزه با توجه به شیوع بالای سرطان پستان در خادم‌ها، سالیانه چندین عمل جراحی برای استخراج غدد سرطانی بدخیم صورت می‌گیرد.

وی افزود: خطا در پیدا کردن و حذف گره‌های لنفاوی درگیر منجر به متاستاز سرطان در بدن بیمار اتفاق می‌افتد که در حال حاضر روش‌های متفاوتی با دقت، هزینه و سادگی عملکرد متفاوت برای پیدا کردن گره‌های لنفاوی وجود دارد.

آی افزود: در میان تمامی این روش‌ها، گاماپروب متداول‌ترین و محجوب‌ترین وسیله برای جراحان است که با ابزاری دستی در ابعاد کوچک به سادگی امکان پیدا کردن و تعیین موقعیت گره‌های لنفاوی نگهبان را نه تنها در سرطان پستان بلکه در برخی سرطان‌های مردانه نیز فراهم می‌کند.

وی با بیان اینکه این دستگاه در کشورهای امریکا، آلمان و فرانسه تاکنون ساخته شده است، بیان کرد: اما هیچکدام از این نمونه‌های خارجی در کشور ما وجود ندارد زیرا از قیمت بالایی برخوردارند.

مدیر شرکت دانش بنیان تولید کننده تجهیزات پزشکی با تاکید بر اینکه در همین راستا موفق به کسب دانش فنی ساخت این دستگاه شده‌ایم که بیمار دچار مشکلات بعد از جراحی نشود، بیان کرد: در حال حاضر هنگام جراحی تومور سرطان و برداشتن آن، غدد لنفاوی که وظیفه محافظت از بدن را دارند نیز برداشته می‌شوند اما به وسیله گاما پروب تنها تومور سرطانی و قسمت‌هایی که درگیر شده‌اند برداشته می‌شود.

به گفته آی، با استفاده از این پروب می‌توان تشخیص داد که این غدد در گیر هستند یا نه که اگر درگیر نبودند جراحی نمی‌شوند؛ درگذشته این غدد به همراه تومور برداشته می‌شد که مقاومت بیمار بعد از جراحی در برابر بیماری‌ها کاهش پیدا می‌کرد یا قسمت‌هایی از بدنش متورم می‌شد.

وی ادامه داد: وقتی این غدد لنفاوی در بدن هستند بدن بیمار سالم‌تر خواهد بود.

آی با اشاره به نحوه عملکرد دستگاه گفت: با توجه به اینکه گسترش سلول‌های سرطانی از تومور درگیر به اندام‌های دیگر توسط نزدیکترین غدد لنفاوی صورت می‌گیرد، در نتیجه تعیین موقعیت غدد لنفاوی درگیر سرطان، خصوصاً غده لنفاوی پیش آهنگ اهمیت فراوانی در جراحی غدد سرطانی دارد.

وی عنوان کرد: چند ساعت (یا حتی یک روز) قبل از عملاً جراحی، رادیوداروی مربوطه با دوز مناسب به بیمار تزریق می‌شود. از هنگام تزریق تا عمل، رادیودارو به صورت تجمع انتخابی در غدد لنفاوی به عنوان مثال سینه (در عمل جراحی مربوط به سرطان سینه) که در ناحیه زیر بغل است توزیع می‌شود. این توزیع به گونه‌ای است که در غده (یا غددی) که سرطانی شده، بسیار بیشتر از سایر غدد لنفاوی است. نحوه شناخت غده لنفاوی پیش آهنگ از سایر غده‌ها به کمک گاماپروب انجام می‌شود.

وی با بیان اینکه از آنجا که تجمع رادیودارو در قسمت توده بیشتر است، با نزدیک کردن سر پروب صدای بوق شدیدتر و شمارش بالاتری روی نمایشگر به جراح اعلام می‌شود گفت: در ادامه جراح اقدام به برداشتن غده پیش آهنگ می‌کند.

مدیر این شرکت دانش بنیان گفت: کاربردهای کلینیکی گاماپروب برای سرطان سینه، سرطان‌های زنان زایمان (گردن رحم، تخمدان، رحم، واژن و ولور، ملانوما و انواع دیگر تومورهای پوست، سر و گردن، سرطان‌های غدد درون ریز (تیروئید، پاراتیروئید) سرطان‌های اورولوژی (پروستات، مثانه، بیضه، کلیه و آلت تناسلی) و پزشکی هسته‌ای هستند.

وی با بیان اینکه تاکنون در ۶۰ بیمارستان از این دستگاه مستقر شده است، بیان کرد: نزدیک به ۶۰-۷۰ جراح بهنگام جراحی از این گاماپروب بهره می‌برند زیرا کیفیت عمل جراحی را افزایش می‌دهد.

n