فعالیت‌های تحقیقاتی و مطالعاتی بانک مغز ایران با حمایت ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی معاونت علمی و فناوری گسترش می‌یابد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی فناوری و نوآوری؛ محمد تقی جغتایی رییس بانک مغز ایران گفت: بانک مغز ایران نخستین بانک مغز ملی در کشور است که در سال 93 با کمک و مساعدت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی معاونت علمی راه اندازی شد.

جغتایی ادامه داد: این اقدام با اهداف عام المنفعه و ارائه خدامات پژوهشی به محققان در سراسر کشور در دانشگاه علوم پزشکی ایران در تهران صورت گرفت.

اهدای 40 نمونه مغز سالم

وی افزود: بانک مغز ایران در زمینه تحقیقات انسانی در حوزه بیماری های سیستم عصبی فعالیت می کند و این مرکز با ارائه خدمات پژوهشی در راستای ارتقا و تولید دانش در زمینه بیماری های دستگاه عصبی ایفای نقش خواهد کرد.

رییس بانک مغز ایران بیان اینکه در حال حاضر 40 نمونه مغز سالم فاقد بیماری های عصبی و 60 نمونه مغز بیماران دارای آلزایمر و اسکیزیوفرنی به این بانک اهدا شده است، گفت: ارائه خدمات پژوهشی و مشاوره ای، فعالیت های تحقیقاتی در زمینه بیماری  های سیستم عصبی، مشارکت و توزیع سیاستگذاری و کمک به ارتقای طرح های پژوهشی از جمله وظایف بانک مغز ایران  است.


مانعی بزرگ از سر راه تحقیقات برداشته می‌شود

جغتایی همچنین بیان کرد: مغز انسان با ساختاری بسیار مسحور کننده و جذاب و در عین حال پیچیده در کانون مطالعات پژوهشگران براى شناخت مکانیسم و پاتوفیزیولوژى بیمارى هاى نورودژنراتیو (تحلیل برنده‌ی عصبی) قرار گرفته است، اما کمبود بافت مغزى انسان براى مطالعه و تحقیقات آزمایشگاهى مانعی بزرگ بر سر راه تحقیقات است.

به گفته وی، یافتن مکانیسم های دقیق در اختلالات شناختی بر روی مدل های بیولوژیک و آزمایشگاهی تاکنون راه به جایی نبرده است، چراکه القای مدل های حیوانی و آزمایشگاهی برای اختلالات روانی و شناختی عملی نبوده و یافته های حاصل از آنها قابلیت تعمیم به بیماریهای انسان ندارد و این امر موجب شده محققان نتوانند  به راهکارهای تشخیصی و درمانی قطعی برای بسیاری از اختلالات عصبی-شناختی از جمله اسکیزو فرنی، اختلالات دوقطبی، آلزایمر و یا اوتیسم دست یابند.

جغتایی در ادامه گفت:  به منظور دسترسی محققان به نمونه های مغزی، شبکه بانک های مغز در اروپا تشکیل شد و این شبکه  متشکل از 19 بانک مغزی است و نمونه های بافت مغز انسان با کیفیت بالا را برای تجزیه و تحلیل و تقویت تحقیقات در حوزه سلولی و مولکولی در اختلالات عصبی و روانی  را برای متخصصان و محققان فراهم می آورد.

به گفته وی، با هدف تبادل دانش و یافته های علمی و انجام فعالیت های تحقیقاتی و مطالعاتی بر روی نمونه های مغز انسانی، تلاش است بانک مغز ایران در آینده به شبکه بانک های مغز در اروپا متصل شود.

رییس بانک مغز ایران اهداف آینده این بانک را تمرکز بر جمع آوری و ذخیره نمونه های بیماران مبتلا به اختلالات شناختی از جمله نمونه های اسکیزوفرنی، اوتیسم، پارکینسون و ام اس دانست و گفت: تامین تجهیزات و توسعه فضاهای آزمایشگاهی بانک مغز امری ضروری است.