یکی از شکل‌های مهاجرتی در سراسر جهان، با هدف تحصیلی و دانشجویی صورت می‌گیرد که ایران نیز در بازار این مهاجرت‌ها حضور دارد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی فناوری و نوآوری، برای شناخت وضعیت ایران در موضوع ورود دانشجویان بین‌المللی به کشور، سالنامه مهاجرتی ایران با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به بیان و معرفی آمارهای این حوزه پرداخته است.

اگرچه جمعیت دانشجویان خارجی در ایران طی یک دهه گذشته با افزایش همراه بوده است اما جمعیت فعلی دانشجویان خارجی در ایران با اهداف برنامه ششم توسعه و جذب 75 هزار دانشجوی خارجی فاصله زیادی دارد.

تعداد دانشجویان بین‌المللی در سال‌های 1390 تا 1399 با افزایشی 8 برابری همراه بوده و از 5هزار و 845 دانشجو در سال1399  به 44هزار و 350 دانشجو افزایش یافته است.

 

افزایش سهم ایران از دانشجویان بین‌المللی

نسبت دانشجویان خارجی به کل دانشجویان نیز در بازه 1390 تا 1399 از 0.15 درصد به 1.39 رسیده است. دانشجویان افغانستانی با 46 درصد و دانشجویان عراقی با 24 درصد بزرگترین گروه دانشجویان خارجی در ایران را تشکیل می‌دهند.

دانشجویان این دو کشور در سال 1398 در مجموع 69 درصد از دانشجویان خارجی در ایران را تشکیل داده‌اند. کشور لبنان با 3 درصد و هر کدام از کشورهای سوریه و چین با 2 درصد در رتبه‌های بعدی قرار گرفته‌اند.

اکثریت دانشجویان خارجی در ایران در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد مشغول به تحصیل بوده‌اند. در سال 1398، 55درصد از دانشجویان در مقطع کارشناسی و 31 درصد دانشجویان در مقطع کارشناسی ارشد مشغول به تحصیل بوده‌اند.

دانشگاه‌های وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی با 43 درصد، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با 31 درصد، موسسات آموزش عالی غیر دولتی وغیر انتفاعی با 9 درصد و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با 8 درصد به ترتیب بیش‌ترین دانشجویان خارجی را جذب کرده‌اند.