سازمان بین‌المللی مالکیت فکری گزارش شاخص جهانی نوآوری 2021 را منتشر کرد. این چهاردهمین گزارش شاخص جهانی نوآوری است. در این گزارش 132 کشور در چارچوبی متوازن ارزیابی شده‌اند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی فناوری و نوآوری، جمهوری اسلامی ایران با رتبه 60 در سال 2021  جایگاه خود را نسبت به سال 2020 هفت رتبه بهبود داد و در بالاترین رتبه خود در این شاخص تا کنون قرار گرفته است. این رتبه، مرهون بهبود وضعیت کشور در شاخص‌های مرتبط با تحقیق و توسعه، تولید با فناوری پیشرفته، و مالکیت فکری (ثبت اختراع و طرح‌های صنعتی) است.

 

ایران در بین 10 کشور منطقه آسیای میانه و جنوبی رتبه دوم را کسب کرده است. در این منطقه، هند (رتبه 46)، ایران (رتبه 60) و قزاقستان (رتبه 79) به ترتیب رتبه‌های اول تا سوم را کسب کرده‌اند.

به علاوه، ایران در میان 37 کشور با درآمد متوسط به بالا در رده 13 قرار دارد. ایران در مقایسه با تعداد زیادی از کشورهای منطقه و نوظهور نظیر آفریقای جنوبی (رتبه 61)، گرجستان (رتبه 63)، عربستان سعودی (رتبه 66)، قطر (رتبه 68)، عمان (76)، اندونزی (رتبه 87) و بحرین (رتبه 78) رتبه بالاتری کسب کرده است.

همچنین کشورهای ترکیه (رتبه 41)، روسیه (رتبه 45)، مکزیک (رتبه 55) و امارات متحده عربی (رتبه 33) از وضعیت بهتری در مقایسه با ایران در شاخص جهانی نوآوری برخوردار هستند.

 

گزارش شاخص جهانی نوآوری در چارچوبی متوازن 80 شاخص را در دو دسته ورودی‌های فناوری و نوآوری و خروجی‌های فناوری و نوآوری و 7 بعد؛ (5 بعد ورودی و 2 بعد خروجی) در کشورهای مختلف مورد ارزیابی و رتبه‌بندی قرار می‌دهد.

ابعاد ورودی نوآوری عبارتند از نهادها؛ سرمایه انسانی و پژوهش؛ زیرساخت؛ پیچیدگی بازار؛  پیچیدگی کسب و کار؛. خروجی‌های دانش و فناوری؛ و  خروجی‌های خلاق نیز دو بعد خروجی نوآوری هستند.

 

عدم توازن وضعیت کشور در ابعاد ورودی و خروجی یکی از نکات مهم در وضعیت ایران در گزارش شاخص جهانی نوآوری است. کسب رتبه 86 در ورودی‌‌ها و رتبه 44 در خروجی‌ها نشان دهنده شکاف این دو دسته (42 رتبه فاصله) است. در گزارش امسال نیز همانند سال‌های گذشته ایران خروجی‌های نوآوری بیشتری در مقایسه با ورودی‌های نوآوری (محیط نهادی و کسب و کار، و متغیرهای اقتصاد کلان) خلق کرده است.

شاخص تنوع صنایع تولیدی در کشور رتبه 38 در جهان را به خود اختصاص داده که رشد چشم‌گیر در بعد پیچیدگی (بلوغ) بازار را به همراه داشته است.

نکته قابل توجه دیگر، استمرار و بهبود وضعیت برتر در شاخص‌های مرتبط با منتشرات علمی، آموزش عالی، ثبت مالکیت فکری و تولید صنعتی در سطح بین‌المللی است. فهرست این شاخص‌ها و رتبه ایران در آن‌ها در جدول زیر قابل مشاهده است.

 

ردیف

عنوان شاخص

رتبه  ایران در سال 2021

1

تعداد درخواست‌های ثبت علائم تجاری (بر حسب سرانه تولید ناخالص داخلی) در دفاتر مالکیت فکری ملی

1

2

سهم فارغ التحصیلان علوم پایه و مهندسی از کل فارغ التحصیلان آموزش عالی

3

3

تعداد درخواست‌های ثبت طرح‌های صنعتی (بر حسب سرانه تولید ناخالص داخلی) در دفاتر مالکیت فکری ملی

4

4

نرخ تشکیل سرمایه جدید از تولید ناخالص داخلی

6

5

تعداد درخواست‌های ثبت پتنت (بر حسب سرانه تولید ناخالص داخلی) در دفاتر مالکیت فکری ملی

7

6

سرانه مقالات و انتشارات علمی (بر حسب سرانه تولید ناخالص داخلی)

11

7

اندازه بازار داخلی (سرانه تولید ناخالص داخلی)

25

8

سهم تولید با فناوری پیشرفته از کل تولید ملی

28

9

دسترسی به فناوری اطلاعات و ارتباطات

37

10

تنوع صنایع تولیدی داخلی

38

11

تعداد پژوهشگران (به ازاء هر میلیون نفر جمعیت)

44

12

سرانه درخواست‌های پتنت‌ PCT (بر حسب سرانه تولید ناخالص داخلی)

44

13

رتبه سه دانشگاه برتر کشور در سطح بین‌المللی (در نظام رتبه‌بندی QS)

44

14

سهم هزینه‌کرد تحقیق و توسعه از تولید ناخالص داخلی

45

15

سهم بازار سرمایه (بورس) از تولید ناخالص داخلی

50

16

سهم هزینه‌کرد تحقیق و توسعه بخش کسب و کار (بنگاه‌ها) از تولید ناخالص داخلی

53

17

سهم پژوهشگران فعال در بخش کسب و کار (بنگاه‌ها) از کل پژوهشگران کشور

55