سیستم راهبری جراحی جدید در قالب یک طرح کلان ملی و با هدف هدایت ابزار جراح بر روی تصاویر دوبعدی فلوروسکوپی توسعه پیدا کرده است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیل فناوری و نوآوری؛ علیرضا احمدیان مدیرعامل شرکت سامانه جراحی هوشمند پارسیس گفت: این سیستم، بدون نیاز به تابش مستمر اشعه، امکان مشاهده لحظه به لحظه موقعیت ابزار بر روی تصویر را فراهم و به شکلی می توان عملکرد آن را به فلوروسکوپی مجازی تشبیه کرد.
گسترش تکنیک های بسته جراحی
طیف وسیعی از عمل های ارتوپدی که پیش از این به کمک تصاویر C-arm هدایت می شدند، می توانند از مزایای این سیستم بهره مند شوند. همچنین استفاده از این سیستم می تواند تکنیک های بسته جراحی را گسترش داده و آسیب به بافت های بیمار را کاهش دهد.
از شاخص ترین ویژگی های این سیستم می توان به کاهش تعداد تصویربرداری و دوز اشعه، کاهش زمان عمل، کاهش آسیب به بافت و افزایش دقت اشاره کرد.
افزایش مدت کارایی جراحان ارتوپد
سیستم های راهبری جراحی پیشین بر مبنای تصاویر پیش از عمل مانند سی تی اسکن، ام آر آی و دیگر تصاویر بود که اطلاعاتی را در اختیار جراح قرار می داد اما این اطلاعات در حین عمل به روزرسانی نمی شود و نمی توان تغییرات حین عمل را در آنها مشاهده کرد.
در سیستم راهبری جدید، روند تازه ای آغاز شده که تصاویر در حین عمل و متناسب با نیاز جراح تهیه شده و برای هدایت ابزار جراح مورد استفاده قرار می گیرد.
از جمله مزایای این سیستم، افزایش مدت کارایی جراحان ارتوپد است. طبق استانداردهایNational Council on Radiation آمریکا، هر گروه از افراد، مجاز به دریافت میزان مشخصی از اشعه در طول عمر خود هستند. در حال حاضر جراحان در طول مدت 10 سال به سقف مجاز خود می رسند که با کاهش تصویربرداری، این مدت زمان افزایش می یابد.
از دیگر مزایای این سیستم می توان به کاهش هزینه های تحمیل شده به بیمارستان از طریق کاهش استهلاک C-arm، امکان مشاهده لحظه به لحظه موقعیت ابزار بر روی تصاویر و افزایش سرعت بهبود بیمار با کاهش آسیب به بافت اشاره کرد.
با این سیستم، انطباقی سریع و خودکار نسبت به سیستم های راهبری متداول صورت می گیرد و نیازی به دسترسی مستقیم به بافت هدف جهت گرفتن لندمارک آناتومیک نیست.
صرفه جویی ارزی سالیانه یک میلیون دلار
با توجه به هزینه های بسیار بالای نمونه های مشابه خارجی، این محصول تا پیش از این در کشور وجود نداشت و با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در قالب تسهیلات، این محصول برای نخستین بار و توسط شرکت دانش بنیان پارسیس در کشور تولید شده است. نمونه ایران ساخت در حالی با کیفیتی هم پای نمونه خارجی تولید و عرضه میشود که واردات این محصول، 250 تا 300 هزار دلار هزینه دارد.
در حال حاضر در حدود 30 نفر در این شرکت دانش بنیان فعال هستند که از این بین، 11 متخصص از حوزه هایی چون مکانیک، مهندسی پزشکی، رایانه و هوش مصنوعی برای توسعه این محصول به صورت شبانه روزی تلاش کردند.
در صورت بهره گیری از ظرفیت تولید این شرکت دانش بنیان، می توان سالیانه بالغ بر یک میلیون دلار صرفه جویی ارزی از قبال تولید این محصول محقق کرد و با ایجاد زمینه های صادراتی، روند ارزآوری و رونق اشتغال نیز رشدی چشمگیر خواهد داشت.