شاید یکی از شایعات داغ دوران پاندمی کرونا بعد از تولید واکسن های این ویروس، اعتماد نداشتن به ایمنی واکسن ها بود که متاسفانه برخی از افراد را دچار تردید کرد تا آنها واکسن نزنند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی فناوری و نوآوری با ورود واکسن‌های ضد کرونایی در جهان، شایعات پیرامون ایمنی این واکسن‌ها نیز آغاز شد، به طوری که برخی از مردم در کشورهای مختلف، در مقابل تزریق واکسن، ایستادگی می‌کردند و مدعی بودند که این واکسن‌ها قابل اعتماد و اطمینان نیستند. همین شایعات باعث شد تا روند واکسیناسیون دچار اختلال شود.

شاید یکی از مهم‌ترین تبعات این شایعات، گسترش چرخه انتقال ویروس بود، به طوری که افراد واکسن نزده علاوه بر اینکه سلامت خود را نادیده می‌گرفتند، باعث می‌شدند بیماری همچنان در گردش باشد و از طریق این افراد، به دیگران هم منتقل شود.

گزارش‌های وزارت بهداشت نشان می‌دهد، در کشور ما نیز درصدی از افراد هستند که در مقابل واکسن نزدن پافشاری می‌کنند و این در حالی است که میزان مرگ و میر ناشی از کرونا در بین افراد واکسن نزده، به مراتب بیشتر از کسانی است که واکسن خود را کامل زده اند.

حمیدرضا جماعتی دبیر کمیته علمی کشوری کووید ۱۹، گفت: در گزارش کمیته علمی مشخص شده افرادی که یک دوز واکسن کرونا تزریق کرده بودند، مرگ و میرشان بیشتر از افرادی بوده که دو دوز واکسن را تزریق کرده اند. بنابراین حتماً باید واکسیناسیون تکمیل شود تا بدن ما ایمنی و حمایت بیشتری در برابر اومیکرون داشته باشد و در صورت ابتلاء، منجر به بستری در بخش‌های مراقبت‌های ویژه و مرگ و میر نشود.

وی افزود: پس از بازدید میدانی گروه مراقبت‌های ویژه کمیته علمی کشوری کرونا از شهرهای قم، اراک و همدان از بخش‌های مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌ها مشخص شد که میزان مرگ و میر و بستری در افرادی که واکسن تزریق نکرده اند بیشتر بوده و بیش از ۶۰ درصد مرگ و میر مربوط به این افراد بوده است.

در عین حال، وزیر بهداشت، میزان مرگ و میر ناشی از کرونا در بین افراد واکسن نزده به ۹۰ درصد می‌رسد.

بهرام عین اللهی با اشاره به اینکه ۹۰ درصد مرگ و میرهای کرونایی مربوط به واکسن‌نزده‌ها است، گفت: این آمار مستند و بر اساس مطالعات لازم اعلام می‌شود. کسانی که واکسن نمی‌زنند ۱۰ برابر بیشتر از واکسن‌زده‌ها فوت می‌کنند.

این در حالی است که هنوز درصدی از جمعیت هدف واکسیناسیون در کشور، از واکسن زدن فراری هستند که اگر فرض کنیم ۱۰ درصد هم هنوز واکسن نزده باشند، عدد قابل توجهی خواهد بود که می‌تواند نگران کننده باشد.

بنا بر اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، تا کنون ۶۲ میلیون و ۷۳۹ هزار و ۶۳۵ نفر دوز اول، ۵۵ میلیون و ۴۱۸ هزار و ۲۰ نفر دوز دوم و ۲۲ میلیون و ۹۹۲ هزار و ۷۵۷ نفر، دوز سوم واکسن کرونا را تزریق کرده‌اند. مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به ۱۴۱ میلیون و ۱۵۰ هزار و ۴۱۲ دوز رسید.

علیرضا ناجی رئیس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با اشاره به اینکه در میان مردم گفته می‌شود چون واکسن کرونا با عجله تولید شده مطالعات بالینی آن کامل نشده و نمی‌توان به اثر بخشی آن اعتماد کرد، گفت: سازندگان واکسن هیچ مرحله آزمایشی تولید واکسن را نادیده نگرفته اند، حتی واکسن‌هایی که در ابتدای شیوع کرونا ساخته شد هم کارایی لازم را داشته و تاکنون هیچ عارضه جدی در این زمینه گزارش نشده است.

وی افزود: پروسه تولید واکسن کرونا بر اساس یک برنامه فشرده، ضمن برخورداری از منابع مالی بالا به صورت همپوشانی انجام شده است.

ناجی خاطرنشان کرد: دولت‌ها در تحقیقات تولید واکسن سرمایه گذاری کرده اند تا هرچه زودتر زنجیره انتقال کرونا قطع شود.

وی با تاکید بر اینکه افرادی که نوبت سوم واکسن کرونا را دریافت کرده اند هم نباید رعایت پروتکل‌های بهداشتی را نادیده بگیرند، گفت: اینکه دیده می‌شود برخی افراد به بهانه دریافت سه دوز واکسن، ماسک نمی‌زنند و رعایت شیوه نامه‌ها را نادیده می‌گیرند، اشتباه است و می‌تواند منجر به افزایش بار بیماری شود.

ناجی اضافه کرد: هیچکدام از واکسن‌های کووید ۱۹ حاوی ویروس زنده نیست بنابراین نمی‌توانند باعث بیماری شوند، همچنین پروتئینی که به سیستم ایمنی ما کمک می‌کند تا ویروس را تشخیص دهد و با آن مبارزه کند، هیچ گونه عفونتی در بدن ایجاد نمی‌کند.

استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ادامه به عارضه‌های احتمالی واکسن‌های کرونا اشاره کرد و افزود: متأسفانه برخی به دلیل عارضه‌های واکسن اقدام به تزریق واکسن نمی‌کنند، در حالی که اگر هم واکسن عارضه‌ای داشته باشد اغلب کوتاه مدت است و هیچکدام عارضه جدی ایجاد نمی‌کند.

وی با تاکید بر اینکه واکسیناسیون می‌تواند اطرافیان فرد را هم در مقابل بیماری محافظت کند، تصریح کرد: این موضوع به ویژه برای افرادی که در معرض خطر ابتلای شدید به بیماری کووید ۱۹ هستند، مثل مراقبان سلامت، سالمندان، افراد مبتلا به بیماری‌های زمینه‌ای و تضعیف کنند سیستم ایمنی بسیار اهمیت پیدا می‌کند.

به نظر می‌رسد، مهم‌ترین بازتاب ایجاد «واکسن هراسی» در دنیا و از جمله کشور خودمان، افزایش مرگ و میرهای ناشی از ابتلاء به کرونا بوده است. زیرا، در پیک ششم که با سویه اومیکرون همراه شده است، بیشتر بیماران درگیر اومیکرون که فوت می‌کنند، از کسانی هستند که واکسن نزده اند و یا اینکه واکسیناسیون آنها کامل نشده است.