مسئول کارگروه آب ستاد توسعه آب معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری درباره آخرین وضعیت گلخانه دریایی گفت: نتایج کشت برخی گیاهان با آب دریا اواخر امسال مشخص می شود.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی فناوری و نوآوری دکتر جهانگیر پُرهمت درباره پروژه گلخانه دریایی که در سال ۱۳۹۹ به صورت پایلوت آغاز به کار کرد، گفت: این گلخانه با هدف استفاده از انرژی خورشیدی و صرفه جویی در مصرف آب، بهره مندی از شرایط منطقه و اشتغالزایی در بوشهر و کنارک اجرایی شد.
مسئول کارگروه آب ستاد توسعه آب معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با بیان اینکه در کنارک و بوشهر در ۸۰۰ متر مربع گونه های گیاهی مختلفی کشت شده است، افزود: کشت برخی سیفی جات و گونه های گیاهی از امسال در این دو پایلوت شروع شده و نتایج آن پایان سال مشخص می شود.
وی با بیان اینکه اکنون در مرحله ارزیابی هستیم، گفت: قرار است نتایج این ارزیابی بر اساس معیارهای «مصرف انرژی» و «صرفه جویی در مصرف آب »، «میزان محصولات تولید شده» و «میزان تصفیه آب» تعیین شوند.
به گفته پرهمت، انتهای امسال این ارزیابی انجام می شود و سپس برنامه ریزی برای ترویج و توسعه این طرح در بوشهر و تمام مناطق اطراف آن انجام می گیرد.
وی با بیان اینکه کل استان بوشهر ظرفیت بهره گیری از گلخانه دریایی را دارند، عنوان کرد: لازم است که بخش خصوصی وارد عرصه شود تا این اقدام در راستای بهره مندی از ظرفیتهای استان و اشتغالزایی انجام بگیرد.
وی در خصوص کارکردهای گلخانه دریایی گفت: فرایند اول در گلخانه دریایی، استفاده از آب دریا برای ایجاد رطوبت و سرد کردن هوا است. فرایند دوم هم استفاده از حرارت خورشیدی برای تبخیر و تولید آب شیرین در گلخانه دریایی مورد نظر است؛ در این فرآیند عملاً هوای مرطوب باقی مانده از گلخانه خارج شده که معمولاً برای بهبود شرایط رشد گیاهان در فضای باز استفاده میشود.
پرهمت با اشاره به هدف تأمین آب در این پروژه گفت: در این گلخانه، آب دریا به درون لولههایی در گلخانه پمپاژ میشود و از طریق این لولهها بر روی سطوح تبخیر کننده که سطوحی بزرگ و لانه زنبوری مانند هستند میریزد. در اینجا هوا به درون لانه زنبوری و سپس از طریق لانه زنبوری به درون گلخانه توسط فنهایی کشیده میشود که توسط آب دریا سرد و مرطوبتر میشود.
وی ادامه داد: هوای سرد و مرطوب شرایط مناسب را برای رشد محصولات گلخانهای ایجاد میکند؛ سپس هوای سرد در پشت گلخانه وارد تبخیر کننده دوم شده که دارای آب دریا بوده و لولههای سقفی آن توسط خورشید گرم شدهاند. در ادامه هوا گرم و مرطوب شده و به نقطه اشباع میرسد. هنگامی که هوای گرم و مرطوب با آرایهای از لولههای عمودی حاوی آب سرد دریا برخورد میکند، بخار آب میعان شده و آب عاری از نمک تولید میکند.
استاد پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری افزود: در نهایت این آب خالص تولید شده به یک مخزن ذخیره هدایت و برای آبیاری محصولات در گلخانه استفاده میشود.
وی با اشاره به مساحت گلخانه دریایی در بوشهر و مکران افزود: هر کدام در از این گلخانه ها در مساحتی حدود ۴۰۰ مترمربع احداث میشوند.
وی گفت: بکارگیری ظرفیتهای سواحل خلیج فارس و دریای عمان در توسعه گلخانههای دریایی بستر تولید محصولات کشاورزی و نیز اشتغالزایی زیادی را داراست از این رو بعد از رونمایی در راستای اشتغالزایی اهالی چنین مناطقی این گلخانه های دریایی احداث می شوند.
به گفته وی، صد درصد این گلخانه دریایی و بدون کوچکترین استفاده از دانش فنی خارجی طراحی شده و طی یک سال گذشته معاونت علمی با کنسرسیومی که با دانشگاههای خلیج فارس و شاهرود، موسسه تحقیقات کشاورزی و شرکتهای دانش بنیان انجام داد طراحی و ساخت این گلخانه ها را در پیش گرفته شد.