محققان نمونه خون فضانوردان را به مدت ۲۰ سال ذخیره کردند تا تاثیر تغییرات سفر فضایی کوتاه مدت را بر سلامت آنها بسنجند. براساس این تحقیق ریسک ابتلا به سرطان فضانوردان باید به دقت رصد شود.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی فناوری و نوآوری؛ به نقل از اسپیس، طبق تحقیقی که در نشریه «نیچر کامونیکیشن بیولوژی» منتشر شده، دی ان ای سلول های بنیادی تشکیل دهنده خون همه ۱۴ فضانورد شرکت کننده در پژوهش (که در برنامه شاتل فضایی ناسا نیز شرکت کرده بودند) جهش یافته بود. هرچند این جهش ها با توجه به سن فضانوردان به طور غیرمعمولی بالا بودند، اما میزان آنها کمتر از آستانه کلیدی ابتلا به سرطان بود.

البته نتایج تحقیق چندان عجیب نیست. پژوهشگران معتقدند با بررسی مرتب خون فضانوردان هرگونه جهش احتمالی رصد می شود. برنامه های رصد طولانی مدت سلامت فضانوردان نقش مهمی در طرح های ناسا دارد زیرا این سازمان فضایی تصمیم دارد در برنامه آرتمیس دوباره نیروی انسانی به ماه بفرستد.

به نوشته دیلی میل در این پژوهش ۱۴ فضانورد از برنامه شاتل ناسا که بین سال های ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۱ میلادی به فضا سفر کرده و به طور متوسط ۱۲ روز در فضا بودند، شرکت کردند.

محققاندوبار نمونه خون از فضانوردان جمع آوری کردند؛ یک بار ۱۰ روز قبل از سفر فضایی و بار دیگر روز پس از فرود آنها روی زمین. همچنین گلبول های سفید خون آنها نیز ۳ روز پس از فرود نمونه برداری شد. نمونه های مذکور در فریزر و در دمای -۱۱۲ درجه فارنهایت به مدت ۲۰ سال ذخیره شدند.

دیوید گوکاسیان استاد کاردیولوژی در انستیتو تحقیقات کاردیوواسکولار ماونت سینایی در نیویورک در بیانیه ای می گوید: فضانوردان در محیطی با فرایند های عجیب فعالیت می کنند که عوامل بسیاری از جمله اشعه های فضایی به جهش هایی در بدن آنها منجر می شوند. این بدان معنا است که ریسک آن وجود دارد که جهش های مذکور به هماتوپوزیس کلونال(clonal hematopoiesis) منجر می شود.

جهش‌هایی که در ژن‌ها مشاهده شد، کمتر از دو درصد بود. طبق بیانیه محققان افرادی که جهش های ژنتیک آنها از این آستانه عبور کند، با افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی و برخی از انواع سرطان روبه‌رو می شوند.